Petunian kasvatus osa 4: Nauti kukkaloistosta

on

Kasvatin tänä vuonna Tidal Wave Cherry -petunioita siemenistä ja kirjoitin kevään ja kesän aikana kolme petuniapostausta (1, 2, 3), missä käyn läpi kaikki vaiheet kylvöstä istutukseen. Nyt on aika esitellä työn tulokset!

Petuniat aloittivat kukinnan heinäkuun ensimmäisellä viikolla ja jatkavat täysillä edelleen. Viileät yöt eivät ole niitä haitanneet yhtään ja nuppujakin on vielä vaikka kuinka.

Mä tykkään tästä lajikkeesta todella paljon. Kukat ovat näyttäviä, kirkkaan aniliininpunaisia ja niillä on tumma keskusta. Kukat myös vaikuttavat kestävän pidempään kuin muiden kasvattamieni petunioiden kukat. Pieni sadekaan ei niitä paljoa haittaa. Nämä petuniat ovat suurimmaksi osaksi sateelta suojassa, mutta kyllä niihinkin joskus pisaroita osuu ja toipuvat siitä aika hyvin.

Kun kasvattaa petuniat itse siemenistä, on valinnanvaraa paljon enemmän kuin, jos ostaisi valmiina taimina. Esimerkiksi tätä Tidal Wave Cherryä en ole löytänyt mistään lähiseudun puutarhamyymalästä taimena.

Istutin jokaiseen kahdeksaan parvekelaatikkkoon kaksi tainta ja ne valtasivat tilan nopeasti. Ja rönsyilevät joka suuntaan! En latvonut taimia ollenkaan, kun tiesin entuudestaan, ettei se ole välttämätöntä. Pitkiä rönsyjä voisi tietysti leikata, mutta mä nimenomaan haluan parvekkeelle kunnon rönsyilyä. Kiva, että kukkia on reilusti parvekkeen puolellakin, niin niitä saa sielläkin ihailla ja näkyvät hyvin ikkunoista myös sisälle.

Petunioiden kasvattaminen siemenistä vaatii hieman aikaa ja vaivaa, mutta jos käyt lukemassa postaussarjan alusta asti, niin huomaat, ettei tämä homma vaikeaa ole. Ja palkinto on mahtava! Ostin 20 siementä (yhden kadotin kylvövaiheessa) ja sain lopulta 17 valtavaa petuniaa. Esikasvatuksen aikana purkit mahtuivat koko ajan yhdelle keittiön tuolille, joten sen enempää ei tällainen määrä vaadi tilaa. Purkit leikkasin maitopurkeista, eikä niiden lisäksi tarvita muuta kuin tuorekelmua ja multaa. Kylvömultaakaan en erikseen ostanut, vaan kylvin siemenet suoraan puutarhamultaan. Kasvivaloja mulla ei ole, luonnonvalo riittää, kun ei kylvä siemeniä liian aikaisin. Kukintaa joutuu ilman kasvivaloja odottamaan heinäkuun alkuun, mutta mua se ei haittaa.

Mä istutan parvekkeelle aina vain yhtä lajiketta, jotta näky on mahdollisimman yhtenäinen ja vaikuttava. Ja koska kukat ovat korkealla, pitää niiden erottua hyvin ja nämä petuniat todellakin erottuvat! Luonnossa niiden väri on vieläkin upeampi.

Kukkiminen jatkuu ja rönsyt kasvavat pitkälle syksyyn.

Ihanaa, kun on tämä kukkien runsaus vastassa pihaan saapuessa💗

Kuvat ©Amalian maailma-blogi 
Photos ©Amalian maailma blog
All Rights Reserved

4 Comments Lisää omasi

 1. In Via sanoo:

  Kyllä se kasvatus kannatti. Valtava määrä kukkia tuli muutamasta siemenistä. Tämä väri on niin hieno. Toivottavasti säät pysyvät tarpeeksi lämpiminä ja kukat tuovat iloa vielä pitkään.

  Liked by 1 henkilö

  1. Kiitos! 🙂 Joo, sitä mäkin toivon. Nuo on korkeella parvekkeella, niin pieni hallakaan ei niitä haittaa 🙂

   Liked by 1 henkilö

 2. Melissa L sanoo:

  Meillä oli tänä vuonna myös näitä kukkia pihalla ja ne kukkii edelleen vaikka on jo kylmä.

  Liked by 2 people

  1. Joo petuniat kukkii pitkälle syksyyn, siksi niiden kasvattaminen onkin niin palkitsevaa 🙂

   Liked by 1 henkilö

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s