Petunian kasvatus osa 1: Tarvitaanko kylvömultaa?

Niin kuin täällä blogissa aiemmin mainitsinkin, kasvatan petuniat tänä vuonna itse siemenistä. Olisin ostanut ne valmiina taimina, mutta kun haluamiani lajikkeita ei ollut lähialueella saatavilla, päätin kasvattaa ne itse. Kasvatin petunioita viimeksi kolme vuotta sitten ja koin sen hieman haasteelliseksi ilman kasvivaloja. Petuniat kasvoivat kuitenkin lopulta upeiksi, mutta kukkivat harmillisen myöhään. Kasvivaloja mulla ei ole käytössä nytkään, mutta aloitin esikasvatuksen hieman aikaisemmin. En myöskään käyttänyt tällä kertaa kylvömultaa. Kun netistä etsii yleisohjeita esikasvatukseen, joka puolella ohjeistetaan kylvämään siemenet kylvömultaan, koska pienet taimet eivät ohjeiden mukaan kestä tavallisten multien lannoitteita ja kylvömullan pitäisi muutenkin tarjota niille paremmat kasvuolosuhteet. Mä olen jo aiemmin testannut tavallista puutarhamultaa ja kesäkukkamultaa esikasvatuksessa esim. tuoksuherneiden kanssa, eikä ongelmia ole tullut. Nyt kun muistelin, miten hirvittävän hitaasti petunian taimet viimeksi kylvömullassa kasvoivat, päätin kylvää siemenet viime vuodelta jääneeseen puutarhamultaan. Kyllä mä heti kylvön jälkeen hetken mietin, että kannattiko mun just nyt ja näillä simenillä kokeilla onneani, kun en olisi ehtinyt enää uudelleen esikasvattaa petunioita, jos uhkakuvat olisivat käyneet toteen. Päätös osoittautui kuitenkin oikeaksi ja taimet ovat kasvaneet tosi hyvin. Nopeammin kuin edellisellä kerralla. Totta kai muutkin olosuhteet vaikuttavat taimien kasvuun, mutta kyllä mä uskon, että mullalla on tässä iso merkitys. Voihan tietysti olla, että muutenkin kunnon lannoituksesta tykkäävät petuniat kestävät pikkutaimina puutarhamultaa paremmin kuin jotkin toiset kasvit, mutta kyllä mä aion silti kokeilla kaikille esikasvatettaville tästä lähtien puutarhamultaa tai kesäkukkamultaa kylvömullan sijaan.

Kasvatan Tidal Wave Cherry -petunioita. Ne ovat riippapetunioita, jotka kasvattavat pitkät rönsyt ja kukkivat pakkasiin asti. Kukat ovat kirsikanpunaisia ja niiden keskus on tumma. Tykkään tosi paljon näiden petunioiden väristä ja huomasin viimeksi, että kukat kestävät sadettakin aika hyvin. Istutan taimet taas samaan paikkaan, aika suojaisalle parvekkeelle, mutta kyllä siihenkin joskus kesäsade osuu. Paikka on lounaaseen päin, joten aurinkoa riittää.

Tidal Wave Cherry -petunian siemeniä.

Siemenet ovat tosi pieniä, joten kylväessä pitää olla tarkkana. Multa katosi yksi siemen jonnekin, kun kellertävä pinnoitus liukeni kosteissa käsissä.

Kylvin siemenet 8.4. Petunian siemenet olisi hyvä kylvää aikaisemmin, mutta koska mulla ei ole kasvivaloja, niin kylvän vasta kun luonnonvaloa tulee tarpeeksi. Liian vähällä valolla taimista kasvaa honteloita, kun ne venähtävät liikaa pituutta. Käytän kylvö- ja taimiastioina aina maitopurkkeja. Huuhtelen ne hyvin ja leikkaan sopivan korkuisiksi. Taimet ovat kylvöastioissa vain kuukauden verran, joten astian ei tarvitse olla kovin syvä. Teen saksien kärjellä reiät purkkien pohjiin, jotta ylimääräinen vesi pääsee valumaan pois.

Juuri kylvetyt, 8.4.

Petunian siemenet itävät valossa, eli niitä ei pidä peittää mullalla. Multa on hyvä kostuttaa ennen kylvöä ja siemenet vain painetaan mullan pintaan. Laitan sitten vielä suihkepullosta lisää kosteutta ja levitän kelmun purkkien päälle. Kelmuun teen reikiä, jotta ilma pääsee kulkemaan. Mä en poista kelmua ihan heti, kun siemenet ovat itäneet. On turvallisempaa pitää kelmua vielä hetki itämisen jälkeen, jottei multa pääse kuivumaan. Kastelu pitää muistaa pävittäin, sillä taimien juuret ovat tässä vaiheessa niin pieniä, että jos pintamulta pääsee kuivahtamaan, taimet kuukahtavat nopeasti.

Kastelun kanssa pitää olla varovainen. Suihkeen pitää olla hienojakoista, sillä taimet ovat aluksi todella heiveröisiä. Ne taipuvat helposti, mikäli lehdille jää liian suuria vesipisaroita. Mä teen aina niin, että heti kun sirkkalehdet (ensimmäinen lehtipari) ovat kunnolla kasvaneet, kaadan vettä varovasti taimien juurille. Se tuntuu mun mielestä turvallisemmalta kastelutavalta ja varmistan niin taimien riittävän veden saannin. Liikakastelua tulee varoa, mutta mullan pitää olla kosteaa koko ajan. Kannattaa siis laittaa vaikka kännykkään muistutus, jos taimet eivät ole näkösällä, jottei kastelu unohdu.

Taimet tarvitsevat paljon valoa kasvaakseen tanakoiksi. Mä kasvatan taimia lounaaseen päin olevalla ikkunalla, missä lämpötila nousee korkeaksi. Monissa ohjeissa kerrotaan, että taimet kasvaisivat parhaiten valoisassa, mutta viileässä paikassa. Sellaista paikkaa mulla ei ole ollut koskaan taimilleni tarjota, joten en osaa sanoa, miten paljon lämpötila vaikuttaa niiden kasvuun.

Nämä siemenet itivät aika nopeasti, 4-5 päivän kuluttua kylvöstä. Taimet olivat kasvattaneet sirkkalehdet 20.4. mennessä.

12 päivää kylvön jälkeen, 20.4.

1.5. mennessä oli jo seuraavakin lehtipari ilmestynyt ja koulimisen (siirtäminen kasvamaan yksitellen) aika lähestyy. Siitä lisää seuraavassa petuniapostuksessa täällä.

Tilanne 1.5.

Mä olen tosiaan vähän myöhässä näiden kanssa, mutta toivottavasti ripeä kasvu jatkuu, eikä kukkiminen jäisi kovin myöhäiselle. Mä tarvitsen vähintään 16 tainta ja tässä on nyt 18 (+ yksi kitukasvuinen). Pusseissa oli yhteensä 20 siementä ja kaikki kylvetyt itivät (yhden siemenen kadotin). Mun täytyy siis todella paapoa näitä, jotta saisin tarvittavat taimet istutettavaksi parvekelaatikoihin, ylimääräisiä taimia kun ei pahemmin ole.

Jos jollain muullakin on petunioiden esikasvatus meneillään, olisi kiva kuulla kuulumisia! (Mut löytää myös Instagramista.)

Kuvat ©Amalian maailma-blogi 
Photos ©Amalian maailma blog
All Rights Reserved

6 Comments Lisää omasi

 1. jonna sanoo:

  Ovatpa hentelän näköisiä vielä. =) Olisi kiva tällei puutarhanoobina oppia mitä eroa noilla kaikilla eri mullilla on 😀

  Liked by 1 henkilö

  1. Joo, ne oli tosi hinteliä tossa vaiheessa, nyt jo aika hyvin vankistuneet 🙂 Täällä on selitetty multien eroja https://www.meillakotona.fi/artikkelit/nain-valitset-kasville-oikean-mullan, mutta ”totuuksia” kannattaa mun mielestä aina kyseenalaistaa ja testailla itse 🙂

   Tykkää

 2. Melissa L sanoo:

  Kun osaisi tuon homman. Kävin perjantaina ostamassa pihalle kukkia ja jo nyt ne vaikuttaa sille, että byebye niille…Jotain mun täytyy tehdä väärin kun kaikki kukat kuolee heti.

  Liked by 1 henkilö

  1. Voi harmi! Ihan vielä ei kannata kesäkukkia ulos istuttaa, kun öisin voi olla hallaa. Mä noudatan sitä vanhaa sääntöä, että vasta kesäkuun toisella viikolla on turvallista laittaa kukat ulos. On kylläkin lajeja, mitkä kestävät kylmempääkin keliä, esim. orvokit 🙂

   Tykkää

 3. Nadine G sanoo:

  Munkin pitää lukee pari päivää, ennen kuin uskaltaisin ruveta hommiin. Olen niin kärsimätön, että odotan jo nyt niitä upeita kuvia, joissa petuniat kukkii 😁

  Liked by 1 henkilö

  1. Siihen menee vielä jonkin aikaa 😀 Mutta toivottavasti aikaisemmin kuin edelliset eli ennen syksyä! 🙂

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s