Helpot suorakylvettävät kesäkukat – runsas kukinta pienellä vaivalla

Helppoja suorakylvettäviä kesäkukkia on vaikka kuinka paljon, mutta tälle mun listalle pääsivät tietysti vain kukat, joiden kasvattamisesta mulla on itselläni kokemusta. Näiden kesäkukkien kasvattaminen on ollut helppoa ja todella palkitsevaa. Paljon kukkia pienellä vaivalla!

Ykköspaikasta oli taistelua, mutta sen lunasti nyt kuitenkin kehäkukka Orange Flash. Sen siemenet kylvetään lämmenneeseen maahan tai ulkoruukkuihin touko-kesäkuussa. Kylvöksiä pitää muistaa kastella tarvittaessa, jotta ne eivät pääse kuivahtamaan liikaa. Kaikkien kukkien tarkemmat kylvöohjeet löydät siemenpussista.

Kylvin siemenet viime vuonna muoviruukkuihin ja istutin taimet myöhemmin kasvatuskehikkoon. Siemenet itivät todella hyvin, eikä tainnut yksikään taimi kuukahtaa. Olisin kylvänyt siemenet suoraan kasvatuskehikkoon, mutta sain sen vasta myöhemmin kesällä.

Pieni kehäkukkaketoni kukki todella runsaasti elokuulta ihan loppusyksyyn saakka. Kukkien varret eivät ihan pystysuorassa pysyneet, mutta eivät kuitenkaan tarvinneet tukea. Kasvupaikan tulee olla aurinkoinen ja lannoituksen voi aloittaa heti, kun taimet ovat alkaneet rehevöityä. Lannoitteena käytän kaikille kesäkukille kastelulannoitetta ja multana joko kesäkukkamultaa tai tavallista puutarhamultaa.

Tykkään Orange Flash-lajikkeen kukkien pehmeistä sävyistä todella paljon. Niistä saa ihanan ja aika kestävänkin kimpun maljakkoon. (Lisää juttua kehäkukkakedostani löytyy täältä.)

Toisena listalla on kesämalvikki Silver Cup. Sen kylvöön ja kasvatukseen pätevät samat neuvot kuin kehäkukankin. Kesämalvikin siemenet ovat itäneet mulla nopeasti ja kukinta on kestänyt heinäkuusta hallaöihin asti.

Silver Cupin kukat ovat todella näyttäviä ja niitä on tullut paljon! Suuren kokonsa vuoksi kukat eivät ole ihan niin sateenkestäviä kuin kehäkukan. Upeat kukat ovat kauniita ja kestäviä myös maljakossa. (Lisää juttua kesämalvikista löytyy täältä.)

Kolmantena on mainittava tuoksuherne – taas kerran. Se on mun lempikesäkukkani, mutta kärkisijalle se ei päässyt siksi, että se tarvitsee tuen toisin kuin kehäkukka ja kesämalvikki.

Aion tänä vuonna esikasvattaa ainakin osan tuoksuherneistäni kukintaa aikaistaakseni, mutta ne sopivat hyvin suorakylvettäviksikin. Suorakylvettyjen tuoksuherneiden kukinta alkaa täällä kolmosvyöhykkeellä yleensä elokuun alussa. Kasvupaikan tulee olla kunnolla aurinkoinen, muuten kukinta jää vaisuksi. Kylvöön ja kasvuun pätee muuten aika lailla samat ohjeet kuin edellisiinkin, mutta siemeniä kannattaa liottaa vedessä puolisen vuorokautta ennen kylvöä. Pakollista se ei ole, mutta nopeuttaa itämistä. (Lisää juttua tuoksuherneestä löytyy täältä.)

Tuoksuherne Lathyrus odoratus

Neljäntenä suosittelen Pacino Gold-auringonkukkaa. Olen kasvattanut sitä useampana vuonna ja aina olen saanut olla yhtä tyytyväinen. Samat neuvot pätevät siihenkin kuin edellisiin. Pacino Goldia sanotaan kääpiöauringonkukaksi, sillä se kasvaa vain noin puolimetriseksi (tai alle), eikä siten tarvitse tukea. Sen kauniit kukat kestävät hyvin myös maljakossa.

Kääpiöauringonkukka Helianthus annuus Pacino Gold.

Ainakaan täällä kolmosvyöhykkeellä puutarhuroiville en uskalla mainostaa Pacino Goldia ihan sataprosenttisen varmaksi kukkijaksi suorakylvettynä, sillä kukinta menee todennäköisesti myöhäiskesälle/alkusyksyyn, jolloin hallan uhkaa alkaa jo olla ilmassa (kukat voi myös esikasvattaa). Mulla ne ovat kylläkin ehtineet joka kerta kukkaan ja kylmien öiden saapuessa olen ihan viimeiset pelastanut maljakkoon. Myöhäisessä kukinnassa on hyväkin puoli, ne loistavat upeasti, kun monet muut kesäkukat ovat jo kukkimisensa kukkineet.

Kuvat ©Amalian maailma-blogi 
Photos ©Amalian maailma blog
All Rights Reserved

6 Comments Lisää omasi

 1. Nadine G sanoo:

  Kävin jälleen kerran ihailemassa kuviasi. Mulla ei ole mitään mahiksia kasvattaa omia kukkia tänä vuonna, mutta tiedän, mistä niitä löytää, kun haluan inspiroitua kauneudesta. Kiitos sinulle työstäsi!

  Liked by 1 henkilö

  1. Kiitos sulle kommentista! ❤

   Tykkää

 2. Jowi sanoo:

  Tein jotain mitä en ennen ole tehnyt ja ostin tulppaani puskan keittiöön, uskon että blogisi kauniit kuvat ja kukkainto on vaikuttanut taustalla! Kaunisti samantien kyllä.

  Liked by 1 henkilö

  1. Mahtavaa! Tosi kiva kuulla ❤ Ne on kyllä varmoja kodin kaunistajia 🙂

   Tykkää

 3. Tiina sanoo:

  Onpas ihania! Kääpiö auringonkukka oli aivan uusi tuttavuus. Melkein haluaisin kukkamaan itselleni

  Liked by 1 henkilö

  1. Ne on kyllä kauniita ja voi laittaa ruukkuun, niin oon itekin tehny 🙂

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s