Petunioita ja pesänrakentajia

Yhtäkkiä ollaan jo kunnolla kesässä! Onpas koettu äkkinäisiä sään muutoksia kevään aikana. Hypähdettiin toppahousuista suoraan aurinkotuoliin. Viikonloppuna ilma oli kosteampaa, viileämpää ja siten siitepölyvapaampaa. Juuri sopivaa istutuskeliä siis.

IMG_3763

Olen aloitellut parvekkeen petunioista. Niitä tulee kaiteelle kahdeksan parvekelaatikollista, yhteensä kuusitoista tainta. Tänä vuonna en viime vuoden tapaan kasvattanut petunioita itse siemenistä, vaan hankin valmiit taimet. (Juttua viime vuoden petunioista löytyy täältä.)

IMG_3688 (2)

Nyt kun petuniani ovat tässä valmiina ja runsaina odottelemassa kotejaan, olen todella tyytyväinen tähän ratkaisuun. Pari viikkoa sitten oli katumus minua jo kaappaamassa, kun tahtomiani taimia ei ollutkaan niin helposti saatavilla kuin olin olettanut. Kummallinen kevät sai ihmiset innostumaan puutarhahommista normaalia suuremmin ja taimimyymälöissä on vilskettä riittänyt siihen malliin, että ehdin jo hieman huolestua petunioiden saatavuudesta. Valikoimaa ei ollutkaan kovin runsaasti tai ehkä oli ollut, mutta kai ihmiset olivat sitten rynnänneet taimikaupoille jo aiemmin. Ja minä kun luulin olleeni kerrankin hyvinkin ajoissa.

IMG_3693 (2)

Olisin mieluiten ostanut juuri sitä lajiketta, mitä viime kesänä itse kasvatin eli Tidal Wave Cherryä. Tajusin kuitenkin pian, että sitä on turha etsiä tai jää parveke paljaaksi. Ilokseni hyvin samankaltaista petuniaa kuitenkin löytyi tarvittava määrä. Myyjä kertoi taimien olevan Easy Wave- maanpeittopetunioita. Vasta nyt tajusin, että nämähän ovat varmastikin Easy Wave Neon Rose- lajiketta. Viime vuonna, kun päätin petuniani siemenestä kasvattaa, päädyin juurikin tähän lajikkeeseen ja tilasin siemenet, mutten saanut niitä. Siinä ne nyt sitten ovat! Väri on lähes identtinen Tidal Wave Cherryn kanssa (Cherry on hitusen tummempi ja kukan keskusta on tumma) ja kasvutapa on samanlainen eli pitkästi rönsyilevä. Ainoa selkeä ero menee näiden ostotaimien hyväksi, sillä ne eivät tahmaa ollenkaan. Itse käytän aina käsineitä puutarhahommissa, mutta niille jotka eivät, on tämä paljon mukavampi lajike käsitellä.

IMG_3811 (2)

IMG_3812 (2)
Suurilla taimilla saa näyttävyyttä heti, mutta istuttaminen kapeisiin parvekelaatikoihin oli hieman haasteellista.

Juurien oli jo korkea aika päästä tilavampiin oloihin.

Olen siis kaikinpuolin hirvittävän tyytyväinen hankintaani. Taimet ovat valtavia, mutta silti elinvoimaisen oloisia. Hieman ovat juuristot jo pienissä ruukuissa kasvaneet rullalle, mutta eivätköhän ne hyvin lähde juurtumaan, kun avaan juuripaakkua pohjasta hellästi hieman. Ja on aivan ihanaa, kun ovat kukassa jo nyt eivätkä vasta elokuussa!

IMG_3787 (4)
Altakastelevat parvekelaatikot ja pidikeet tulivat talon mukana, kätevää! 

IMG_3795 (2)
Hieman sade niitä kuritti saman tien.

Istutushommien lomassa huomasin, etten olekaan tällä tontilla ainoa, jolla on sisustuspuuhiakin meneillään. Harmaasieppopariskunta on ahkeroinut vimmatusti vanhalla lintulaudalla. Pesä rakentui vinhaa vauhtia ihan talon viereen. Lintulauta on peräisin edellisestä kodista, eikä se ole täällä vielä ollut ruokintakäytössä ollenkaan. Kiireisen muuttosyksyn pimeydessä iskettiin se maahan vain jonnekin. Jos se olisi ollut lintujen ruokailupaikkana, olisi se kannattanut laittaa kauemmaksi talosta, etteivät jyrsijät vaeltaisi ruuan perässä liian liki.

IMG_3747 (3)

Nyt parina päivänä lintulaudalla on näyttänyt hiljaiselta ja toivonkin, etten vain pelästyttänyt sieppoja. Uskaltauduin hiippailemaan ulkovajalle laudan ohi, pitäen kuitenkin noin viiden metrin välin. Saattoivat tietysti häiriintyä muistakin olennoista. Pihalla on aikamoista linturuuhkaa. Talitiainen kävi reippaasti ihan heidän pirtissänsä moikkamassa. Oravan näin pitkästä aikaa loikkivan takapihalla ja kauriskin säntäili lähistöllä. Seurailen tilannetta suurella mielenkiinnolla. Lintulaudalle näkee suoraan takkahuoneen ikkunasta, olisi mahtavaa päästä seuraamaan poikasten kasvua!

IMG_3591 (2)Harmaasieppo pohtimassa talon hankintaa. Nämä kuvat on otettu likaisen ikkunan läpi kauhealla kiireellä. Tarkennukset jäivät puolitiehen, mutta harmaasiepoksi tunnistettiin. Nopeita ovat liikkeissään!

IMG_3575 (2)
Sisustussuunnittelua.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s