Joulupiparit

Tässä mun mielestä ihan paras pipariohje. Pipareista tulee maukkaita ja meheviä, hieman pulleahkoja. Maku on mielestäni hieman miedompi kuin pipareissa yleensä, sillä en laita taikinaan kovin paljoa inkivääriä ja neilikkaa. Niitä voit toki lisätä, mikäli pidät vahvemmin maustetuista pipareista.


Piparit

1,5 dl siirappia
2 dl sokeria
250 g voita
4 tl kanelia
1 tl inkivääriä
1 tl (vajaa) neilikkaa
1 tl kardemummaa
2 kananmunaa
2 tl soodaa
9 dl vehnäjauhoja

Kiehauta siirappi, sokeri, rasva ja mausteet kattilassa. Anna jäähtyä. Sekoita sooda vehnäjauhoihin.
Lisää munat ja sooda-jauhoseos kattilaan. Sekoita tasaiseksi ja peitä (tai kääri taikina kelmuun). Laita jääkaappiin 8-12 tunniksi. Taikinan pitää olla kunnolla kylmäksi kovettunutta, jotta piparit eivät leviä liikaa.
Kaulitse taikinasta levyjä ja ota niistä muotilla pipareita. Paista uunin keskitasolla 175°C 8-10 minuuttia (riippuu uunista, kannattaa tehdä ensin koepipari).

Koristelun tein pikeerillä, sen ohje löytyy täältä.

Kuvat ©Amalian maailma-blogi 
Photos ©Amalian maailma blog
All Rights Reserved

6 Comments Lisää omasi

  1. Naava sanoo:

    On muuten yhdet kauneimmista pipareista mitä olen nähnyt. Vau. Pistän talteen, josko ensi vuonna olisi tämä nk. rutto ohi ja pääsisi äidin kanssa tekemään pipareita. Pikeerikoristuksin, tietenkin.

    Liked by 1 henkilö

    1. Kiitos paljon! ❤ Toivottavasti päästään rutosta pian eroon!

      Tykkää

  2. Nadine G sanoo:

    Minä en koskaan syönyt yhtään oikeaa piparia 😥 En voi syödä kanelia, inkivääriä eikä kardemumma, joten silloin kuin itse leivottiin, taikinassa ei ollut mitään muuta kuin ripauksen neilikkaa. En sitten tiedä, maistuiko se piparilta 🙄. Leivottu on senkin edestä. Pipareita, taloja ja muita pientä kivaa.

    Tämä vuonna oltiin yli-laiskoja, ja ostetiin valmiin koristesetin kaupasta 😆

    Liked by 1 henkilö

    1. Onpa harmillista, ettei joulun mausteet sovi :/ Jospa kuorrutuksella saisi lisää jouluntuntua.
      Multa jäi piparitalo tekemättä, se kun on aika pitkällinen homma. Valmis koristesetti olis ollut mullekin tänä vuonna hyvä vaihtoehto 🙂

      Tykkää

  3. Jowi sanoo:

    Mielenkiintoinen idea laittaa siirappia taikinaan! Oon kokki ammatiltani mutta leipomisessa aivan sukka:D joskus voisi kyllä kokeilla tätäkin!

    Liked by 1 henkilö

    1. Juu, siirappia kannattaa laittaa näihin mukaan 🙂 Mä tykkään siirapin mausta niin tulee joskus laitettua vähän reilumminkin.

      Tykkää

Jätä kommentti