Lanttulaatikko

Laatikot on mulle tärkein osa joulupöydän antimista. Ne maistuisivat hyvin vuoden ympäri, mutta ehkä joulu ei sitten tuntuisi niin juhlavalta. Herkutellaan siis jouluna oikein kunnolla!

Mä teen lanttu- porkkana- ja perunalaatikot pari viikkoa ennen joulua ja pakastan ne. Kun laatikot on valmiina, voin keskittyä leipomiseen, siivoamiseen ja koristeluihin. Pipareita ym. pikkuleipiä ei kannata tehdä huoneenlämmössä säilytettäviksi yli kahta viikkoa ennen joulua, joten tämä järjestys on just sopiva.

Lanttulaatikko valmistuu todella nopeasti ja helposti, kun sen tekee valmiista lanttusoseesta. Mä keitän ja soseutan porkkanat porkkanalaatikkoon itse, mutta lanttulaatikon kohdalla mielelläni helpotan hieman. Käyttämäni kaupan lanttusose on 100% suomalaista lanttua ilman mitään lisäaineita ja siitä on tullut aina tosi maukkaat laatikot, joten voin suositella.

Maustan joululaatikoita hyvin vähän, koska en halua juuresten maun peittyvän mausteiden alle, enkä muutenkaan pidä vahvasti maustetuista ruuista. Jos haluat maustaa enemmän, voit lisätä inkiväärin ja valkopippurin määrää (molempia ½ tl).


Lanttulaatikko

2 kg lanttusosetta
3 dl kuohukermaa
3 kananmunaa
1 dl siirappia
2 dl korppujauhoja
2 tl suolaa
¼ inkivääriä
¼ valkopippuria

Sekoita kaikki hyvin yhteen. Voitele ja korppujauhota vuoat (kaksi 2 litran vuokaa). Jaa seos vuokiin ja tasoita. Tee halutessasi pintaan kuviointi teelusikan kärjellä. Ripottele päälle korppujauhoa. Laita päälle pieniä voinokareita. Paista 175°C 1 tunti 40 minuuttia.

(Jos laatikoita ei syödä heti, jäähdytä ne mahdollisimman nopeasti ja laita jääkaappiin tai pakastimeen.)

Lanttulaatikot alumiinivuoissa matkalla pakastimeen.

P.S. Imelletyn perunalaatikon ohje löytyy täältä ja porkkanalaatikon täältä.

Kuvat ©Amalian maailma-blogi 
Photos ©Amalian maailma blog
All Rights Reserved

One Comment Lisää omasi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s