Huonekasvini osa 6: Anopinkieli Friends

Blogiyhteistyö Huiskula Oy:n kanssa.

Anopinkieltä ei turhaan suositella aina, kun joku etsii todella helppohoitoista huonekasvia. Mehikasvina se varastoi vettä lehtiinsä, eikä sen vuoksi ole heti hätää kärsimässä, jos kasteluväli hieman venyy. Liikakastelu onkin varmasti useimmiten syynä anopinkielen kupsahtamiseen, joten sitä kannattaa varoa. Mä kastelen anopinkieleni vasta sitten, kun pintamulta on kuivahtanut. Annan niille kerralla reilusti vettä niin, että sitä valuu vähän aluslautaselle ja voin siten olla varma, että juuret saavat kunnolla vettä. Sitten niiden hoidon voikin taas pariksi viikoksi unohtaa. Yhden melkein tapoin ylikastelulla, mutta onneksi huomasin tilanteen ajoissa ja annoin kasvin kuivua kunnolla. Pari isoa lehteä siitä lähti, mutta nyt voi hyvin ja kasvattaa uusia lehtiä.

Anopinkieli Sensevieria kirkii Friends.

Anopinkieli suositellaan istuttamaan kaktusmultaan, mutta mä olen käyttänyt myös tavallista kukkamultaa. Ruukun vaihdossa ei kannata hätiköidä, sillä anopinkielet viihtyvät ahtaassa tilassa. Lannoitetta olen antanut niille kasvukauden ajan pari kertaa kuukaudessa. Lehtien pyyhkimisestä kostealla liinalla anopinkielet kuulemma pitävät, mutta rehellisyyden nimissä tunnustettakoon, etten itse sitä koskaan tee ja hyvinvoivia ovat silti. Pöly kiertelee täällä ilmalämmitteisessä talossa niin, ettei sitä pahemmin huonekasveihin osu. Jos pölyä kertyy lehtien pinnalle runsaasti, niin kyllä pyyhkiminen silloin varmasti kannattaa. Suihkuttelusta mehikasvit eivät pidä.

Anopinkielet sopivat monenlaisiin valo-olosuhteisiin. Aurinkoisille ikkunalaudoille on helppo keksiä huonekasveja, mutta varjoon vaihtoehtoja ei niin paljoa ole. Anopinkielille riittää vähäinen valon määrä, joten olenkin sijoittanut niitä varjoisampiin paikkoihin, missä muut huonekasvit eivät pärjää.

Normaali huoneenlämpö kelpaa anopinkielelle ympäri vuoden. Niille kylläkin usein suositellaan matalampaa talvehtimislämpötilaa, mutta mulla ne ovat olleet samoissa paikoissa ympäri vuoden ja voivat hyvin.

Anopinkielet kukkivat harvoin, mutta se on mahdollista, jos olosuhteet ovat suotuisat. Omani eivät ole vielä koskaan kukkineet.

Anopinkieliä on monenlaisia. Tämä Huiskulasta saapunut kaunokainen on Sansevieria kirkii Friends. Tämä ei kasva niin korkeaksi kuin isoanopinkieli ja kasvutapa on kapeampi kuin keihäsanopinkielen, joten tämä sopii hyvin ahtaaseenkin paikkaan. Se tuo lisää ihanaa vehreyttä hämyiseen takkahuoneeseen, missä monet muut huonekasvit eivät viihdy.

Kuvat ©Amalian maailma-blogi 
Photos ©Amalian maailma blog
All Rights Reserved

12 Comments Lisää omasi

 1. Paula Groop sanoo:

  Kokeile lannoittaa kahvilla. Jostain syystä sansevieria on kofeiiniaddikti. Siis laimennettuna – kuten pannun huuhteluvesi, kahvikupin pohjat ( en käytä maitoa vaan juon kahvin brutaaliana).

  Liked by 1 henkilö

  1. Kiitos paljon vinkistä! Enpä tiennytkään anopinkielen kofeiiniaddiktiosta 🙂 Pitääpä kokeilla!

   Tykkää

 2. Täällä yksi, joka on saanut helppohoitoisen anopinkielen päiviltä. 🙈 Mielestäni en kastellut liikaa, ainakaan aluksi, mutta ehkä talvikaudella sitten kuitenkin. Tein varmaan kaikki muutkin virheet: vaihdoin liian isoon ruukkuun ja kasvi sai vetoa. Huolimatta menneisyyden huonosta menestyksestä haluaisin kovasti kyllä uuden anopinkielen, sillä ovat niin kauniita. Voisin käydä lukemassa tätä postausta ja muistutella itseäni siitä, miten anopinkieltä tulee hoitaa.😀

  Liked by 1 henkilö

  1. Voi harmi! Oliskohan sitten kuitenkin saanut liikaa vettä🤔 Itsekin tosiaan melkein tapoin yhden liikakastelulla.
   Anopinkielet on kyllä kauniita ja niitä löytyy monenlaisia. Toivottavasti seuraavan kanssa menee paremmin! 🙂

   Tykkää

 3. In Via sanoo:

  Nyt varmaan löytyy minulle sopiva kasvi 😀. Se kasvaa pimeässä, ei tarvitse paljon huolenpitoa. Kunhan unohdan vielä kastella sen säännöllisesti, niin se varmaan pärjää tässäkin huushollissa hyvin. Kuinka matalia lämpötiloja se kestää? Meillä talvisin on jotain +17-18 C sisällä.

  Liked by 1 henkilö

  1. Sille suositellaan matalampaa talvehtimislämpötilaa eli vois hyvinkin pärjätä. Mulla siitä ei ole kokemusta, kun talvisinkin on useimmiten yli 20°C.
   Ihan pimeään paikkaan en uskalla suositella anopinkieltäkään laittamaan, mutta vähällä valolla ovat kyllä mulla pärjänneet, puolivarjossa tai hajavalossa.
   Joo, anopinkieli on tosiaan hyvä unohtaa, niin ei tule kasteltua liikaa😀

   Liked by 1 henkilö

 4. pioni sanoo:

  Hyvä tietää, että anopinkieli viiihtyy myös varjoisemmassa paikassa. Olin jotenkin luullut sitä auringonpalvojaksi:)

  Liked by 1 henkilö

  1. Joo, mulla on kaikki varjoisammissa paikoissa. Sen pitäis kyllä pärjätä monenlaisissa valo-olosuhteissa. Sanotaan että paahdettakin kestää, mutta siitä mulla ei ole omaa kokemusta 🙂

   Tykkää

 5. Mare Kinanen sanoo:

  Anopinkieli taisi olla niitä harvoja kasveja, joita lapsuudenkodissani oli. Ei kyllä mitään hajua siitä miten sitä on hoidettu.

  Liked by 1 henkilö

  1. Anopinkieli on kyllä varsinainen kestosuosikki 🙂

   Tykkää

 6. Melissa L sanoo:

  Itse olen saanut anopinkielenkin kuolemaan. Ihan kaikki kuolee meikäläisen käsittelyssä 😀

  Liked by 1 henkilö

  1. 😀 Liikakastelu on tosiaan varmaan useimmiten syynä anopinkielen kupsahtamiseen.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s