Imelletty perunalaatikko

Täällä paistellaan joululaatikoita kiireen vilkkaa! Viime yönä valmistuivat imelletyt perunalaatikot ja tänä iltana olisi tarkoitus saada lanttulaatikot tehtyä. Imelletty perunalaatikko kun on hieman haasteellisempi valmistettava, niin ajattelin jakaa tänne ohjeen, millä itse olen aina onnistunut.

Ensinnäkin, ota huomioon, että imelletty perunalaatikko varaa uunin noin 6-7 tunniksi. Itsekin taas havahduin siihen, että leipomiset pitikin unohtaa samalta illalta. Joulun alla kun on paljon tekemistä, niin koitan vähän etukäteen suunnitella mitä minäkin iltana teen, jotta kaikki ehtii valmistua. Aikataululuksessa kannattaa siis tuo pitkä paistoaika huomioida, jos käytössä on yksi uuni.

Olen erinäisissä keskusteluissa huomannut, että imellytys usein syystä tai toisesta epäonnistuu. Imellytys perustuu siihen, että sopiva lämpötila saa entsyymit pilkkomaan tärkkelyksen makeaksi maltoosiksi. Olen kuullut, että peruna ei imelly yli 75°C lämmössä, testannut en itse ole. Yleisesti perunan imellyttämiseen suositellaan 55°C-75°C lämpötilaa. Uuneissa on eroja, joten ihan tarkkaa onnistumislämpötilaa on vaikea sanoa. Itse nostan lämpötilaa hieman viimeisen tunnin aikana, mutten ole varma, onko se onnistumisen kannalta merkityksellistä. Imeltyminen saattaisi tapahtua yhtä hyvin pitämällä lämpötila koko ajan samana, mutta kun tällä tavoin muutama vuosi sitten ensiyrittämällä onnistuin, niin olen pitänyt siitä kiinni.

Myös perunalajikkeella on varmastikin merkitystä. Itse olen aina käyttänyt jauhoisia perunoita, tällä kertaa olivat Afra-lajiketta.

Jos imeltyminen ei onnistu, niin ei hätää! Voit lisätä soseeseen siirappia, jolloin se makeutuu. Itse tykkään siirapin mausta, joten lisään sitä aina. Siksi se on siis ohjeessa mukana.

Imelletty perunalaatikko

2 kg jauhoisia perunoita
4 rkl vehnäjauhoja
2 rkl siirappia
2 tl suolaa
n. 3 rkl voita
4 dl täysmaitoa

Päälle voinokareita.

Kuori ja keitä perunat. Jätä hieman keitinvettä talteen. Soseuta perunat kunnolla. Lisää tilkka keitinvettä, jos sose on liian jämäkkää (en ole koskaan lisännyt). Itse käytän soseutukseen sähkövatkainta.
Lisää soseeseen 2 rkl vehnäjauhoja ja sekoita kunnolla. Laita kansi kattilan päälle ja kattila uuniin vähän alle 60°C (mulla noin 58°C, uunin nupin säätö on sellainen, että on mahdotonta ihan tarkkaan tietää).
Lisää noin puolen tunnin kuluttua loput jauhot (2 rkl) ja sekoita taas hyvin. Anna olla uunissa noin 5 tuntia.
Sekoita ja tarkista maku. Jos sose ei ole vielä imeltynyt, nosta lämpötilaa muutama aste, n. 62-63°C ja anna olla uunissa puolisen tuntia. Sekoita taas ja laita tarvittaessa uuniin vielä puoleksi tunniksi. Viimeistään tässä vaiheessa sose on ollut mulla imeltynyttä. Imeltynyt sose on löystynyttä, kiiltävää ja maistuu makealta.
Lisää soseeseen muut aineet (voi kannattaa laittaa ennen jääkaappikylmää maitoa, että se sulaa kunnolla) ja sekoita. Kaada voideltuihin vuokiin vain puolilleen, sillä sose voi kuohua uunissa (itse käytin 2 litran vuokia, mutta 1,5 litran varmaankin riittäisi). Voit halutessasi laittaa muutaman voinokareen päälle. Itse laitan, niin pinnasta jää kauniin keltainen.
Laita vuoat uuniin n. 160°C reiluksi kahdeksi tunniksi (mulla olivat n. 2 h, 15 min.)

Toivottavasti onnistut! Ja muista pelastava siirappi!

Kuvat ©Amalian maailma-blogi 
Photos ©Amalian maailma blog
All Rights Reserved

7 Comments Lisää omasi

 1. Nadine G sanoo:

  Pitää vinkata miehelleni, että täällä on kans hyvä perunalaatikko resepti 😁

  Liked by 1 henkilö

  1. Olis tosi kiva kuulla onnistuiko, jos päätyy tähän reseptiin 🙂 Luulen, että imeltyminen tapahtuu tosiaan niinkin, että pitää uunin lämpötilan reilussa 60°C koko imeltymisen ajan 🙂

   Tykkää

   1. Nadine G sanoo:

    👍

    Liked by 1 henkilö

   2. Nadine G sanoo:

    Meidän perunalaatikkoon meni pikkusen muskottipähkinää ja laihaa laksoosinta maitoa, kun muuta ei ollut. Mutta onnistui silti. Me laitettiin uunin noin 50C (mittarin mukaan), kun se tuntui jotenkin liian kuumalta sen yli (Meillä on uudehko kiertoilmauuni). Hyvä siitä tuli! Pitää tehdä lisää uuden vuoden aatoksi. Ollaan niin hulluja, että syömme jouluruokia kaksi viikkoa putkeen 😂 (laatikoita, ei lihaa) .

    Liked by 1 henkilö

   3. Mahtavaa, että onnistui hyvin! 🙂 Mulla on vielä yks perunalaatikko pakastimessa odottamassa. Mäkin syön mielelläni jouluruokia pari viikkoa, tulee tehtyä tarkotuksella vähän reilummin 🙂

    Tykkää

 2. Veikko juhani sanoo:

  Perinteinen imelletty perunalaatikko.

  Ei makeuteta sokerilla eikä siirapilla. Makeus saadaan perinteiseen tapaan aidosti imeltämällä.

  Raaka-aineet:

  2½ kg perunoita
  niukasti suolatonta vettä perunoiden kypsentämiseen keittämällä
  4-5 rkl vehnäjauhoja tai ruisjauhoja
  n. 1 litra maitoa, maidon määrä vaihtelee runsaasti eri perunalajikkeilla ja tavoitteen mukaan
  50-100 g voita

  Valmistus:

  1. Valitse perunalaatikkoon jauhoinen perunalajike. Kuori perunat ja keitä ne pehmeiksi niukassa suolattomassa vedessä.

  2. Soseuta perunat suoraan niukkaan keittoveteen ja jäähdytä sose huolella 70-75 asteiseksi. Sekoita 70-75 asteiseksi jäähtyneeseen soseeseen vehnäjauhot ja tarvittaessa 70-75 asteista vettä, että saat sakeahkon soseen. Yleensä niukka keittovesi riittää.

  3. Laita kansi kattilaan. Eristä kattila useammalla kerroksella keittiöliinoja hyvin ja laita imeltymään lämpimään paikkaan. Hyvin eristetyssä kattilassa sose imeltyy noin 3 tunnissa vaikkapa keittiön pöydällä. Sekoita imeltymisen aikana 2-4 kertaa. Maistamalla voi seurata imeltymistä.

  Parhaiten imeltäminen on hallinnassa, kun imelletään 65-70 asteisessa sähkölieden uunissa. Sose imeltyy noin 3 tunnissa. Sekoita välillä ja maista.

  4. Lisää imeltyneeseen soseeseen voi ohuina siivuina sulamaan ja maitoa niin että saadaan notkea sose. Lisää suola. Paista voidellussa vuoassa noin 200 asteessa niin että pinta saa väriä ja sose alkaa kuplimaan. Kun sose alkaa kuplimaan alenna uunin lämpötila 130-140 asteeseen, niin kupliminen rauhoittuu ja voit paistaa lähes täysiä vuokia.
  Paista imellettyä perunalaatikkoa noin 3 tuntia.

  5. Imellettyä perunalaatikkoa on perinteisesti valmistettu silloin kun leivinuuni on lämmitetty. Leivinuunin jälkilämpö on ollut mitä sopivinta imelletyn perunalaatikon kypsentämiseen. Imelletyn perunalaatikon imeltäminen ja kypsentäminen sähkölieden uunissa on erittäin helppoa. Varsinkin imeltymislämpötilat kannattaa kuitenkin varmistaa erillisen uuninlämpömittarin avulla. Matalissa lämpötiloissa uunin lämpötilassa ja säätimen asentoa vastaavassa lämpötilassa saattaa olla jopa kymmenien asteiden ero.
  Sähkölieden uunissa imelletty perunalaatikko valmistuu todella helposti ja vaivattomasti niin että sitä voi valmistaa vaikkapa kerran viikossa, niin kuin sitä on perinteisesti valmistettu silloin kun leivinuuni on lämmitetty.

  Liked by 1 henkilö

  1. Kiitos kommentista ja reseptistä! 🙂 Tämä mun ohje ei tosiaan ole perinteisen imelletyn perunalaatikon ohje. Tykkään siirapin mausta ja lisään sitä, vaikka perunasose olisi hyvin imeltynyt, eikä muuta makeutusta välttämättä tarvittaisi. Meillä on takan yhteydessä leivinuuni, voisin kokeilla siinä tuota perinteisempää tapaa 🙂

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s