Amaryllis eli jaloritarinkukka leikkokukkana

Blogiyhteistyö Huiskula Oy:n kanssa.

Ihan just ollaan joulukuussa ja sain Huiskulasta ensimmäiset joulukukat, tästä se lähtee! Havukranssin ripustin jo oveen, muuta joulukoristusta en ole vielä kotiin laittanut. Valoketjuja on vedetty pihaan ja parvekkeelle, mutta mä en pidä niitä pelkästään joulukoristeina. Ensimmäiset ketjut laitettiin jo alkusyksyllä heti iltojen pimennyttyä ja siitä ne on sitten lisääntyneet kuukausi kuukaudelta. Me ei myöskään kerätä niitä pois ennen kevättalvea, tuovat niin kivasti valoa ja tunnelmaa pimeyteen.

Mulla oli viime vuonna kaksi ihanaa ruukkuamaryllistä, punainen ja kerrottu valkoinen (juttu täällä), mutta leikkoina mulla ei ole näitä aiemmin ollut. Mä en ole jotenkin osannut ajatella amarylliksiä leikkokukkina. Nyt kun sain nämä, niin innostuin heti miettimään millaisia upeita kimppuja näistä voisi jouluksi tehdä ja mitä kaikkea näiden kanssa voisi yhdistellä. Munhan olisi viime vuonna, kun valkoisen amarylliksen kukkavarret pääsivät hieman liikaa venähtämään, kannattanut leikata ne maljakkoon. Nyt tiedän paremmin!

Jaloritarinkukka, kutsumanimeltään amaryllis.

Jos ihan tarkkoja ollaan, niin näitä tulisi kutsua jaloritarinkukiksi, ei amarylliksiksi. Jaloritarinkukka kuuluu narsissikasvien heimoon (Amaryllidaceae) ja ritarinkukkien sukuun (Hippeastrum). Meillä täällä Suomessa puhutaan kuitenkin usein amarylliksistä ja kaikki tietävät, että kyse on näistä joulunajan jaloritarinkukista. Sana amaryllis viittaa kuitenkin Amaryllis belladonna -kukkaan, mikä on eri kasvi. Mutta mäkin nyt kirjoitan näistä amarylliksinä, kun se on tutumpi nimitys mullekin.

Amarylliksien pitäisi kestää hyvin maljakossa ja siltä kyllä vaikuttaakin. Kun kukkavarret laittaa veteen alkavat nuput avautua nopeasti ja näyttävä kimppu on valmis tuossa tuokiossa. Kukkavarsien päihin kannattaa laittaa kumilenkit tai sitoa narut, sillä varsi lähtee avautumaan vedessä.

Amarylliksen suuret kukat ovat niin näyttäviä, ettei maljakkoon välttämättä muuta kaivata, mutta mä laitoin niiden kaveriksi tummanpunaisia jaloleinikkejä. Ne sopivat hyvin yhteen amaryllisten värin kanssa ja tuovat ripauksen lisää joulun tuntua. Kummatkaan kukista eivät mielestäni tuoksu, eivätkä nämä ymmärtääkseni myöskään ole sieltä allergisoivammasta päästä, joten näiden pitäisi olla sopivia joulukukkia useimmille.

Jaloleinikit, Ranunculus asiaticus.

Mahtavaa, että jaloleinikkejä on nyt taas hyvin saatavilla, kun niiden paras sesonkiaika on alkanut. Se on mun lempileikkoni. Värivalikoima on laaja ja sen kukat ovat upean muhkeita. Se on ruusumainen, mutta siinä on pionimaista runsautta, täydellinen yhdistelmä!

Amaryllisten kukkavarret olivat pitkiä ja ensin aloinkin automaattisesti etsiä sopivaa korkeaa maljakkoa. Päätin kuitenkin kokeilla tehdä asetelman matalampaan maljakkoon, mikä olisi sopivampi vaikkapa ruokapöydän keskelle. Meillä on ruokapöydän päällä lamppu aika matalalla ja on myös kiva nähdä vastaapäätä istuvat ruokailijat.

Maljakossa on vain kaksi kukkavartta, molemmissa kolme kukkaa avatuneena ja pari nuppuakin vielä!

Kuvat ©Amalian maailma-blogi 
Photos ©Amalian maailma blog
All Rights Reserved

14 Comments Lisää omasi

  1. pioni sanoo:

    Amaryllis on upea kaikin tavoin! Minä olen laittanut joinakin vuosina roikkumaan myös seinältä siten, että varsi on ylöspäin ja kukka alas. Kun varteen laittaa vettä, kukka pysyy sitenkin kauan hyvänä!

    Liked by 1 henkilö

    1. Kiitos paljon vinkistä! 🙂 Tuota pitää kokeilla! Amaryllikset on kyllä niin kauniita, jouluksi olis kiva saada näitä lisää. Viime vuoden kerrottu valkoinen amaryllis oli kaunein joulukukkani ikinä!

      Tykkää

  2. Amaryllis kuuluu niin jouluun. Nuo jaloleinikit on upeita myös.

    Liked by 1 henkilö

    1. Joo, molemmat tuovat ihanasti joulun tunnelmaa kotiin❤️

      Tykkää

  3. Nadine G sanoo:

    Minulle amaryllis on niin joulua. Ostin sen aina joulukalenterin kanssa.

    Kiitos jälleen kerran ihanista kuvista! Hyvää joulun odotusta sinulle🎄!

    Liked by 1 henkilö

    1. Kiitos paljon kommentista!❤️ Amaryllikset on kyllä niin kauniita joulun tuojia.
      Ihanaa joulunalusaikaa sinulle!✨

      Tykkää

  4. Melissa L sanoo:

    Valtavan kauniit kukat, sopivat hyvin jouluun. Itse en oikeen sisällä voi kukkia pitää kun ollaan kaikki allergisia. Välillä toki koitetaan, mutta jää kokeiluksi. Olisi kyllä kivaa välillä saada oikeita kukkia sisälle, eikä aina näitä tekokukkia :/

    Liked by 1 henkilö

    1. Kiitos! 🙂 Täälläkin ollaan allergisia ja tuoksuistakin voi tulla päänsärkyä, siksi valitsen aina sisälle mahdollisimman vähän allergisoivia ja tuoksuttomia kukkia. Amaryllikset aiheuttavat ymmärtääkseni harvoin allergiaa, toisin kuin esim. joulutähti. Jaloleinikin pitäisi myös olla aika hyvin siedetty. Ja kumpikaan ei tuoksu 👍

      Tykkää

  5. Suvi H sanoo:

    Amaryllis on kyllä kaunis kukka, tykkään sen väristä! 🤩

    Liked by 1 henkilö

    1. Joo, ne on kyllä kauniita! Ja löytyy monissa eri sävyissä 🙂

      Tykkää

  6. Jowi sanoo:

    Todella kaunis kukka! Itse pidän kanssa valoja ympäri vuoden, tunnelmaa aina 🙂

    Liked by 1 henkilö

    1. Amaryllikset on kyllä ihania! Kahdesta kukkavarresta tulee jo näyttävä kimppu 🙂

      Joo mä en ymmärrä miks jotkut kerää valot pois heti joulun jälkeen, kun pimeää talvea on vielä pitkästi edessä!

      Tykkää

  7. Joulukukat on ihania. Olen koko joulukuun reissussa, joten omaan kotiin en kukkia tänä vuonna osta, mutta tykkään viedä joulukukkia tuomisina kun kyläilen ja majailen muiden kodeissa. Amaryllis on tosi kaunis kukka, vaikka ei ole joulutähden voittanutta:)

    Liked by 1 henkilö

    1. Joutähdet on myös tosi kauniita, mutta se on niin allergisoiva, etten voi meille jouluksi ottaa :/

      Tykkää

Jätä kommentti