Pihan pensaat ja perennat osa 2: Keijuangervo ja tummaruusuangervo

Aloitin kesällä juttusarjan pihan pensaista ja perennoista ja ajattelin nyt jatkaa, kun on juuri sopiva istutusaikakin. Syksyllä maa on kostea, joten kasteluntarve on pienempi. Myös istutuskuoppien tekeminen sujuu vaivattomammin, kun maa on muhevaa. Ensimmäisessä osassa esittelin koivuangervon ja idänvirpiangervon, nyt siirrytään vaihteeksi punakukkaisiin angervoihin. 

Keijuangervo, latinankieliseltä nimeltään Spiraea japonica ’Little Princess’, on matalakasvuinen koristepensas, joka viihtyy auringossa ja puolivarjossa. Sen lehdet ovat kirkkaanvihreät ja kukat vaaleanpunaiset. Hieman hattaramaiset kukinnot alkavat täällä meillä avautua kesäkuun lopulla (vyöhyke 3, paikka aurinkoinen). Useammankin puutarhamyymälän nettisivuilla keijuangervon sanotaan kukkivan syksyyn asti, mutta täällä kukkiminen on ohi elokuun alkuun mennessä.

IMG_4355 (2)
Keijuangervo, Spiraea japonica ’Little Princess’.

Keijuangervo kestää ilmeisen hyvin alasleikkaamisen. Tämän pihan keijuangervo oli  juuri leikattu ihan alas, kun muutimme tänne ja heti seuraavana vuonna kasvua ja kukkia tuli runsaasti.

IMG_4705 (3)

IMG_4359 (2)
Keijuangervon pitkät heteet saavat kukinnot näyttämään pörröisiltä.

Keijuangervon kasvutapa on tiheä ja hieman pallomainen, joten siitä saa hyvän aidanteen. Se on kaunis keväästä syksyyn. Kukkien kuihduttua sen lehdet saavat tummanvioletin tai punertavan syysvärin.

IMG_6345
Keijuangervon syysväritystä.

Tummaruusuangervo, Spiraea japonica ’Anthony Waterer’, aloittaa kukintansa keijuangervon jälkeen, heinäkuun puolenvälin paikkeilla.  Sen kukat ovat syvän ruusunpunaisia ja lehdistö kirkkaanvihreä. Se kasvaa suurinpiirtein yhtä korkeaksi kuin keijuangervo (n. 60 cm), ehkä hieman korkeammaksi.  

IMG_4902
Tummaruusuangervon nuppuja avautumassa.

IMG_4895
Tummaruusuangervo Spiraea japonica ’Anthony Waterer’.

Tummaruusuangervo ei ilmeisesti ole ihan niin talvenkestävä kuin keijuangervo. Keijuangervon pitäisi pärjätä nelosvyöhykkeelläkin, mutta tummaruusuangervolle suositellaan vyöhykkeitä 1-3.  Jostain luin, että tummaruusuangervo voi saada kylminä talvina talvivaurioita ykkösvyöhykkeelläkin.
Tummaruusuangervo pärjää, keijuangervon tavoin, niin aurinkoisella kuin puolivarjoisallakin kasvupaikalla. Ainakin täällä (puolivarjoisalla paikalla) tummaruusuangervon kukinta-aika on hieman pidempi kuin keijuangervon. Molemmat kukkivat saman vuoden versoilla.

dav
Kukkia riittää kesän loppuun saakka. Aion täydentää tänä syksynä kuvassa näkyvän aukon uusilla taimilla, jotta saisin tummaruusuangervosta yhtenäisen aidanteen.

IMG_5592 (2)
Tummaruusuangervon kukkien marjaisa väri sopii hyvin loppukesään.

Tummaruusuangervo ei ole kasvutavaltaan niin tiheä ja pallomainen kuin keijuangervo. Keijuangervossa on tiheämmin kukintojakin, mutta tummaruusuangervon kukintojen väri on niin huomiota herättävä, että pensaat ovat näyttäviä, vaikkakin hieman harvempia. Syksyllä tummaruusuangervo leiskuu upean punaoranssina.

dav
Tummaruusuangervon syysväri on räiskyvän punaoranssi.

Tummaruusuangervo taitaa olla tämän hetkisistä pihan angervoista suosikkini. Pidän sen syvän sävyisistä kukinnoista eniten, mutta on keijuangervokin ihana. Tai kaikkihan ne ovat! Syysihmisenä tummasävyiset kukat kuitenkin usein miellyttävät silmääni eniten ja tummaruusuangervon kukinnot myös sulostuttavat pihaa pisimpään, minkä jälkeen saan nauttia vielä sen upeasta syysväristä.

9 Comments Lisää omasi

 1. Täällä päin maailmaa eletään vielä ihan kesähelteitä. Vaikka kai se syksy täälläkin tekee tuloaan, mutta ei se tunnu samalta kuin Suomen syksy, siinä on ihan oma upea tunnelmansa!

  Liked by 1 henkilö

  1. On kyllä! Syksy on aina ollut mun lempivuodenaika, niin kaunista ja tunnelmallista 🙂

   Tykkää

 2. Seregi sanoo:

  Ihania kukkia. Minä en uskalla ottaa kotiin kukkasia tai kasveja, jos vaikka kissa ne syö D:

  Liked by 1 henkilö

  1. Joo lemmikkien kanssa pitää olla aina varuillaan, mutta angervojen pitäisi olla myrkyttömiä 🙂

   Tykkää

 3. FinInTirol sanoo:

  Komian värinen syystakki tuolla Tummaruusuangervolla 🙂

  Liked by 1 henkilö

  1. On! Toivottavasti ei tällaista myrskyä tule ruska-aikaan! Syyskuva on viime kesältä, se on nyt vielä vihreänä ja kestää onneksi tämän myräkän 🙂

   Tykkää

 4. Mirkka_p sanoo:

  Angervot on kyllä nättejä. Hyvät kuvat.

  Liked by 1 henkilö

  1. Kiitos! 🙂 Nättejä ovat ja lajikkeita on vaikka kuinka!

   Tykkää

 5. jowi sanoo:

  Hauskan niminen kasvi, tunnistankin sen mutta nyt tiedän jopa nimenkin! =D

  Liked by 1 henkilö

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s