Sacherkakku

Lupasin viime postauksessa, mikä löytyy täältä, tehdä Sacherkakusta erillisen jutun, joten tässä tulee ohje. Tämä ei ole se ihan aito ja alkuperäinen Sacherkakku (Sachertorte), vaan versio siitä. Alkuperäinen resepti on ymmärtääkseni salainen, mutta arvioiden mukaan sitä ei mm. kostutettu ollenkaan. Suomalaiseen makuun kostuttamaton kakku saattaisi olla liian kuiva, itse ainakin kostutan täytekakut aina.

Jaan tämän ohjeen niin mielelläni, koska Sacherkakku on onnistunut aina, pienten kommelustenkin kera. Suklaisilla kakuillani on ollut tapana lässähtää, mutta tämän kanssa ei ole ollut ongelmia. Tällä kerralla valkuaisvaahto meni hieman vetiseksi ja ajattelin, että nyt se sitten taas kävi, mutta ei. Todella kuohkea kakku tuli tälläkin kertaa.

Sacherkakku

200 g tummaa suklaata
150 g voita
6 kananmunaa
3 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
2,5 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

Kostutus
1 dl kahvia
n. 1 rkl sokeria
2 rkl konjakkia

Väliin
aprikoosimarmeladia

Päälle

Kuorrutus
200 g tummaa suklaata
1,5 dl kermaa
1 rkl voita

Pursotukset
n. 3 dl vispikermaa

Ota voi ja kananmunat huoneenlämpöön. Sulata suklaa mikrossa, n. 350W, puolisen minuuttia kerrallaan, sekoittele välillä. Erottele valkuaiset. Vatkaa huoneenlämpöinen voi vaahdoksi, lisää keltuaiset ja hieman jäähtynyt suklaa. Vatkaa vaahdoksi. Sekoita leivinjauhe vehnäjauhoihin, lisää ne ja sekoita. Vatkaa valkuaiset kovaksi, kiiltäväksi, valkoiseksi vaahdoksi. (Jos vatkaat valkuaisia liian kauan tai jätät vaahdon odottelemaan liian pitkäksi aikaa, se muuttuu vetiseksi. Kakku onnistuu silti, kuohkeus voi hieman kärsiä.) Lisää vähitellen samalla sekoittaen sokeri ja vaniljasokeri. Yhdistä seokset ja sekoita mahdollisimman kevyesti. Kaada voideltuun ja korppujauhotettuun vuokaan. (Itse ei voitele, enkä jauhota, mutten suosittele ohittamaan tuota vaihetta, sillä vuoissa on eroja.) Tasoita. Paista 175°C n. 65-70 minuuttia tai niin kauan, kunnes kakku on kypsä. (Kokeile tikulla, jos siihen ei jää taikinaa, on kakku valmis.)

Kun kakkupohja on jäähtynyt, leikkaa se kolmeen (tai kahteen, jos kakku on matala) osaan ja kostuta. Levitä väleihin aprikoosimarmeladia.

Sulata suklaa kuorrutusta varten kuten edellä, sekoita joukkoon ensin voi ja sitten kerma. Kaada kakun päälle. (Suklaa valuu helposti yli, joten kakun alla on hyvä käyttää ritilää tai laittaa reunoille leivinpaperisuikaleet.)

Vatkaa kylmä vispikerma ja pursota koristeet, kun suklaakuorrutus on jäähtynyt ja kovettunut.

(Tämä kakku on tehty 24 cm:n vuokaan.)

Sacherkakku sopii tilaisuuteen kuin tilaisuuteen, mutta mun mielestäni erityisen hyvin syksyn ja talven juhlallisuuksiin. Tätä täyteläistä konjakkivivahteista suklaaherkkua kannattaa harkita joulun ajallekin. Suosittelen ehdottomasti kokeilemaan!

Vinkkejä!

Kananmunan valkuaisten erotteluun on monia tapoja. Itse teen niin, että rikon kanamunan esim. juomalasiin ja nostan keltuaisen varovasti erilleen ruokalusikalla. Kun rikon kananmunan kuoren niin, että avaan kuoren puoliskot toisistaan nopeasti, pysyvät huoneenlämpöisetkin keltuaiset aina ehjinä.

Vatkaimet ja vatkauskulho kannattaa laittaa jääkaappiin tai pakastimeen hetkeksi ennen kuin vatkaa kylmän vispikerman vaahdoksi. Tämän neuvon sain anopiltani, kun harmittelin pilalle menneitä pursotuksia. Tärkeä juttu varsinkin lämpimillä keleillä.

Mukavia leivontahetkiä !

Kuvat ©Amalian maailma-blogi 
Photos ©Amalian maailma blog
All Rights Reserved

18 Comments Lisää omasi

  1. finintirol sanoo:

    Eihän tässä voi muuta kuin keittää kahvit ja kaivella kaapista jotain makeaa. Sen verran herkullisia kuvia varmasti herkullisesta kakusta 🙂

    Liked by 1 henkilö

    1. Aina hyvä idea! 🙂 Kiitos! Sullahan olisi varmaan siellä mahdollisuus päästä nauttimaan vielä aidommasta Sacherkakusta 🙂

      Tykkää

  2. Veli sanoo:

    Kiitos reseptistä!

    Liked by 1 henkilö

    1. Kiitos kommentista! 🙂 Suosittelen kyllä ehdottomasti kokeilemaan, jos on suklaan ystävä 🙂

      Tykkää

  3. finintirol sanoo:

    jäi vielä kysymättä, jotta oletko koskaan tehnyt Apfelstrudelia? Se on tyypillinen omenapiirakka täällä Itävallassa

    Liked by 1 henkilö

    1. En ole koskaan tehnyt, en ole tainnut siitä aiemmin kuullakaan… Reseptin löysin, pitääpä ottaa harkintaan! Näyttää niin herkulliselta 🙂 Kiitos paljon vinkistä!

      Tykkää

  4. Klassikkokakku! Yksi omista suosikeistani. Ei siis suosikkini tehdä vaan syödä! 🙂

    Liked by 1 henkilö

    1. Tämä on kyllä aika helppo tehdäkin! 🙂 On ollut munkin suosikki lapsesta saakka 🙂

      Tykkää

  5. Seregi sanoo:

    Uusi kakkuresepti: tekosyy herkutella 😛

    Liked by 1 henkilö

    1. Kyllä!! 🙂

      Tykkää

  6. Jonna sanoo:

    Hyvän näköinen kakku vaikken sitä syödä voisikaan, tekee mieli tuunatatästä ruokavalioon sopiva. nams!

    Liked by 1 henkilö

    1. Kiitos! 🙂 Toivottavasti olisi herkullinen tuunattunakin!

      Tykkää

  7. Tiina sanoo:

    Kiitos reseptistä ja vinkeistä!

    Liked by 1 henkilö

    1. Kiitos kommentista! 🙂

      Tykkää

  8. tanssityttö sanoo:

    Nami, sacherkakku on kyllä klassikkoherkku!

    Liked by 1 henkilö

    1. Kyllä! Tykästyin Sacherkakkuun jo tosi pienenä, suosikki edelleen 🙂

      Liked by 1 henkilö

  9. Roosa sanoo:

    Kuinka tummaa suklaata käytät kakkuun?

    Liked by 1 henkilö

    1. Mä olen yleensä käyttänyt suklaata, missä kaakaota on vähintään 53% (Pandan tumma suklaa) 🙂

      Tykkää

Jätä kommentti