Kranssi ja kurpitsoja

Mä en ole koskaan ollut heräteostelija ja viime vuosina olen kiinnittänyt vieläkin enemmän huomiota siihen, ettei kotiin tulisi keräiltyä turhaa tavaraa. On kylläkin heti huomautettava, etten missään nimessä ole minimalisti tai konmaristi. Tarkoitan tässä sitä, että kun ostan esimerkiksi syyskoristeita kotiin, en osta niitä vain siihen hetkeen. Samat kurpitsat kaivettiin nyt kaapeista esille kuin viime vuonnakin. En ostele sillä ajatuksella, että on pakko haalia jotain syyskoristeita, syksy kun on, vaikkei ihan mieleisiä tulisikaan vastaan. Jätän ostamatta, jollen löydä juuri sellaista tavaraa, mitä etsin. Tämä pätee siis kaikkiin tilanteisiin ja kaikkiin vuodenaikoihin. Tykkään tehdä koristeita myös itse. Kotitontilla on metsää, mistä löytyy vaikka mitä koristeraaka-ainetta.

Ostin savesta tehdyt pikkukurpitsat viime vuonna ja ne koristavat taas syyskotia. En käytä sisutuksessa muuten pahemmin oranssia tai kirkkaankeltaista, niin tällaiset pienet jutut tuovat kivasti syksyn värejä sisätiloihin. Ruokapöydän koristeeksi levittelin kurpitsojen joukkoon myös muutaman kankaisen vaahteranlehden. Ne olisivat muualla ehkä hieman liikaa, mutta keittiöön sopivat hyvin.

Löysin tänä vuonna aivan ihanan syksyisen ovikranssin! Viime vuonna sellaista jo etsin, mutten löytänyt mieleistäni. Siinä on just hyvät värit ja kivat materiaalit. Ja kokoakin kunnolla!

Mä en ole koskaan kasvattanut kurpitsoja itse, vaikka mielessä on monta kertaa käynyt. Olen vuosien saatossa oppinut sen, ettei mun tule ihan valtavaa määrää kasveja siemenestä kasvatettua. Siinä on aika paljon hommaa ja tarpeeksi aurinkoiset kasvatuspaikat sisällä vähissä. Yritän siementenkin suhteen olla harkitsevainen, jottei joka vuodelta jäisi suurtaa määrää pusseja lojumaan. Niilläkin on kuitenkin parasta ennen-päiväyksensä. Jos päätän hankkia kasvivalot, niin sitten ainakin pitää ottaa kurpitsat vakavaan harkintaan. Voisihan niitä tietysti taimina ostaa, mutta jos haluaa juuri jotain määrättyjä lajikkeita, on ne ehkä kasvatettava itse. Mikäli niihin pätee sama kuin kesäkukkiin.

Mietin koristellessani, että milloinkohan kurpitsat rantautuivat suomalaiskotien syyskoristuksiksi? Ei meillä ainakaan ollut kotona koskaan kurpitsakoristeita 80-90-luivuilla, kun olin lapsi. Eikä Halloweenista ollut tietoakaan. Halloweenin kauhukoristeet eivät ole ikinä olleet mun juttu. Kuorrutan kotia mieluummin näteillä kransseilla, värikkäillä lehdillä ja söpöillä kurpitsoilla. Hämähäkinseittejä meiltä löytyy ihan hämähäkkien itsensä kutomana. Miten ne saavatkin sellaista taidetta aikaan niin nopeasti! Siitä saan kyllä syyttää itseäni, sillä annan hämähäkkien yleensä vipeltää rauhassa, eivät häiritse mua mitenkään muuten. Tapa en koskaan, joskus kannan ulos. Vähän väliä kylläkin julmasti tuhoan heidän töitään, mutta tuntuu, että aina kun vilkaisen esimerkiksi katosta roikkuviin lyhtyihin, ovat ne jo värkänneet uudet verkot. Aikaansaavaa sakkia!

Kuvat ©Amalian maailma-blogi 
Photos ©Amalian maailma blog
All Rights Reserved

12 Comments Lisää omasi

 1. Ihanaa kun koti elää vuodenaikojen mukana! Itse tähyilen jo niitä isoja Halloween kurpitsoja. Toivottavasti löydän sellaisen täältä. Meillä on tapana kaivertaa kurpitsapäitä Halloweenin lähestyessä. Ei kyllä mitään tietoa milloin kurpitsat rantautuivat koteihin koristeiksi. Muistan kyllä, että isoäidilläni oli itse kasvattamiaan erikoisia kurpitsoja sisällä koristeena jo 90- luvulla.

  Liked by 1 henkilö

  1. Kiitos kommentista! 🙂 Mä en ole ikinä kaivertanut kurpitsoja, ehkä pitää tänä vuonna kokeilla. Ne olis hienoja talon edustalla. Jos homma siis multa heti sujuisi 🙂 Muistan vasta 2000-luvun puolelta Halloween-juttuja, mutta voi hyvinkin olla, että Suomessakin sitä on vietetty jo paljon aiemmin.

   Tykkää

 2. Seregi sanoo:

  En minäkään oikein Halloweenista perusta… mutta ihana että jaksat sisustaa kotiasi vuodenaikojen mukaan 🙂

  Liked by 1 henkilö

  1. Kiitos kommentista! 🙂 Jos järjestäisi Halloween-juhlat, niin sitä varten voisi kauhukoristuksiakin laittaa, mutta muuten pitäydyn tavallisissa syyskoristeissa.

   Tykkää

 3. Päivi sanoo:

  Voi ihana syksy ja talvi! Pyhäinpäivänä en koristele kotia, mutta kynttilöitä palaa aina ja ilokseni kummitustarinoiden huippuaika on käsillä! 😱 Kurpitsat ovat hienoja koristeita kyllä 👌 Lämminhenkinen ja hyvää mieltä tuova kirjoitus taas, kiitos siitä! 💛

  Liked by 1 henkilö

  1. Kiva kuulla, kiitos paljon! ❤ Kynttilät on parhaita tunnelman luojia 💛

   Tykkää

 4. Itse en saa aikaiseksi laittaa sisustusta vuodenajan mukaan, mutta sitäkin suuremmalla innolla katselen kuvia kivoista sisustusjutuista 🙂 Hyvälle näyttää teillä!

  Liked by 1 henkilö

  1. Kiitos paljon! ❤

   Tykkää

 5. FinInTirol sanoo:

  Ehkä Suomessa kurpitsat ei ole niin yleisiä tai sitten on vain se yksi perusmalli, jotta niitä ei näy kovin paljoa syyskoristeina. En ainakaan itse ole Suomessa kiinnittänyt sillä lailla huomiota kuin täällä Itävallassa, jossa niitä näkyy ”miljoonia” erinäköisiä kaupoissa ja kadyn vierustalla.
  Meillä on kestokoristeet. Monet huoneiston pinnoista on 70 -luvulta, joten eri vuodenaikoihin löytyy aina sopivia värejä. Ei tarvitse erikseen koristella 🙂

  Liked by 2 people

  1. Kiitos kommentista! 🙂 Mahtavaa! Meilläkin on esim. tosi värikkäät keittiön välitilan laatat ja kun oltiin muuttamassa, niin vähän epäilytti. Nyt ne on kuitenkin mun mielestä upeat, en vaihtaisi. Tykkään, kun kodissa on värejä 🙂
   Se saattaa olla, että suomalaiset yleensäkin koristelee niukemmin. Tilanne on varmasti muuttunut nyt kun vaikutteita saadaan eri tavalla kuin ennen, mutta taitaa ”suomalainen tyyli” olla edelleen pelkistetympi moniin muihin maihin verrattuna.

   Liked by 1 henkilö

 6. Tiina sanoo:

  Upeaa kuinka kotisi vaihtelee vuodenajan perusteella. Nämä koristeet ovat tosi kauniita!

  Liked by 1 henkilö

  1. Kiitos! ❤

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s