Kevään kiire

Kylläpä nyt vihertää vauhdilla! Heti kun viimeisetkin jäät olivat vihdoin sulaneet, laittoi kevät kaasun pohjaan. Mä kävin ihailemassa sinivuokkoja heti, kun kukat olivat auenneet ja mun oli tarkoitus mennä kuvaamaan niitä sitten, kun kukinta on parhaimmillaan, mutta sehän päättyikin saman tien. En tiedä johtuiko kylmistä öistä vai mistä, että nyt vain hätäisesti näyttäytyivät.

Sinivuokot.

Valkovuokkoja näkyy jo siellä täällä, mutta vain yksi tarkeni pitää terälehtensä auki viileässä illassa. Ne tykkäävät kosteammista alueista kuin sinivuokot ja viihtyvät varjoisammissakin paikoissa. Sinivuokot taas kukoistavat pihan kivikkoisessa rinteessä, minne paistaa aurinko lähes koko päivän.

Valkovuokot.

Mä huomasin viime keväänä takapihalla pari lehtoesikkoa ja nyt niitä on putkahtanut sinne muutama lisää. Lehtoesikkoa ei mun ymmärtääkseni näillä leveysasteilla luonnonvaraisena esiinny, joten ehkä niitä on joskus istutettu tänne. Tosi nättejä ovat, saisivat levitä laajemmallekin.

Lehtoesikkoja.

Pihan perennoista ensimmäisenä kukkaan ehtii kevätkaihonkukka. Se kasvaa takapihalla täysvarjossa, missä maa pysyy keväällä kosteana pisimpään. Samalle paikalle alkaa kevätkaihonkukkien kukinnan jälkeen nousta kotkansiipiä.

Kevätkaihonkukat.

Maalis- ja huhtikuu ovat mulle jotenkin laahaavia kuukausia. Tuntuu, että lumien sulamisen jälkeen joutuu odottamaan ikuisuuden ennen kuin luonto alkaa vihertää ja lepän siitepölykin ärsyttää nenää joskus jo maaliskuussa. Luonto on mun mielestä aina lumoava, mutta vähiten kaunis lopputalvesta alkukevääseen. Huhtikuussa vihreän kaipuu on kova ja sitten kun viimeistään toukokuussa kasvit heräilevät ja ensimmäiset kukat availevat nuppujaan, on ihanaa seurata kevään etenemistä.

Koivun kevät.

Tällä tontilla on edelleenkin puita ja muita kasveja, joita en ole vielä tunnistanut. Se tuo lisää mielenkiintoa kevääseen. Viime vuonna takapihalta löytyi pieni tammi ja upeasti keväisin kukkiva puu osoittautui hapankirsikaksi.

Kirsikkapuukin heräilee.

Metsävaahteran kukinnot näyttivät upeilta illan valon siivilöityessä oksistojen läpi. Toukokuun tunnelmaa parhaimmillaan.

Metsävaahteran kukinto.

Kevät on yhtäaikaa herkän kaunista ja vahvaa aikaa. Uudet heiveröiset alut puskevat vauhdilla ja voimalla valoa kohti. Suloiset silmut puhkeavat lehteen ja kukat alkavat pikkuhiljaa värjätä niittyjä. Tästä ajasta mäkin nautin suuresti. Enkä halua kevään kiirehtivän, mutta mieli jo kuljettaa lämpöisiin kesäiltoihin. Lähellä ollaan.

Pihlajan silmuja.

Kuvat ©Amalian maailma-blogi 
Photos ©Amalian maailma blog
All Rights Reserved

10 Comments Lisää omasi

 1. pioni sanoo:

  Toukokuu on ehkä kaunein kuukausi:)

  Liked by 1 henkilö

  1. On kyllä niin nättiä, kun luonto vihdoin herää 🙂

   Tykkää

 2. In Via sanoo:

  Onneksi kevät tuli Suomeen. Oli jo aikakin!
  On aina ilo katsoa, miten luonto herää talviunesta. Täällä Uzbekistanissa muutos on ollut valtava. Täydestä kaljuudesta, kun ei ollut luntakaan, rehevään vihreyteen.

  Liked by 1 henkilö

  1. Joo, oli tosiaan jo aikakin! Nyt jo koivuissa lehdet ja voikukkaa pukkaa. Ihanaa, kun on vihdoin vihreää!

   Tykkää

 3. Melissa L sanoo:

  Pitäisi tänään laittaa kasvimaa kuntoon. Perunat on jo laitettu mutta muuten ollaan aikataulusta jäljessä.

  Liked by 1 henkilö

  1. Sama täällä! Mun piti olla niin ajoissa, mutta näin vain kävi… Vielä ehtii 🙂

   Tykkää

 4. Suvi sanoo:

  Toukokuussa kevään etenemistä on mukava seurata

  Liked by 1 henkilö

  1. Niin on:) Nyt jo kukkiikin joka puolella🌸

   Tykkää

 5. Jowi sanoo:

  Tällei alkukesästä tuntuu kevät jo niin kaukaiselta, mutta auttaa arvostamaan nyt puhjennutta vehreyttä!

  Liked by 1 henkilö

  1. Tänne tuli kevät niin myöhään, että tuntuu oudolta, että ihan kohta ollaan juhannuksessa!:)

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s