Kesäkukkien kasvatussuunnitelmia — vanhoja suosikkeja ja uusia kokeiluja

Musta on viime vuosina tullut kesäkukkien suhteen ihan tapojeni orja. Kun vuosien kokeilujen jälkeen on löytänyt määrättyyn paikkaan sopivat kukat, niin niillä mennään taas seuraavakin kesä. Ja sitä seuraava. Hyvä esimerkki on parvekkeen koristukseksi kasvattamani petuniat. Kokeilin muutamia erilaisia kesäkukkia ja useampaa petunialajiketta, kunnes mieleinen löytyi ja siinä olen pysytellyt. Punaisen sävy vain hieman vaihtui viime kesänä.

Vaihtelu kuitenkin virkistää ja jonkinlainen yllätysmomentti on kasvatushommissa kiva säilyttää. Mä ehkä vähän tylsistyn, jos menen aina ihan saman kaavan mukaan. Toisaalta, uudet kokeilut ovat joskus harmittaneet, kun on tullut ostettua esimerkiksi aika hintavia siemeniä, jotka itivät huonosti. Esimerkkinä epäonniset tsinniat parin vuoden takaa.

Mä en aio haalia siemeniä valtavia määriä, koska tila ja aika ovat rajallisia. Sitä voi kuvitella ehtivänsä kasvatella vaikka mitä, kun talvella alkaa innoissaan selailla kukkakatalogeja. Todellisuus on kuitenkin toinen juttu ja multa on jäänyt jonkin verran siemeniä kylvämättä, kun en olekaan ehtinyt kylvää niitä ajoissa tai löytänyt sopivaa kasvupaikkaa. Sen olen kantapään kautta oppinut, että kannattaa ostaa vain sen verran siemeniä kuin varmuudella tulee myös sinä vuonna kylvämään, sillä siemenet eivät montaa vuotta säily. Mä kylvin viime keväänä mm. tuoksuherneiden siemeniä, mitkä olin edellisenä vuonna ostanut ja ne itivät todella huonosti, vaikka suotuisissa olosuhteissa olin ne säilyttänyt.

Auringonkukat ovat petunioiden lisäksi sellaisia, mitä on aina saatava, mutta mietin, että jospa valitsisin tänä vuonna jotain muuta lajiketta kuin tutun ja turvallisen Pacinon. Pacinoa suosittelen kyllä edelleen, se on helppo kasvatettava ja kukkii upeasti. Varret ovat jämäkät, eikä niistä kasva kovin korkeita, vaan ne pysyvät hyvin pystyssä ilman tukea. Sopivat mainiosti isohkoihin ruukkuihin. Jos en ihan uusille urille lähde, niin voisin kokeilla muutama vuosi sitten kasvattamaani Valentinea uudelleen. Sen terälehdet ovat kermanvaaleat ja keskusta lähes musta, kaunis kontrasti siis. Kesä oli todella sateinen silloin kuin sitä viimeksi kasvatin ja taisi kylväminenkin jäädä myöhäiselle, joten kukkasato ei kummoinen ollut.

Toinen, mitä voisin taas pitkästä aikaa kasvattaa, on kesämalvikki Silver Cup. Sen kasvattaminen on todella palkitsevaa. Olen suorakylvänyt siemenet toukokuussa isoihin ruukkuihin ja todella runsas kukinta on alkanut heinäkuussa. Sen suuret hopeanhohtoiset kukat ovat näyttäviä ja kukinta on jatkunut pitkälle syksyyn. Ajattelin, että tänä vuonna voisin kylvää kesämalvikkeja ruukkuihin ulko-oven molemmin puolin. Parvekkeen alla ne olisivat hyvin suojassa sateilta, mitä noin suuret kukat eivät kovin hyvin kestä. Kesämalvikki kyllä kukkii niin ahkerasti, että se ei paljoa haittaa, jos sade vie muutaman kukan, kun uusia nuppuja on aina avautumassa. (Kesämalvikki Silver Cupista erillinen postaus täällä.)

Mutta mitä ihmettä teen kestosuosikkini tuoksuherneen kanssa? Mä en ole löytänyt vielä tämän talon pihasta tuoksuherneille sopivaa, tarpeeksi aurinkoista kasvupaikkaa. Joka kesä olen yrittänyt ja saldona on ollut korkeintaan pari kukkaa syksyn jo saapuessa. Tuoksuherne on helppo kasvatettava, kunhan se saa paljon valoa. Ne tykkäävät paahteesta ja kukkivat aurinkoisella paikalla valtavasti pakkasiin asti. Mä olen kasvattanut useita eri tuoksuhernelajikkeita, eikä pettymyksiä ole tullut, kunhan valo-olosuhteet ovat olleet niille suotuisat. Takapihalta löytyisi hyvä kasvupaikka tuoksuherneille, mutta klapihommat levittäytyvät taas ensi kesänä juuri siihen kohtaan, joten tuoksuherneet olisivat pahasti tiellä. Jos en muuta paikkaa keksi, niin pitää ehkä jättää siemenet poikkeuksellisesti ostamatta ja uskoa vihdoin se, että niiden valontarve on niin suuri, että puolivarjossa on turha yrittää. (Tuoksuherneistä löytyy lisää juttua täältä.)

Jotain ihan uuttakin kesäkukkaa haluaisin tänä vuonna kokeilla ja olenkin nyt tutkaillut useiden siemenkauppojen tarjontaa. Suorakylvettäviä niiden pitää olla, koska petuniat vievät valitettavasti kaiken esikasvatustilan. Jotain leikkokukiksi sopivaa olisi kiva saada asetelmia varten. Ehkä eteeristä kesäharsoa tai pehmeän oranssia keltasääkukkaa? Ne olisivat muuten kauniit yhdessä!

Kerro mulle, jos sulla on mielessä jokin kesäkukka, mitä mun pitäisi ihan ehdottomasti kokeilla. Mielelläni otan ehdotuksia vastaan! Kirjoittele kommentteihin tai viestittele Instagramissa🌸

Kuvat ©Amalian maailma-blogi 
Photos ©Amalian maailma blog
All Rights Reserved

4 Comments Lisää omasi

  1. Niin ihania nämä sun kukkakuvat. Haaveilen heti kesästä ja siitä miten kauniit kukat kukkii ja joku pörröinen kaveri surisee niissä. Ostan itse valmiina kukat eikä suunnitelmiakaan vielä ole.. Maljaköynnös on ollut kiva meidän etupihalla, ehkä palaan siihen jälleen, kun on kerta hyvä löytynyt.

    Liked by 1 henkilö

    1. Kiitos paljon!💗 Kyllä mäkin osan kukista ostan valmiina. Kasvattaminen tulisi halvemmaksi, mutta kun ei kaikki mahdu ja olisi siinä ehkä vähän liikaa hommaakin😅

      Tykkää

  2. In Via sanoo:

    Kesämalvikki ja auringonkukka olisi mullekin kelvanneet, jos olisi oma piha 😁. Ne on yksiä mun lempikukista. 

    Valitset mitä tahansa, jään innolla odottamaan, millaiseksi lopputulos kasvaa. Se on aina mielenkiintoista seurata, miten kukkaprojekti kehittyy vaihe vaiheelta. 

    Liked by 1 henkilö

    1. Tällä hetkellä ei näytä kovin hyvältä, kun ensimmäisen kerran ikinä petunian siemenet eivät itäneet hyvin😕 Pitää keksiä varasuunnitelma parveketta varten. Muitakin kukkia on tietysti tulossa muualle pihaan😊

      Tykkää

Jätä kommentti