Pihan pensaat ja perennat osa 3: Isotöyhtöangervo

Helteet sen kun jatkuvat ja piha kukkii vauhdilla! Isotöyhtöangervo (kutsutaan myös pelkästään töyhtöangervoksi) aloittelee kukintaansa täällä meillä kolmosvyöhykkeellä yleensä vasta näihin aikoihin, mutta nyt niiden kukinta on jo ohi. Ehdin onneksi napata muutaman kuvan, kun olivat vielä kauneimmillaan.

Isotöyhtöangervo, Aruncus dioicus

Isotöyhtöangervo on todella näyttävä perenna. Se kasvaa noin 150 cm:n korkuiseksi ja sen suuret kermanvalkoiset kukinnot ovat vaikuttava näky. Myös lehdistö on komea ja pysyy täällä meillä puolivarjoisalla paikalla rehevänä ja vihreänä pitkälle syksyyn. Valoisammalla paikalla syysväri saattaisi olla keltaisempi.

Isotöyhtöangervo viihtyy parhaiten puolivarjoisalla paikalla, mutta selviää auringossakin. Se on erittäin kestävä perenna, eikä tarvitse mitään hoitotoimenpiteitä.

Isotöyhtöangervon hede- ja emiyksilöt on helppo erottaa toisistaan. Hedeyksilöiden kukinnot ovat pulleampia ja pumpulimaisempia, sen vuoksi niitä käytetään koristekasvina vaatimattomamman näköisiä emiyksilöitä enemmän.

Meiltä löytyy molempia, hede- ja emiyksilöitä ja siementaimia löytyy toiseltakin puolelta pihaa metsän laidalta. Ne kasvavat siellä kivikkoisessa rinteessä, joten mitä ilmeisimmin isotöyhtöangervo ei kovin vaativa kasvualustansa suhteen ole. Runsasmultaisempi maa on kuitenkin sille ihanteellisin. Niiden leviämistä voisi tietysti estää poistamalla emiyksilöt, mutta mun puolesta saavat vielä olla. Harkitaan sitten, jos niitä alkaa putkahdella häiritsevästi joka puolelta.

Isotöyhtöangervo on myös pölyttäjien mieleen. Mä olen ollut vähän huolissani kimalaisten vähentymisestä, mutta ilokseni isotöyhtöangervoista kuului kova surina, kun monenlaiset pörriäiset olivat aterioimassa.

Vinkkinä vielä, että ruskistuneita kukintoja voi käyttää esimerkiksi syyskranssien materiaalina. Niin monta syytä suositella tätä upeaa perennaa!

Edelliset angervopostaukseni:
Pihan pensaat ja perennat osa 1: Norjanangervo ja idänvirpiangervo
Pihan pensaat ja perennat osa 2: Keijuangervo ja tummaruusuangervo

Kuvat ©Amalian maailma-blogi 
Photos ©Amalian maailma blog
All Rights Reserved

4 Comments Lisää omasi

 1. finintirol sanoo:

  Hienoa, että on lämmintä ja puutarha kukkii. Viimeksi, kun olen blogiisi kerinnyt taisi olla takatalven aikaa. Meilläkin taisi olla noita angervoja puutarhassa silloin kun sellainen vielä oli. Komiat kukat niissä oli ja taisi kukinto kestää kohtuu pitkään.
  Olen muuten juuri aloittamassa artikkelia omaan blogiini puutarhasta, jossa on tooosi paljon kukkia…ja kasveilla vaikeita nimiä 🙂

  Liked by 1 henkilö

  1. On kyllä vähän liiankin lämmintä! Kasvit kyllä kasvavat nopeasti, mutta monien kukinta on äkkiä ohi, kun niin kuuma. Mä tuun lukeen sun puutarhajutun! 🙂

   Tykkää

 2. Jowi sanoo:

  On kyllä näyttävä kasvi, oliko tontilla jo valmiiksi vai istutitko?:)

  Tykkää

  1. Oli valmiina, niin kun kaikki muutkin tontin angervot 🙂 Tummaruusuangervoa ajattelin lisätä ja ehkä laittaa jaloangervoa tuon töyhtöangervon viereen. Täällä on paljon angervoille sopivia kasvupaikkoja 🙂

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s