Lohikäärmepuun eli traakkipuun katkaisu ja juurruttaminen

Tein pari vuotta sitten postauksen lohikäärmepuustani (eli traakkipuusta), juttu löytyy täältä. Viime kesänä tuon samaisen puun lehdet hipoivat jo kattoa ja pari kaatumistakin ehti tapahtua. Rungot olivat kasvaneet melkein siksakkia ja suurten lehtien paino jakaantui epätasaisesti. Puu oli tietysti aina kurkotellut valoa kohti ja olin käännellyt ruukkua liian harvoin. Tuli siis katkaisun aika. Se kyllä kirpaisi, kun puu oli niin suuri ja rehevä! Pakko se oli kuitenkin katkaista, muuten olisi pitänyt tehdä kattoon reikä, jotta se olisi voinut jatkaa kasvuaan seuraavaan kerrokseen.

Katkaisin puun elokuun puolen välin paikkeilla, mutta teen tämän postauksen vasta nyt, kun voin olla varma, että toimenpide johti haluttuun lopputulokseen. Yleensä olen ottanut kasveista pistokkaita keväällä tai aikaisemmin kesällä, kun kasvu on voimakasta. Tämän lohikäärmepuun kasvupyrähdys on ajoittunut joka vuosi loppukesään ja alkusyksyyn, joten en ajatellut ajankohdan olevan liian myöhäinen.

Kesällä ennen katkaisua.

Katkaisuhommissa kannattaa käyttää käsineitä, sillä lohikäärmepuun maitiaisneste saattaa ärsyttää ihoa. Mä pidän itse aina varmuuden vuoksi käsineitä kasveja katkoessani.

Mun lohikäärmepuu on tarkalleen ottaen kaksi puuta. Sain sen ystävältä, joka oli katkaissut kasvattamansa ”emopuun” ja mulla kasvavat lohikäärmepuut ovat tuon puun latvoja. Päätin itsekin tehdä samoin, eli laittaa kaksi latvaa kasvamaan samaan ruukkuun.

Olin kuullut, että lohikäärmepuu jatkaa kasvuaan lyhyistäkin palasista, joten laitoin isojen latvojen lisäksi myös pari rungon palasta juurtumaan veteen. Käytin vesiastiana isoa lasimaljakkoa.

Juurruttamisessa meni todella kauan! Tällä lohikäärmepuulla on tunnearvoa ja kyllä mua alkoi jo huolestuttaa, kun meni kuukausi ja toinenkin, eikä mitään tapahtunut. Vasta marraskuun alussa latvoilla oli kunnolliset juuret ja pääsin istuttamaan ne multaan. Päätin jättää rungonpätkät, joissa ei vielä silloin marraskuussakaan ollut merkkiäkään juurista, veteen ja seurata mitä tapahtuu vai tapahtuuko mitään. Huomasin joulun allan, että rungonpätkä, missä ei ole lehtiä ollenkaan, oli alkanut kasvattaa uutta runkoa. Ja nyt, kun se on lillunut vedessä jo puolisen vuotta, on sille kasvanut yksi pieni juuri! Eli kyllä, lohikäärmepuun voi kasvattaa pienestä pätkästä, mutta aikaa siinä voi mennä ja tällä mun kokemuksella suosittelisin kuitenkin tekemään katkaisun keväällä tai aikasemmin kesällä.

Vihdoin kunnon juuret.

Luin jostain aikoja sitten, että vettä ei pidä kasvia juurruttaessa vaihtaa, koska se erittää veteen hormonia, mikä edistää juurten kasvamista. En tiedä pitääkö tuo tieto paikkaansa, mutta en vaihtanut vettä missään vaiheessa, lisäsin vain uutta tarvittaessa.

Läpinäkyvä astia on siinä mielessä hyvä valinta, että on helppoa nähdä milloin juuria alkaa kasvaa. Mutta kun mitään ei viikkoihin tapahtunut, päätin peittää maljakon niin, että juuret kasvoivat hämärässä. Se oli mun mielestä maalaisjärjen mukaista. Pimeäänhän juuret maassa kasvavat. Toisaalta, olen onnistunut muiden kasvien juurruttamisessa paljon valoisammissa olosuhteissa. En tiedä nopeuttiko hämäryys juurten kasvua vai ei, mutta sen jalkeen alkoi kyllä pian tapahtua. Puuvartiset tunnetusti kasvattavat juuria hitaasti, mutten ajatellut, että siinä ihan näin kauan menisi.

Latvat uudessa kodissaan.

Istutin latvat siis noin kolme kuukautta sitten ja elossa ovat edelleen. Uutta lehteäkin on jo tulossa, joten uskallan nyt sanoa onnistuneeni. Istutin ne tavalliseen kukkamultaan, enkä laittanut soraa pohjalle, vaikka sitä joka puolella suositellaan. Vanha lohikäärmepuuni voi hyvin ja kasvoi pelkässä kukkamullassa, joten toivottavasti nämäkin. Latvat eivät ole pudottaneet yhtäkään lehteä katkaisun jälkeen, vaan leikkasin muutaman, kärjistä jo aikoja sitten kuivuneen, lehden pois. Laitoin puille tukikepit ja koitan nyt muistaa käännellä ruukkua useammin, jotta kasvaisivat mahdollisimman suoraan.

Vanhaa lohikäämepuuta, mistä latvat on katkaistu, ei kannata heittää menemään. Se kasvattaa katkaisukohtien alapuolelta uutta runkoa. Saa nähdä tuleeko tästä mun puusta ihan hassun näköinen venkurainen. Annan sen nyt kuitenkin rauhassa kasvaa ja voihan sitä leikellä taas uudelleen tarpeen tullen.

Uutta runkoa vanhassa lohikäärmepuussa.

Mä aion laittaa kaikki juuria kasvattaneet pätkätkin kohta multaan, onpahan sitten ainakin varakasveja, jos noille istutetuille latvoille sattuisi jotain.

Kuvat ©Amalian maailma-blogi 
Photos ©Amalian maailma blog
All Rights Reserved

8 Comments Lisää omasi

 1. Olisipa kiva osata juurruttaa omista kasveista uusia. Näillä viherpeukalotaidoilla tosin en taida uskaltaa edes yrittää, kun ei olla vielä tuossa tilanteessa, ja mahtuvat edelleen olemaan. 😀

  Liked by 1 henkilö

  1. Juurruttaminen ei kyllä pahemmin taitoja vaadi, kokeile ihmeessä 🙂 Tässäkin tapauksessa tarvittiin vain kärsivällisyyttä!

   Tykkää

 2. In Via sanoo:

  Olipa laiska lähtö sun puulla. Onneksi se kuitenkin alkoi kasvattamaan juuriaan. Voiko olla, että se oli näin syksyllä/talvella kasvulepovaiheessa?

  Liked by 1 henkilö

  1. Sillä on tosiaan yleensä ollut kasvupyrähdys loppukesästä alkusyksyyn ja laitoin rungot juurtumaan elokuussa, niin ajattelin etten olis liian myöhässä. Yleensä juurruttamiseen suositellaan kylläkin kevättä/kesää. Ehkä puurunkoisilla kasveilla vaan menee tosi kauan. Onneks loppu hyvin, kaikki hyvin 🙂

   Tykkää

 3. Mare Kinanen sanoo:

  Kärsivällisyyttä tarvitaan kasvatushommissa. Oli sitten kyse kasveista tai lapsista. Itse koitin idättää yhtä siementä 8 kk, ennenkuin luovutin kun mitään ei tapahtunut. Ehkä olisi vielä pitänyt jatkaa.

  Liked by 1 henkilö

  1. Joo, kärsivällisyyttä todella tarvitaan! Ehkä siemenen olis kyllä pitänyt tuossa ajassa itää. Jotkut siemenet tarvitsevat kylmäkäsittelyn ja jotkut itävät valossa…

   Tykkää

 4. Melissa L sanoo:

  Olisi ihanaa osata hoitaa kasveja niin, että ne säilyisi hengissä. Me niin tarvittaisiin tämmöinen puu meille.

  Liked by 1 henkilö

  1. Tämä on kyllä todella helppo pitää hengissä 🙂

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s