Kesäkukkia osa 1: Tuoksuherne, puutarhan villi kaunotar

Edellisestä puutarhapostauksestani on kulunut vuosia, mutta joka kevät olen jotakin esikasvattanut. Nyt, syksyn taas tullen, on hyvä aika arvioida onnistumisia ja epäonnistumisia. Ajattelin kirjoittaa kesäkukkapostaussarjan, toimii itselleni puutarhapäiväkirjana ja ehkä joku voi löytää vinkeistäni apuakin. Kysy ihmeessä, jos kaipailet lisäneuvoja! En todellakaan ole ammattilainen näissä jutuissa, mutta tässä omia kokemuksiani muutaman vuoden ajalta.

dav

Aloitetaan lempikesäkukastani eli tuoksuherneestä. Nyt, kun olen muitakin kasvatettavia testaillut, on tuoksuherne entistä tiukemmin ykköspaikassaan kiinni. Siltikin, vaikka tänä vuonna koin ensimmäistä kertaa sen kanssa epäonnistumisen, minkä uskon johtuneen uusista valo-olosuhteista. Tuoksuherne kukoistaa aurinkoisella, jopa paahteisella paikalla. Kokemukseni mukaan vähemmällä valolla ei kukkia tule. Tulipahan sekin nyt testattua. Kokeilin tänä vuonna erimerkkisiä siemeniä kuin aiemmin, mutten usko epäonnistumisen johtuneen niistä. Todennäköisempää on, etteivät ne valon vähyyden takia kukkineet kunnolla. Ne kasvattivat kuitenkin runsaan lehdistön ja voivat muuten erittäin hyvin, edelleen. Ja ovat talon edessä vehreyttä tuomassa ihan kivoja ilman kukkiakin.

Kasvatin tuoksuherneitä kahdessa ruukussa. Toiseen istutin esikasvatetut taimet ja toiseen suorakylvin. Halusin testata, kannattaako esikasvatuksen vaiva nähdä. Jos kukkia olisi tullut (enemmän kuin pari), olisivat esikasvatetut taimet kukkineet hieman aiemmin, mutta uskoisin, että ero on niin pieni, etten taida enää vaivautua esikasvattamaan. (Asun kolmosvyöhykkeellä, käytössäni ei ole ollut kasvivaloja.)

Tuoksuhernettä löytyy lukemattomissa eri väreissä ja sävyissä aina hohtavan valkoisesta syvän tummaan burgundiin. Keltaisena tuoksuhernettä ei tietääkseni esiinny. Kukat voivat myös olla monivärisiä.

426

dav

dav

423

dav

dav

dav

dav

Esikasvatetut taimet kannattaa ehdottomasti latvoa, niin saa haaroittuneet ja terhakammat taimet. Olen latvonut taimet toisen lehtiparin jälkeen. Eli yksi lehtipari sirkkalehtien jälkeen. Mutta eipä se taida tuoksuherneillä kovin tarkkaa olla ja niitä voi latvoa useampaankin kertaan (itse olen yleensä latvonut vain kerran). Tarkemmat kylvöohjeet löydät ensimmäisestä postauksestani täältä.

431

dav

dav

428

Tuoksuherne on mahtava leikkokukka! Valitsen lajikkeet niin, että värit sopivat yhteen maljakoissa. Ne kestävät hyvin ja niistä saa herkullisen värisiä asetelmia. Vaaleista sävyistä saa hurmaavan kesäkimpun ja syystunnelmaan sopivat tumman marjaisat sävyt. Kukkia kannattaakin leikata, sillä mitä enemmän leikkaat, sitä enemmän kukkia tuoksuherne tuottaa. Ei siis kannata jättää kukkia kuihtumaan, ettei tuoksuherne lopeta kukkimista.

195

570 (4)

145

210 (2)

Kastelun tarpeesta on hankalaa sanoa mitään yleispätevää, se riippuu niin paljon kasvupaikasta ja säästä. Itse kastelen ruukuissa auringossa olevat kesällä joka päivä, niin että näen vettä valuvan hieman ruukun pohjarei’stä. Eli varmistan mullan olevan kosteaa koko ruukussa. Jos kastelu on unohtunut ja kasvi näyttää hieman nuukahtaneelta, niin se elpyy kyllä, kunhan saa reippaasti vettä. Lisään kasteluveteen lannoitetta ohjeen mukaan koko kauden.

Tuoksuherne ei kokemukseni mukaan ole niitä ensimmäisiä nuupahtajia syksyn viileyden saapuessa. Ovat kukkineet minulla pitkälle syksyyn.

dav

Kenelle ja mihin suosittelen?

Kaikille! Helppo kasvatettava ja kokemukseni mukaan varma kukkija, kunhan saa tarpeeksi valoa. Kasvupaikka siis aurinkoinen, jopa paahteessa ovat minulla kukoistaneet.

dav

Ainakin korkeammiksi kasvavat lajikkeet, mitä minulla on ollut, tarvitsevat tuen. Tuoksuherne ei pysty takertumaan kärhöillään esim. rosoisen aidan pintaan kuten jotkin muut köynnökset (esim. kelloköynnös), vaan se kietoo kärhönsä tukikeppien ympärille.

Riippuu varmaan lajikkeesta, mutta tuoksuherne todella tuoksuu! Monet kasvattavat sitä nimenomaan sen hurmaavan tuoksun takia, mutta toisille se voi olla liikaa. Ota tämä huomioon kasvupaikkaa valitessasi. Jos saat oireita esim. syreenin tuoksusta, saattaa tuoksuherne olla viisasta kasvattaa hieman sivummalla oleskelupaikoista. Varsinkin jos istutat niitä runsaasti samaan paikkaan.

Jos etsit lasten kanssa jotain yhteistä kasvatusprojektia, voisi tuoksuherne olla hyvä valinta. Siemenet ovat aika kookkaita ja siten helposti kylvettäviä ja ne itävät nopeasti, joten kasvua pääsee seuraamaan vain muutama päivä kylvöstä.

533 (2)

Vinkkejä!

Tee kehikko helposti itse. Tein tänä vuonna ruukkuihin kaksi kehikkoa oksista taivuttelemalla, en edes sitonut oksia mitenkään toisiinsa kiinni, vaan asettelin ne vain niin, että pysyvät paikoillaan. Ja hyvin ovatkin pysyneet, monta kuukautta. Ovat ehkä jopa nätimmän näköiset omaan silmääni kuin kaupasta ostetut. Varsinkin, jos puutarhatyylisi on luonnollisen rönsyilevä, niin suosittelen kokeilemaan!

Jos järjestät loppukesällä (tai syksyllä) juhlia, niin tuoksuherneistä saat tehtyä kukka-asetelmat helposti ja edullisesti itse. Tuoksuherneen kukat ovat niin kauniita, etteivät mielestäni muita kukkia asetelmaan kaipaa, mutta joskus olen kietonut hiirenvirnaa kimpun ympärille vihreää tuomaan. (Ota tässäkin huomioon se, että voivat tuoksua voimakkaasti, kaikki eivät välttämättä voi sen takia oleilla samassa tilassa tuoksuhernekimppujen kanssa.)

Voit antaa kukkien kehittyä kesän lopulla herneenpaloiksi ja kerätä siemenet seuraavaa vuotta varten. Anna palkojen kuivua ja ruskistua ennen keräämistä.

Tuoksuherneestä saa ihanan ”kukkaseinän”, kun sitoo taimet aitaan tai kehikkoon kiinni.

425 (2)
Tästäkin aidasta tuli silmänilo, kun sai kukkakuorrutuksen. Kiinnitin varret aitaan kumipäällysteisellä rautalangalla ja kun se loppui, otin nippusiteet avuksi.

dav

Tuoksuherne on kiehtovan kaunis. Jotenkin ruusuntapainen runsaassa kimpussa, mutta minusta mielenkiintoisempi. Villimpi ja luonnonkukkamaisempi. Lunastanut pysyvän paikkansa minun kesässäni.

004 (2)

2 Comments Lisää omasi

 1. Annemari sanoo:

  Hei! Olen empinyt ihanan tuoksuherneen kanssa, yrittääkö vai eikö- yksi onneton kokeilukesä vuosia sitten lannisti.. Tämäkin likellä kolmoisvyöhykettä. Ehkä suurin virhe on ollut liian matala multatila ( nakkasin siemenet vähän heittämällä vanhaan kukkapenkkiin vaan), terassi on etelään ja kun aurinko todella paistaa niin todellakin paahtaa. Luettuani vinkkisi kasvatuksesta pakko kokeilla uudelleen! Kiitos hienosta jutusta ja kuvista!

  Liked by 1 henkilö

  1. Hei! Kiitos paljon kommentista! 🙂 Kokeile ihmeessä uudelleen! Kasvupaikka kuulostaa tosi hyvältä, kun on niin aurinkoinen. Mun täytyy omilleni etsiä aurinkoisempi paikka kuin viime vuonna, vähän harmitti kun neljään isohkoon ruukkuun tuli vain pari kukkaa. Itivät kyllä hyvin ja lehdistö oli runsas, mutta valoa saivat liian vähän.

   Vähän yllättävää oli, että mulla kasvoi ja kukki todella hyvin, kun laitoin parvekelaatikkoon maahan (paahteinen paikka). Oli niin ahdas kohta aidan vieressä, että ruukut ei olis mahtuneet, niin päätin kokeilla. Oletin, että juuret olisivat tarvinneet vähän enemmän tilaa, mutta se riittikin niille tosi hyvin.

   Vettä kannattaa antaa reilusti, jos paahteinen paikka (varsinkin jos ovat ruukuissa). Ja peruslannoitetta (vaaleanpunainen jauhemainen kastelulannoite) olen antanut tuoksuherneille ja muillekin kesäkukille koko kasvukauden ajan. Olen tehnyt niin aina, niin en kylläkään osaa sanoa paljonko se vaikuttaa. Ehkä pitäiskin joskus testata, miten lannoittamattomille käy.

   Toivottavasti sun tuoksuherneet kasvaa hyvin ja saat nauttia ihanista kukista!🌸 Olis kiva kuulla miten käy 🙂 Mukavaa viikonlopun jatkoa!

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s