Mitä pyhiltä jäi – päiväysvanhat kermat kuivakakkuihin

Tänä vuonna yritin pitää erityisen tarkkaan huolen siitä, ettei turhia ostella. Ei turhaa krääsää, eikä turhia elintarvikkeita. Pohdin myös määriä tarkemmin. Suolaista ja makeaa pitää tietysti pyhien aikana olla reilusti, jotta kaikille riittää kaikkea niin paljon kuin navat vetävät, mutta ylenpalttisuuteen ei silti saisi sortua. Ja aika hyvin onnistuinkin! Eipä se lopulta paljoa aikaa ja vaivaa vaadi, että pohtii kauppalistaa hieman huolellisemmin.

Joulun ajalle tulee hirveän helposti haalittua liikaa kaikkea ja pyhien jälkeen huomaa miten kaapit pursuilevat varmuuden vuoksi ostettuja jouluserviettipaketteja, lahjapaperirullia, karkkirasioita (kyllä, niitäkin!), kuivahtaneita leipäpussillisia, epäilyttäviä rosollirasioita ja nahistuneita salaatinlehtiä. Mutta ei tänä vuonna. Ennen kuin aloin haalimaan tavaraa, kävin kaapit läpi, jotta ne vanhat maustepussien loput, riisit, luumut ym. tulevat vihdoin käytettyä. Huomaan keräileväni varsinkin mausteita helposti, useampi kardemummapussin loppu tuli nyt tyhjennettyä joululeivonnaisiin. Ylimääräiseksi jäi ainoastaan kuohukermaa, mikä nyt on jo päiväysvanhaa, mutta täysin käyttökelpoista leivonnaisiin.

Olin joskus aikoja sitten löytänyt jostain kermakakun reseptin, jota olin muokannut hieman. Todella helppoa ja nopeaa. Kovin kuohkea kakusta ei tullut ja siihen olisi voinut laittaa vaikka kardemmummaa mausteeksi. Vaniljasokeria ainakin suosittelisin makua tuomaan. Kaapista ei nyt tähän hätään sitä löytynyt, mutta hyvin tekee kauppansa ihan tällaisenaankin. Ripottelin päälle tomusokeria, mutta olisihan siihen voinut tehdä sokerikuorrutteenkin.

(Hapan)kermakakku

4 dl vehnäjauhoja
2 rkl perunajauhoja
2 dl sokeria
1/2 tl suolaa
2 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
100 g voisulaa
2 dl kermaa
2 munaa

Sekoita kuivat aineet (kannattaisi siivilöidä, en ikinä viitsi). Lisää voisula ja kerma. Vatkaa pari minuuttia. Lisää munat ja vatkaa taas pari minuuttia. Kaada taikina voideltuun ja korppujauhoitettuun vuokaan. (Taikina on aika paksua, kannattaa hieman tasoitella.) Paista 175°C n. 45-50 min. (Testaa kypsyys painamalla esim. haarukalla, jos siihen ei jää taikinaa, on kakku kypsä.)

IMG_1308

IMG_1319

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s