Saaristolaisleipä

on

Saaristolaisleipä (Nauvon limppu) kuuluu ehdottomasti jouluun ja tulee sitä tehtyä muulloinkin. Mä olin jopa vähän yllättynyt siitä, että se nousi viime joulunakin kaikkien suosikkiherkuksi. Onneksi vieraille riitti vähän mukaankin, mutta olisi sitä voinut enemmänkin tehdä. Mahtava lahjaidea muuten! Ja helppo tehdä, taikinaa ei tarvitse vaivata. Aivan ihanaa esim. kylmäsavulohen kanssa.

Saaristolaisleipä

3 ps (11 g x 3) kuivahiivaa
1 l piimää
3 dl tummaa siirappia
3 dl vehnäleseitä
3 dl kaljamaltaita
3 dl ruisjauhoja
10 dl vehnäjauhoja
1 rkl suolaa

Pinnalle

n. 3 rkl vettä
n. 2 rkl tummaa siirappia

Lämmitä piimä kattilassa 42 asteiseksi. Sekoita kuivahiiva desilitraan ruisjauhoja, lisää seos piimään ja sekoita. Lisää loput ruisjauhot, vehnäleseet, kaljamaltaat, siirappi ja suola. Sekoita. Lisää vehnäjauhot ja sekoita hyvin. Anna taikinan nousta liinan alla noin 1½ tuntia.

Voitele kaksi noin 1,5 litran vetoista leipävuokaa ja jaa taikina niihin. Paista leipiä uunin alimmalla tasolla 175°C 1 tunti 45 minuuttia.

Sekoita vesi ja siirappi (lämmitä vettä hetki mikrossa, niin siirappi liukenee nopeasti). Voitele leipien pinnat seoksella.

Kun leivät ovat jäähtyneet, kääri ne tuorekelmuun ja laita jääkaappiin. Saaristolaisleipä on parhaimmillaan parin päivän kuluttua leipomisesta. Leivät voi myös pakastaa.

Kuvat ©Amalian maailma-blogi 
Photos ©Amalian maailma blog
All Rights Reserved

4 Comments Lisää omasi

  1. Oi tällainen limppu on ihan parasta! Uskaltaisikohan sitä itsekin kokeilla? En pahemmin leipää itse tee, vaikka suurkuluttaja olenkin..

    Liked by 1 henkilö

    1. Kannattaa kokeilla! Helppo tehdä, ei tarvi vaivata. Ainekset vaan sekasin ja vuokaan😊

      Tykkää

  2. In Via sanoo:

    Ei ole mikään ihme, että leipä nousi suosioon juhlapöydässä. Se on täälläkin yksi suosituimpia ruisleipälajia. Savulohen kanssa se on aivan must.

    Liked by 1 henkilö

    1. Joo, on kyllä tosi herkullista!😋

      Tykkää

Jätä kommentti