Miksi en vietä Halloweenia

Some täyttyy tällä hetkellä halloween-aiheisista postauksista. Näkyy kaikenlaisia kauhuleivonnaisia, kummituskoristeita, luurankoasuja jne. Amerikkalaistyylinen juhla vaikuttaa rantautuneen tänne aika tukevasti, mikä on ihan kiva juttu mun mielestä. Juhlia ei voi ikinä olla liikaa! Mä en ole kuitenkaan tänäkään vuonna lähtenyt halloween-juhlahumuun mukaan ja syy on yksinkertaisesti se, ettei huvita. Mä en saa halloweenista otetta, eikä oikeastaan mikään siihen liittyvä innosta. Jotain kiehtovaa spooky season -ajassa sentään on, mutta ei tarpeeksi inspiroimaan mua halloweenin viettoon.

Mä olen monena vuonna jonkinlaista halloween-juhlintaa harkinnut, varsinkin sen jälkeen, kun aloin postailla tänne blogiin säännöllisesti. Mä en kuitenkaan halua blogi- ja somesisällön takia esittää, että olen innostunut asiasta, mistä en oikeasti ole. Tulevaisuudessa asia voi tietysti muuttua, jos saankin jostain halloween-kipinän.

Tavallisia kurpitsakoristeita olen taas laittanut esille, mutta ne eivät ole niinkään halloween-koristeita, vaan ihan vaan syyskoristeita. Hämähäkit pitävät kuitenkin huolen siitä, että ripaus halloweenia taloon tulee. Huomasin nyt kuvia tänne laittaessani, että koristekurpitsasta lähtee hämähäkin seittiä. Kurpitsat ehtivät olla esillä vain pari päivää ennen kuin nappasin kuvat. Ahkeria hämähäkkejä täällä meillä ja niitä on paljon!

Kurpitsa ja seitti.

Mulle ei ole missään vaiheessa elämääni muodostunut minkäänlaisia halloween-perinteitä, mitä olisi kiva vaalia, eikä juhla siis ainakaan tällä hetkellä innosta alkaa muodostamaan uusia. Kekrin eli perinteisen suomalaisen syysjuhlan kohdalla tilanne on ihan toinen. En ole sitä aiemmin viettänyt, mutta nyt olen alkanut ottaa sitä omakseni. Olen lukenut netistä tietoa kekrin juhlinnasta ja poiminut itselleni sopivia ideoita. Tänä vuonna tein kukka-asetelman ruokapöytään, leivoin ja kokkailin kekriherkkuja (postaus tulossa myöhemmin). Mun oli tarkoitus tilata pukin muotoinen keksimuotti, mutta unohdin, joten leivoin tavallisia pikkuleipiä, wilhelmiinoja (ohje). Tein myös suklaamousse-aprikoositäytekakun (ohje) ja leipää.
Kekrin juhlaruokia valmistetaan perinteisesti kotimaisista kasviksista ja mä päätin tehdä helpon kasvis-juustokeiton. Se sopii mun mielestä hyvin leipomani limpun kanssa. Saa nähdä mitä muuta vielä keksin, juhlinta kun saattaa jatkua läpi viikonlopun. Meillä osuu synttäreitäkin tähän aikaan, niin menee nekin kivasti tässä samalla. Kekripukeiksi ei sentään taideta pukeutua, mutta eipä sitä tiedä mihin kaikkeen tämä innostus johtaa!

Hauskaa halloweenia tai kekriä tai ihan vaan viikonloppua! 🧡

P.S. Tietoa kekrin juhlinnasta löytyy esimerkiksi Talonpoikaiskulttuurisäätiön sivuilta.

Kuvat ©Amalian maailma-blogi 
Photos ©Amalian maailma blog
All Rights Reserved

8 Comments Lisää omasi

  1. finintirol sanoo:

    Olen yhtä innostunut Halloweenistä kuin sinä 🙂

    Mielestäni nuo kurpitsa koristeet muutamalla hämähäkin seitillä on paljon kauniimpia. Tosin ei taida Halloween olla mikään kauneuden juhla, vaan kauheuden.

    Mulle tuolta netin syövereistä uutisten muodossa ja muutenkin tulee ihan riittävästi spookia, jotta sitä tarvitsisi alkaa juhlimaan.

    Kiitos kauniista kuvista ja hyvästä tunnelmasta 🙂

    Liked by 1 henkilö

    1. Kiitos kommentista!😊 Totta tuo, että uutisista sitä kauheutta saa tällä hetkellä liikaakin! Mä tykkään leipoa, niin kotimainen kekri istuu mulle hyvin. Ei tarvitse tehdä kauhuleivonnaisia, tavalliset kakut ja pikkuleivät riittää😋

      Tykkää

      1. Kekri on muuten niin paljon mielenkiintoisempi kuin Halloween. Tykännyt lukea perinteistä siihen liittyen ja hieman karmaisevaa minusta siinä on uskomus, että henget ja levottomat vainajat liikkuvat kekrin aikaan ja hengille oli tapana lämmittää oma sauna.. että löytyyhän meiltä ihan omasta takaa hieman pelottavia juttuja.

        Liked by 1 henkilö

      2. Kekri todellakin on paljon mielenkiintoisempi ja kiva ottaa haltuun vanhaa suomalaista perinnettä. Poimin kylläkin vain itselle sopivat kekriperinteet, nuo karmaisevimmat jutut saa jäädä!😱

        Tykkää

  2. Melissa L sanoo:

    Minulle kekri on tärkeä juhla. Se on täynnä mystiikkaa, tarinoita ja yhteyttä luonnon kanssa. Kirjoitin juuri pienen postauksen kekristä https://villananna.vaikuttajamedia.fi/2023/10/27/odotan-kekria/

    Liked by 1 henkilö

    1. Mäkin oon nyt ihan innostunut kekristä ja lueskelen kaikkea siihen liittyvää. Kiitos linkistä, käyn lukeen sun postauksen😊

      Tykkää

  3. In Via sanoo:

    Mielestäni Suomessa Halloweenilla yritetään kuitata sellaisia perinnejuhlia kuten kekri vaikka omia perinteitä pitäisi kaivaa esille ennen kuin tuo symboliikkaa ulkopuolelta, se on totta.

    Halloweenilla on juuria muinaisen kelttien samhain-juhlassa, joka tarkoitti silloin kesän loppua. Samhain oli kelteille myös sadonkorjuujuhla, jolloin kuului antaa vainajille ruokauhreja.

    Sadonkorjuujuhlat olivat varsin yleisiä muinaisessa Euroopassa jo ennen kristinuskoa.

    Halloweenkin on kaupallistettu vasta viime vuosisadan aikana ja muovikrääsää alkoi tulvia Euroopan kauppoihin vasta tällä vuosituhannella. Muovivivahde Halloweenissa on eritäin harmillista (https://viaperasperaadastra.com/2023/10/14/ekologinen-halloween/), ja itse yritän välttää sitä omissa koristeluissa.

    Odotan innoissani, millaisen kukka-asetelman teet kekrin kunniaksi. Minua kiehtoo koristeluissa (oli se sitten Halloween, kekri tai joulu) juuri elävien kukkien käyttö.

    Liked by 1 henkilö

    1. Kiitos paljon kommentista!😊 Tuli ihan kiva kukka-asetelma, vaikkakin hieman erilainen kuin kekriä ja synttäreitä varten alunperin suunnittelin.

      Perinteitä pitäisi todellakin kaivaa esille! Mä olen nyt ihan innostunut kekristä ja lueskelen kaikkea siihen liittyvää😊

      Tykkää

Jätä kommentti