Suorakylvetyt kesäkukat – loppuyhteenveto

Kesäkukat kukkivat edelleen, mutta tässä vaiheessa syksyä kylvöjen tulokset ovat jo aika lailla selvillä. Kolea keli on jatkunut jo pitkään, eikä suuria muutoksia lupailla seuraaville kahdelle viikolle. Ensi yö taitaa olla tähän mennessä kylmin, hyvin lähelle nollaa ennusteiden mukaan mennään.

Aloitetaan isoimmasta epäonnistumisesta, tuoksuherneistä. Ne eivät kukkineet ollenkaan, koska eivät saaneet tarpeeksi aurinkoa. En voinut laittaa kehikoita suunnitellulle paikalle aitan purkutyön vuoksi, mutta halusin silti kokeilla, kun siemenet olin kerran ostanut. Ne kasvattivat oikein rehevän lehdistön ja uskon, että kukkiakin olisi paremmalla kasvupaikalla tullut reilusti. Olen useaan otteeseen hehkuttanut täällä blogissa tuoksuherneitä ja ne ovat edelleen mun suosikkeja. Kun saavat tarpeeksi aurinkoa, ne kukkivat upeasti myöhäissyksyyn asti. Oman kokemukseni mukaan kukoistavat oikein paahteisella paikalla, mitä mulla ei nyt valitettavasti ollut niille tarjota. (Lisää juttua tuoksuherneistä täällä ja täällä.)

Sitten niihin, jotka sentään kukkivat! Isotsinnia eli iso-oppineittenkukka Queeny Lime Orange oli mulle uusi tuttavuus. Sen suhteen jäi hieman kaksijakoiset tunnelmat. Kukat ovat aivan upeita! Monivärisiä, ihanan rustiikkisen sävyisiä. Limenvihreää, liilaa, keltaista, oranssia. Enemmän ja vähemmän kerrattuja. Miinuksena se, että siemenistä niin moni ei itänyt. Siemenet eivät olleet halvimmasta päästä, joten otin kokeiluun vain yhden pussillisen. Pussissa oli 20 siementä ja melkein puolet jäi itämättä. Syytä en tämän ensimmäisen kokeilukerran jälkeen osaa sanoa. Siemenet eivät olleet päiväysvanhoja ja olosuhteetkin olivat varmaan kunnossa, koska ne mitkä itivät kasvoivat hyvin.

Lisää kerroksia tulossa.
Aika harvaksi jäi tsinniapenkki.

Kasvatin kahta eri kehäkukkalajiketta, uutena Bull’s Eye ja toisena viime vuodelta tuttu Orange Flash. Bull’s Eye -lajikkeen kukat ovat pienempiä ja vaatimattomamman näköisiä kuin Orange Flash -lajikkeen kukat, mutta tykkäsin niiden lämpimän keltaisesta väristä tosi paljon. Orange Flash jatkaa mun suosikkilistalla, kukissa on niin ihanat sävyt! Pehmeää keltaista ja persikkaa, tulee auringonlasku mieleen.

Ongelmana tänä vuonna oli viileä ja aluksi sateinen syyskeli. Tuntuu, että nyt on monena vuonna peräkkäin ollut tosi lämmintä ja aurinkoista pitkälle syksyyn, mutta tänä vuonna kävikin toisin, eivätkä kehäkukatkaan päässeet loistamaan niin kuin esimerkiksi viime vuonna. (Kehäkukista lisää juttua täällä ja täällä.)

Kehäkukka Bull’s Eye.
Kehäkukka ennustaa sadetta.

Orange Flash -kukkia viime vuodelta.

Auringonkukat kärsivät myös näistä syyskeleistä, käyn pian pelastamassa loput maljakkoihin ennen kuin halla ne vie. Kokeilin uutuutena Valentine-lajiketta ja toisena kasvatin vanhaa tuttua Pacino-lajiketta, mikä kuuluu mun suosikkilistalle (siitäkin lisää täällä). Vaikkei Valentine nyt ihan päässyt kukoistamaan, niin tykästyin siihenkin silti. Kukkien väritys on kaunis ja ne pysyivät hyvin pystyssä kunnon tuiverruksessakin, vaikka kasvavatkin paljon Pacinoa korkeammiksi (noin 150 cm).

Isoauringonkkukka Pacino viime vuodelta.

Vaikkei suorakylvöistäni nyt ihan toivottua kukkamerta tullutkaan, suosittelen silti kokeilemaan kaikkia yllä mainittuja kesäkukkia. Kaikkien muiden paitsi isotsinnioiden itävyysprosentti oli hyvä ja jos kelit olisivat suosineet olisi kukkaloistoa kestänyt pitkälle syksyyn. Tulipahan nyt muistutus siitä, että siemenet on laitettava mahdollisimman aikaisin multaan!

Kuvat ©Amalian maailma-blogi 
Photos ©Amalian maailma blog
All Rights Reserved

2 Comments Lisää omasi

  1. Nadine G sanoo:

    Upean kukkaloiston olet taikonut omalle pihalle siitä huolimatta, että osa siemenistä ei itänytkään. Tähän syksyyn todellakin tarvittiin paljon lisäväriä ja hyvin nopeasti, kun harmaus iski jo elokuussa.

    Värikästä syksyä sinulle!

    Liked by 1 henkilö

    1. Kiitos! ❤ Joo, on ollu kyllä harmaata ja koleaa, lähiaikoina sentään muutama aurinkoinenkin päivä ja ruska on ollut tosi kaunis! Värikästä syksyä sinnekin! 🙂

      Liked by 1 henkilö

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s