Sima

Mä havahduin tänään siihen, että tässähän pitää kohta aloittaa siman tekeminen, jotta on vapuksi valmista. Sää on täällä niin talvinen, ettei ole vapun juhlinta ollut mielessä vielä ollenkaan. Lunta tuprutti eilen ihan kunnolla lähes koko illan ja pakkastakin on muutama aste. Koleaa on kevätsää, mutta eipä tämä kovin poikkeuksellista ole. Kuvia selaillessani huomasin, että pyrykuvia on tullut räpsittyä lähivuosina näihin samoihin aikoihin.

Sima valmistuu jääkaapissa noin viikossa, huoneenlämmössä menee vain kolmisen päivää. Siman annetaan aina ensin käydä huoneenlämmössä ja pullotuksen jälkeen käymistä jatketaan joko huoneenlämmössä tai siirretään pullot jääkaappiin. Huoneenlämmössä pullot saattavat poksahtaa helpommin kuin jääkaapissa ja joidenkin mielestä viileässä valmistettu sima myös maistuu paremmalta. Mä en ole eroa huomannut ja teen aina niin, että siirrän pullot jääkaappiin vasta sitten, kun haluan siman viilentyvän tarjoilua varten (edellisenä päivänä). Hyvän makuista simaa on tullut ja tässä taloudessa sen menekki onkin niin suurta, että teen taas kaksi satsia.

Sima

5 l vettä
3 dl sokeria
3,5 dl fariinisokeria
1 dl sitruunatäysmehua
½ tl kuivahiivaa

Pulloihin rusinoita ja sokeria

Kiehauta puolet vedestä. Lisää sokerit ja sekoita, kunnes ne ovat sulaneet veteen. Lisää loput vedestä ja sitruunamehu.
Kaada neste ämpäriin ja kun se on 42 asteista, ota siitä noin 2 dl ja sekoita kuivahiiva siihen. Kaada seos ämpäriin ja sekoita hyvin.
Peitä ämpäri kannella, mutta älä laita kantta tiukasti kiinni, sillä sima tarvitsee happea käydäkseen.
Anna siman käydä ämpärissä huoneenlämmössä noin 1,5 vuorokautta.
Laita puhtaisiin pulloihin n. 5-10 rusinaa ja noin 1 tl sokeria kuhunkin. Pullota sima ja laita korkit löyhästi kiinni.
Sima valmistuu huoneenlämmössä noin 2-3 päivässä.
Laita sima jääkaappiin hyvissä ajoin ennen tarjoilua (edellisenä päivänä). Sima jatkaa käymistä jääkaapissa, joten älä edelleenkään laita korkkeja tiukasti kiinni.

Varotoimenpiteet

Jokainen on varmaan kuullut kauhujuttuja poksahtaneista simapulloista ja pari varotoimenpidettä ovatkin paikallaan:

– Älä laita korkkeja tiukasti kiinni.
– Voit välillä availla korkkeja ja antaa simalle ilmaa.
– Aseta simapullot käymään tilaan, missä mahdollisesta poksahtamisesta koituisi mahdollisimman vähän vahinkoa ja sima olisi helppo siivota (esim. pesuhuoneen lattialle).

Iloista vapun odotusta!

Kuvat ©Amalian maailma-blogi 
Photos ©Amalian maailma blog
All Rights Reserved

4 Comments Lisää omasi

  1. In Via sanoo:

    En muistanutkaan, että ollaan lähestymässä vappua. Kiitos muistutuksesta ja ohjeesta!

    Liked by 1 henkilö

    1. Joo, lähellä jo ollaan, vaikka lunta tupruttaa tälläkin hetkellä taivaan täydeltä.

      Liked by 1 henkilö

  2. Olen alkanut jälleen pitää simasta. En tiedä miksi, mutta joitain vuosia meni, että ei maistunut lainkaan. Nyt oikein odottaa, että pääsisi vähän maistelemaan. Ja rasvainen munkki kylkeen.

    Liked by 1 henkilö

    1. Mulle ei ole kaupan simat maistuneet ihan niin hyvin kuin itse tekemä, vaikka kyllä kaupastakin mun mielstä saa ihan hyvää simaa. Ehkä se on sitä, että kun on itse vaivaa nähnyt, niin se sitten maistuu paremmin😃

      Tykkää

Jätä kommentti