Kasvatussuunnitelmien aika

Niin se vaan on, että maaliskuu jo lähenee kohta loppuaan ja on aika aloittaa kevään ja kesän kasvatussuunnitelmien tekeminen. Tuntuu hassulta, kun on vielä niin kylmää ja talvista, eikä sääennusteessa näy vielä suuria muutoksia keväisempään suuntaan. Lumi ja pakkanen eivät onneksi esikasvatukseen vaikuta, riittää kun aurinko näyttäytyy. Mun kasvatukseni on edelleen luonnonvalon varassa, sen vuoksi laitan ensimmäiset siemenet multaan vasta huhtikuun alkupuolella.

Mä kadotin viime kesää varten ostamani siemenpussit, mutta onneksi ne ilmaantuivat nyt sopivaan aikaan tämän vuoden kasvatuksia ajatellen. Ostan vielä ainakin petunian siemeniä ja myöhemmin keväällä todennäköisesti joitakin suorakylvettäviä. Paperikukat ovat harkintalistalla ja tsinnioita voisi taas kokeilla vuoden tauon jälkeen. Kasvatin viimeksi Queen Lime Orange -tsinnioita ja nättejä kukkia tuli, mutta harmillisen vähän. En voi sitä lajiketta tällä kokemuksella suositella. Siemenet olivat mun mielestä kalliita ja itävyys huono. Jos tsinnioita kasvatan, niin valitsen jonkin toisen lajikkeen.

Petunioita kasvatan siis taas. Ne ovat ne mun tärkeimmät kesäkukkani, mitkä on ihan pakko saada. Koko parvekkeen leveydeltä riippapetunioita on jälleen kerran suunnitelmissa. Mä aion kasvattaa edelleenkin Tidal Wave -lajikkeen petunioita, koska ne ovat mun kokemukseni mukaan rönsyilevimpiä ja voimakaskasvuisimpia petunioita. Olen aiemmin kasvattanut Tidal Wave Cherry -petunioita, mutta nyt harkitsen Tidal Wave Red Velour -petunioita. Cherry-petuniat ovat ihan täydellisiä meidän parvekkeelle, mutta kaipaan nyt kuitenkin vähän vaihtelua. Ja Red Velour -petunioiden punaisen sävy näyttää niin herkulliselta! Uskon, että nekin sopivat sinivalkoiselle parvekeaidalle, vaikka ovatkin lämpimämmän sävyisiä. Aloitan niiden esikasvatuksen parin viikon päästä. (Kirjoitin viime vuonna juttusarjan petunioiden kasvatuksesta, 1. osa, 2. osa, 3. osa, 4. osa. )

Viime kesän petuniat

Koska suotuisaa esikasvatustilaa on rajallisesti, suorakylvän todennäköisesti kaikki muut kesäkukat paitsi petuniat. Harkitsen tuoksuherneiden esikasvattamista, mutta se riippuu siitä miten mun suurviivous etenee ja sopivaa tilaa esikasvatukselle vapautuu lisää. Persiljat ja basilikatkin pitäisi saada mahtumaan esikasvatukseen. Mutta tuoksuherneitä siis on tulossa joka tapauksessa. Lajikkeina vanhat tutut Royal Rose ja Old Spice Mix.

Tuoksuherne Royal Rose

Muutenkin vanhat suosikit pitävän edelleen pintansa (postaus niistä täällä). Toissavuodelta on jäänyt kehäkukkien siemeniä, joten ne menevät nyt multaan. Orange Flash -kehäkukka kuuluu suosikkeihini ja Bull’s Eye -kehäkukat ovat kivoja väriläiskiä nekin, vaikka ovatkin hieman vaatimattomamman näköisiä. Pacino-auringonkukkia kasvatan myös taas.

Auringonkukka Pacino Gold

Niin ja perunoitakin ehkä. Kasvatuskokeilu onnistui viimeksi hyvin, joten mieli tekisi nyt isompaakin perunamaata. Ja porkkanoitakin olisi kiva saada. Jää nähtäväksi, miten niiden kanssa käy. Paljon on kiinni siitä, saadaanko kellari kuntoon. Siellä on tällä hetkellä liian kosteaa juuresten säilytykselle.

Olisi kiva kuulla teidän kokemuksia ja saada suosituksia🌱 Mut löytää myös Instagramista, tule vaihtaan kasvatuskuulumisia!

P.S. Kasvatusta voi harrastaa pienellä budjetilla. Esikasvatukseen sopivat hyvin esim. maitopurkit. Niiden lisäksi tarvitaan vain siemenet, tuorekelmua ja multaa (+ lannoite).
Kannattaa seurailla siementen myynti-ilmoituksia esim. Facebookin puutarharyhmissä. Siellä voi tehdä edullisempia löytöjä kuin kaupoissa (kaupoilla useimmiten itävyystakuu).

Kuvat ©Amalian maailma-blogi 
Photos ©Amalian maailma blog
All Rights Reserved

8 Comments Lisää omasi

 1. In Via sanoo:

  Nyt taas saa jännittää, mitä kukista tulee isoina 😁. On tosi mielenkiintoista seurata koko prosessia blogissa.
  Itse onnistuin tappamaan omia kukkia jälleen kerran. Olen siirtänyt ne isompaan laatikkoon, ja ne kupsahti. En tiedä syytä. Pitää ottaa uusiksi.

  Liked by 1 henkilö

  1. Toivotaan, että ainakin osa jossain vaiheessa kukkii! 🙂
   Voi harmi, että sun kukille kävi huonosti. Toivottavasti seuraavien kanssa menee paremmin 🙂

   Liked by 1 henkilö

 2. Viimekesäinen petunia-aita näyttää kerrassaan upealta! Odotan jo innolla tämän vuotisen näkemistä!

  Minulla kasvatukset odottavat sitä aikaa, kun asun jollain Kreikan saarella… Silloin omasta puutarhasta saa ruokapöytään tietenkin niin munakoisot kuin yrtitkin. Olen varma, että Kreikassa kaikki kasvaa kuin itsestään, eikä siihen tarvitse silloin kummoista viherpeukaloa. 😀

  Liked by 1 henkilö

  1. Kiitos paljon! 🙂

   Joo, kyllä Kreikan auringon alla olis hienoa kasvatella vaikka mitä! Toisaalta, siellä vois varmaan kuivuus ainakin joinain aikoina haitata?

   Tykkää

 3. Mare Kinanen sanoo:

  Minulla taitaa tulla puutarhataimien vuosi tästä. Idätykset eivät ole lähteneet lentoon, vaikka yritystä on ollut. Tammikuussa itäneet chilin taimet ovat pysyneet 3 cm mittaisina jo pari kuukautta 😀 Kukkia kokeilen vielä, katsoo sitten lähteekö ne elämään.

  Liked by 1 henkilö

  1. Toivottavast chilit siitä vielä innostuu kasvamaan nyt kevään tullen 🙂 Mä alotan kukkien kylvön tällä viikolla🌱

   Tykkää

 4. Melissa L sanoo:

  En ole vielä edes miettinyt mitä haluaisin laittaa kasvamaan. Meillä ei isoa maaplänttiä ole mihin kukkia voisi laittaa ja saa nähdä miten tuonne hyötymaalle tänä vuonna kasvaa…

  Liked by 1 henkilö

  1. Vielä ehtii hyvin esikasvattamaankin (lajista tietysti riippuen). Mä kylvän petunian siemenet tällä viikolla viikolla 🙂

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s