Syyskuulumisia

Ruskan loisto katosi taas ihan liian nopeasti ja nyt ollaan jo tosi pimeässä marraskuussa. Lokakuu on räiskyvine väreineen ihanaa aikaa, mutta nautin paljon myös tästä hetkestä. Mua ei pimeys haittaa, päinvastoin. On niin tunnelmallista ja kotoisaa. Voi kynttilänvalossa seurailla miten syysmyräkät ravistelevat pihapuita ja ulkoiltuakin on tullut paljon. Täällä maalla on nyt todella pimeää, kun lunta ei vielä ole yhtään, mutta otsalampun kanssa pärjää hyvin. Pihatöitäkin on ollut kiva tehdä, kun on ollut niin lämmintä, ettei ole tarvinnut talvikasveja sormet jäässä istutella.

Angervoilla on upea syysväri ja ne pitävät lehtensä pitkään.

Kotkansiipiä.

Hapankirsikan syksy.

Pihatöillä en tarkoita haravoimista, mitä ei tehty tänäkään vuonna. Se on niin turhaa hommaa, että miksi vaivautua. Kun me asuttiin rivitalossa, niin ryhmäpaine pakotti tarttumaan haravan varteen. Pelättiin naapureiden tuomitsevia katseita! Nyt ei tarvitse niistä olla huolissaan, kun ei naapureita ole ja lehdethän on luonnon kannalta hyvä jättää maanparannusaineeksi. Vaahteranlehdet olisin haravoinut pois, jos niissä olisi näkynyt taas tervatäplätautia, mutta sitä ei onneksi tänä vuonna pihan vaahteroissa ollut ollenkaan. Tervatäplätauti on ymmärtääkseni puulle vaaraton, mutta lehtiin tulee mustia laikkuja, mikä on siis vain esteettinen haitta. Se on sienitauti, mikä pääsee leviämään keväällä vaahteraan uudelleen puun läheisyyteen jääneistä lehdistä.

Pyhäinpäivänä käytiin kirkossa hiljentymässä ja illalla herkuteltiin ystävän tupareissa. Siellä oli niin maukkaat juustotarjoilut, että otin juustojen nimet itselleni talteen joulun ja uudenvuoden aikaa ajatellen. Meillä oli viime uutenavuotena sellainen pieni valmis juustolajitelma, mutta nyt ajattelin panostaa vähän enemmän.

Halloweenia ei meillä juhlittu edelleenkään. Mä ripottelin taas pieniä koristekurpitsoja ympäri taloa, mutta pidän niitä lähinnä syyskoristeina, en niinkään Halloween-koristeina. Mä en vaan saa Halloweenista kiinni. Se ei kertakaikkiaan tunnu mun jutulta. Ei ainakaan se Halloweenin ”kauhupuoli”. Mä päätinkin jo, että ensi vuonna meillä juhlitaan kekriä.

Nyt on kurpitsat kerätty pois ja joulu alkaa hiipimään tupaan. Mä olen useana vuonna suunnitellut aloittavani jouluvalmistelut ajoissa, jottei tule kiirettä, vaan saisin rauhassa nauttia joulun ajasta. Koristella pipareita kiireettömästi ja testailla uusiakin joululeipomuksia. Se suunnitelma ei ole kuitenkaan vielä kertaakaan kunnolla toteutunut, mutta tänä vuonna oikeasti aion! Mä olen pohtinut sitä, että menettääkö joulunpyhät hohtoaan, jos koti on koristeltuna jo joulukuun alussa. Eipä se selviä kuin kokeilemalla. Ehkä jätän kuusen koristelun myöhemmäksi, mutta muuten joulu saa jo alkaa valtaamaan taloa.

Kuvat ©Amalian maailma-blogi 
Photos ©Amalian maailma blog
All Rights Reserved

8 Comments Lisää omasi

 1. finintirol sanoo:

  Meillä täällä etelänmailla Alppien syleilyssä on vielä jonkin verran puissa ruskaa ja pensaissa vähän enemmän. Vuorten huiput on jo kuorrutettu sokerilla 🙂

  Meillä on vähän sama juttu tuon Halloweenin kanssa. Ei ole meidän juttu. Kurpitsa koristeen tuo mukavasti syksyn värejä, mutta zombit ja muut örkit saa jäädä varjoihin 😀

  Liked by 1 henkilö

  1. Joo, ei zombeja ja örkkejä! 😀

   Kunpa ruska kestäis pidempään! Tuntu siltä, että tänä vuonna meni erityisen äkkiä ohi. Kova tuuli vie lehdet nopeesti mennessään.

   Mukavaa loppusyksyä sinne etelän maille!🍂

   Tykkää

 2. Minä pidän myös pimeästä ajasta siinä mielessä, että pimeät illat on mukavia! Voi tunnelmoida kynttilänvalossa. Se kunnollinen pimeys on kivaa, mutta päivien harmaus ei.

  Liked by 1 henkilö

  1. Joo illat on ihania! Ja nyt on ollut ihan kiva, kun aurinkokin on päivällä näyttäytynyt 🙂

   Tykkää

 3. Melissa L sanoo:

  Meillä ei ole koskaan vietetty halloweenia. Kekri on tullut kuvioihin ehkä 10 vuotta sitten. Ja mieluiten mennään juhlimaan kekriä Suomenlinnaan.

  Liked by 1 henkilö

  1. Mä muistan kymmenisen vuotta sitten kuulleeni kekrijuhlista ensimmäisen kerran ja parina viime vuonna on ollut mielessä järjestää omat, mutta vielä ei tosiaan ole toteutuneet. Ensi vuonna varmasti! 🙂

   Tykkää

 4. Nadine G sanoo:

  Lehtien haravointi onkin tylsää ja turhaa puuhaa. Luonnosta ovat tulleet ja luontoon palatkoon.

  Minäkään en oikein ymmärrä Halloweenin perimmäistä idea, mutta koristelu on kivaa. Tykkään kurpitsoista ja oranssista. Se piristää syksyä.

  Miksi tuo hapankirsikka näyttää näin laihalta? Senhän pitää tuottaa ihan ruoaksi kelpaavia hedelmiä?

  Liked by 1 henkilö

  1. Joo, kyllä mäkin tosiaan kurpitsoista tykkään. Ja kiva koristella kotia muinakin aikoina kuin vain joulua varten.

   Hapankirsikkapuita on monenlaisia, toiset tekee pienempiä kirsikoita kuin toiset. Mä en tuon puun lajiketta tiedä. Laihalta se näyttää osaksi sen takia, kun suurin osa lehdistä oli tuossa vaiheessa jo pudonnut. En ole ihan varma onko kasvupaikka sille ihanteellinen, mutta kukkii ainakin upeasti keväisin 🙂

   Liked by 1 henkilö

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s