Yrttilaatikoita ja kehäkukkaketo

Kaupallinen yhteistyö Viherviisikko Oy:n kanssa.

Oli niin ihanaa, kun tukalan hellejakson jälkeen tuli viileämpää ja sateestakin tykkään, mutta yrttini ovat kärsineet rankkasateista hieman. Säätiedot lupailevat nyt onneksi poutaa, joten eivätköhän ne piristy ja toivottavasti lähtevät hyvään kasvuunkin. Varsinkin pikkuruisille basilikan taimille toivon reipasta kasvupyrähdystä, jotta satoakin tänä vuonna tulisi. Kylvin basilikan siemenet keväällä lähestulkoon ajoissa, mutta niiden kouliminen olisi ollut hyvä tehdä aiemmin. Siemenet olivat jääneet ylimääräisiksi viime vuodelta ja sitäkin mietin, että voisiko kitukasvuisuus johtua osaksi myös siitä. Eivät itäneet kovin hyvin ja useimmat taimista kuukahtivat heti. Viime vuonna samoista siemenistä kasvatetut basilikat olivat oikein reheviä ja satoa tuli enemmän kuin tarpeeksi.

IMG_5206 (4)
Pikkuruiset basilikat. Ehkä ne vielä ehtivät tuottamaan satoa, jos säät suosivat.

Tänä kesänä kasvatushommaa on ollut erityisen kivaa tehdä, kun pääsin testaamaan Viherviisikon yrttilaatikoita ja kasvatuskehää. Yrttilaatikoissa on kuusi lokeroa, mikä mahdollistaa sen, että samaan laatikkoon voi laittaa kaikenlaisia kasveja. Olen kasvattanut minttua tähän asti erillisessä ruukussa, sillä se on niin innokas leviämään ja vie tilaa muilta, ettei sitä kannata päästää irti. Lokeroiden ansiosta pääsee minttukin nyt muiden joukkoon, kun sillä on oma karsinansa. Voin nyt myös laittaa kasvit, joilla on erilaisia vedentarpeita, samaan yrttilaatikkoon.

IMG_5170 (2)

IMG_5195 (2)

IMG_5172 (2)

Mäkimeirami eli oregano on basilikan ja mintun ohella eniten käyttämieni yrttien joukossa. Sain viime kesänä lahjaksi mäkimeiramin, minkä laitoin suoraan maahan kasvamaan. Se voi syksyyn asti hyvin ja oletin sen talvehtivan ongelmitta, mutta se ei harmikseni noussut keväällä ollenkaan. Tänä kesänä hankin uuden taimen ja sillä näyttää nyt menevän oikein hyvin. Mäkimeiramin kukat ovat minusta todella kauniita ja tästä puskasta riittää hyvin pariin kukkakimppuunkin.

IMG_5204 (4)
Alhaalla oikealla mäkimeirami, vasemmalla viherminttu.

IMG_5187 (4)
Mäkimeiramin kukkia.

Sitruunamelissan ja viinisuolaheinän olen kasvattanut kaupan yrttiruukuista. Vuosia sitten kasvatin niistä salaattia onnistuneesti, niin ajattelin nyt kokeilla muitakin. Hyviltä ainakin tässä vaiheessa näyttävät. Ihanan tuoksuinen ja kaunislehtinen sitruunamelissa on muuten myös kiva lisä kukkakimppuun. Niin kuin on minttukin. Yrteistä on moneksi!

Vasemmalla viinisuolaheinä, oikealla sitruunamelissa. Takakulmassa pilkottaa ruohosipuli.

IMG_5113 (2)
Nämä puiset yrttilaatikot ovat paitsi hyödyllisiä, myös ilo silmälle.

Yrttilaatikot käyvät tietysti nimestään huolimatta muuhunkin kuin yrttien kasvattamiseen. Minä istutin yrttilaatikoihin myös kukkia väriä tuomaan. Molemmissa laatikoissa on pari kehäkukan tainta, harmaassa myös auringonkukan taimi. Kukintoja ei näy vielä pitkään aikaan, mutta kesää on onneksi vielä paljon edessä. Kehäkukkaa kannattaa senkin takia istuttaa hyötykasvien lähelle, että sen pitäisi suojella niitä tuholaisilta toimien houkutinkasvina esim. raspikuoriaisille. Kehäkukat myös houkuttelevat paikalle kirvojen syöjiä ja jostain luin, että ankeroisiakin häätävät. Itse kylvin nyt kehäkukkaa esimmäistä kertaa, joten omakohtaista kokemusta minulla ei vielä ole.


Kasvatuskehikkoon suunnittelin alunperin istuttavani mansikkaa, mutta kun taimia ei ollut enää saatavilla päätinkin perustaa kehikkoon pienen kehäkukkakedon. Kylvin pussillisen kehäkukan siemeniä kesäkuun alussa taimiruukkuihin ja siirsin taimet pari viikkoa sitten kasvatuskehikkoon. Siemenet itivät hyvin ja yhdestä pussillisesta siemeniä riitti taimia yrttilaatikoihinkin. Lajike on nimeltään Calendula Officinalis Orange Flash. Kunnianhimoisena suunnitelmanani on valmistaa niistä kehäkukkavoidetta, saapa nähdä miten käy!

IMG_5267 (2)
Kehäkukka, Calendula Officinalis Orange Flash.

IMG_5160 (3)
Pieni kehäkukkaketo aluillaan.

IMG_5108 (2)

IMG_5161 (2)
Kasvatuskehä kuten yrttilaatikotkin on valmistettu suomalaisesta puusta ja niillä on avainlipputunnus.

Yrttilaatikot ja kasvatuskehän löydät yhteistyökumppanini Viherviisikon verkkokaupasta täältä. Ja koodilla AMALIANMAAILMA saat 10% alennusta verkkokaupan ruukuista ja kasveista heinäkuun ajan.

P. S. Viherviisikon Instagramiin on tulossa arvonta, missä voit voittaa itsellesi tuon ihanan grafiitinharmaan yrttilaatikon, joten käyhän seuraamassa heitä täällä!

Blogin Instagram-tili löytyy täältä.

IMG_5213 (2)

2 Comments Lisää omasi

 1. Minna Viander sanoo:

  Yrttijutut todella kiinnostaa, Kiitos! Kun vielä itsekin pääsisi niitä istutteleen💚Myös hortoilu kiinnostaa ja hieman jo harrastanutkin.

  Liked by 1 henkilö

  1. Kiva kuulla, kiitos!❤️ Suosittelen kyllä yrttien kasvatusta, se on yllättävän helppoa (olen kylläkin tainnut valita kasvattini helpoimmasta päästä😊). Esim. basilika on ollut aiempina vuosina helppo kasvattaa siemenistä (tänä vuonna kävi huonommin) ja kaupan edulliset ruukkuyrtit ovat lähteneet hyvin kasvuun.
   Hortoilu kiinnostaa muakin, mutten siitä kyllä vielä paljoakaan tiedä, muutamia artikkeleita lukenut. Paljon on vamastikin ilmaista ja terveellistä syötävää omallakin tontilla, kun vaan osaisi käyttää hyödyksi 🌿

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s