Kesäiset pikkuleivät pikeeripursotuksilla

Pihalla olisi vaikka kuinka paljon tekemistä, mutta kelit eivät ole antaneet myöten sitten millään. Olen monena päivänä kirmannut ulos heti kun aurinko on vähänkin paksujen pilvien välistä lupaavasti pilkahtanut, muttta lyhyeksi ovat pyrähdykset jääneet, kun vettä on pian alkanut ropista niskaan oikein kunnolla. Minä syysihmisenä tykkään kylläkin sateesta ja tukalan hellejakson jälkeen viileämpi ilma oli todella tervetullutta. Pihahommat siis seisovat, mutta tunnelma on kohdallaan ja hetki juuri sopiva leivontatuokiolle.


Tein pitkästä aikaa kaksipuolisia pikkuleipiä pikeeripursotuksilla. Pikkuleivät on tehty ihan tavallisesta, helposti ja nopeasti valmistuvasta murotaikinasta.

Murotaikina (n. 20 kaksipuolista pikkuleipää)

1 dl sokeria
5 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
200 g voita
1 kananmuna

Voi kannattaa ottaa hyvissä ajoin huoneenlämpöön, niin taikinan saa sekoitettua helpommin ja nopeammin.
Sekoita kuivat aineet keskenään, lisää voi ja sekoita (tai nypi käsin) seos tasaiseksi.
Lisää kananmuna ja sekoita hyvin.
Laita kulhon päälle kelmu (tai tee taikinasta pallo ja kelmuta se) ja laita taikina jääkaappiin jähmettymään vähintään puoleksi tunniksi.
Jauhota leivonta-alusta hyvin ja kaulitse taikina (sopivan kokoisissa erissä) ohueksi levyksi. Voit kaulintavaiheessa lisätä hieman jauhoja taikinaan, kunnes se on helposti kaulittavaa (älä lisää kuitenkaan kovin paljoa, ettei pikkuleivistä tule liian kovia).
Ota taikinalevystä haluamallasi muotilla pikkuleipiä ja paista uunin keskitasolla 175°C noin 7-9 minuuttia. Ensin kannattaa paistaa pari koepikkuleipää, niin näet mikä on sopiva paistoaika uunillasi (minulla se oli 8 minuuttia) ja miten taikina käyttäytyy uunissa. Jos koepikkuleivät leviävät liikaa, lisää hieman jauhoja. Pikkuleipien ei kuulu tummua päältä, vaan kun niiden pohja on saanut hivenen sävyä, ovat ne kypsiä.
Sain tästä taikinamäärästä 20 kaksipuolista pikkuleipää käyttäen muottina glögilasia, minkä halkaisija on 6 cm.


Väliin

Marmeladia tai paksua hilloa. Sellainen, missä ei ole hedelmän- tai marjanpaloja sopii tähän tarkoitukseen parhaiten.
Itse käytin aprikoosimarmeladia (poistin aprikoosinpalat). Noin 200 grammaa riitti tähän määrään pikkuleipiä.

IMG_5068 (2)

IMG_4983
Aurinkokin näyttäytyi kuvaushetkeä varten.

Koristelin pikkuleivät pikeerillä. Jos haluat levittää kuorrutteen koko kannen päälle, suosittelisin tekemaan massan vedestä ja tomusokerista, jolloin siitä saa pehmeämmän ja pikkuleipä on mukavampi syödä.

Anna pikkuleipien jäähtyä ennen koristelua.


Pikeeri

n. ½ dl kananmunan valkuaista
n. 2 dl tomusokeria (tai niin paljon kuin tarvitaan sopivan koostumuksen saavuttamiseksi)

Vatkaa valkuaista ja sokeria sähkövatkaimella n. 5-10 minuuttia kunnes se on kuohkeaa ja valkoista (hammastahnamaista). Jos se vaikuttaa vatkaamisen jälkeen liian vetelältä, lisää tomusokeria ja sekoita hyvin. Jos haluat tehdä suuria kuvioita ja kuorruttaa suuren osan pikkuleivästä, kannattaa pikeeri jättää vetelämmäksi. Jos taas haluat tehdä pikkutarkkaa koristelua, kannattaa siitä tehdä kovempaa.
Mikäli haluat värjätä pikeeriä, jaa se kippoihin ja laita kippojen päälle kelmu, sillä pikeeri kuivuu todella nopeasti. Käytin itse nestemäisiä elintarvikevärejä, mutta suosittelen käyttämään pasta- tai jauhevärejä. Nestemäinen väri notkistaa pikeeriä, joten jouduin lisäämään seoksiin tomusokeria aika reippaasti, jottei se olisi liian vetelää.
Jos käytät erivärisiä pikeerejä, kannattaa pursottamiseen käyttää kertakäyttöisiä pursotinpusseja. Myös kestävät muovipussit käyvät pursottamiseen hyvin, leikkaa vain pieni reikä pussin kulmaan. Leivinpaperistakin pursotinpussin saa taiteiltua, mutta sitä en ole vielä itse kokeillut.
Minä käytin pursottamiseen kestopursotinpussia ja hyvin pienireikäistä tyllaa. (Kestopussia siksi, kun kertakäyttöiset olivat päässeet loppumaan, eikä kestäviä muovipussejakaan löytynyt. Piti siis huuhdella pussia välillä, en suosittele!)
Jos pidät tauon pursottamisesta, muista laittaa tyllan pää kelmuun, ettei pikeeri kuivu sen sisälle.


Tämän tyyppinen leipominen ja koristelu kannattaa minun mielestäni ottaa nautintona, ei suorittamisena. Vähän niin kuin maalaisi taulun. Hyvää musiikkia soimaan tai vaikka äänikirja kuunteluun kahvikupposen tai viinilasillisen kera. Ihanan leppoisaa sadepäivän puuhaa!

IMG_4960 (5)
Pikeerikukkia ja luonnonkukkia. Maitohorsma, niittynätkelmiä, siankärsämöitä ja hiirenvirnaakin jossain siellä piilossa. 

4 Comments Lisää omasi

 1. Elisa sanoo:

  Ihan käsittämättömän upeita pikkuleipiä! En ole koskaan kokeillut pikeeriä, mutta täytyy joskus koittaa, jos sillä saisi edes jotain lähes noin nättiä aikaiseksi.

  Liked by 1 henkilö

  1. Kiitos! 🙂 Kannattaa kokeilla, sillä on helppo tehdä pursotuksia. Sopii hyvin pikkutarkkaankin hommaan ja kuivuu todella nopeasti.

   Tykkää

 2. tanssityttö sanoo:

  Todella kauniita!

  Liked by 1 henkilö

  1. Kiitos paljon! ❤

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s