Vinkkejä syksyn viettoon

Mulle tulee välillä vähän huono omatunto, kun hehkutan syksyä. Kesän päättyminen ja valon määrän vähentyminen kun ei ole kaikille mikään juhlinnan paikka. Se vaan on niin, että me ihmiset ollaan parhaimmillamme eri vuodenaikoina, enkä usko, että asiaa voi tahdon voimalla täysin toiseksi muuttaa. Usein asiasta keskusteltaessa ihmiset kertovat olleensa aina määrätyn vuodenajan ihmisiä, mutta uskon, että niistä vähemmän miellyttävistä kuukausista voi myös löytää kivoja puolia. Aina vastaukset eivät tipu suoraan syliin, vaan pitää kehitellä jotain. ”Inhokkivuodenajasta” kannattaa yrittää etsiä ne hyvät puolet, se auttaa jaksamaan ja ehkä jopa nauttimaan ajasta, mikä on ennen tuntunut ankealta.

Mä olen niin syysihminen kuin olla voi. Saan lisää energiaa, kun ilma viilenee ja illalla tulee pimeää. Kaikki tekeminen sujuu sutjakammin ja luovuus on huipussaan. Ja sitten kun on aika vain olla, nauttia hetkistä ja rentoutua, tarjoaa syksy mulle just sopivat puitteet. (Kirjoitin pari vuotta sitten tänne blogiin oodin lokakuulle.)

Kävin keräämässä pihan viimeiset daaliat maljakkoon.

Mulle vähiten mieluisa vuodenaika on alkukevät, kun puhtaan kimalteleva lumipeite sulaa liejuksi, valo tuntuu kovalta, ilmassa alkaa leijailla siitepölyä, talven kotoisa tunnelmallisuus katoaa ja kesän vehreyteen tuntuu olevan vielä pitkä matka. Niinpä olen kehittänyt itselleni kivoja juttuja keväälle, kuten kesäkukkien esikasvatuksen. Siemensivustoja voi alkaa selailla jo helmikuussa ja suunnitella tulevan kesän kukkaloistoa. Viime vuosina mulla on ollut tapana tehdä meikkipussin siivous keväällä ja samalla, kun karsin vanhentuneet ripsivärit ym. pois, ostan itselleni jonkin kivan uuden jutun. Se voi olla jotain ihan pientä, vaikka ihana kesäkynsilakka.

Tässä lista asioista, mitkä saattaisivat tuoda iloa syksyn pimeyteen. Ensimmäisenä mieleen tuli luonnossa liikkuminen, mutta kauaa ei ole enää siihen aikaan, kun moni lähtee hämärässä töihin ja tulee hämärässä kotiin, joten maisemien ihailulle saattaa jäädä hyvin vähän aikaa. Vapaapäivinä kannattaa tietysti ottaa syksyn kauneudesta kaikki ilo irti, ulkoilu piristää ja rentouttaa aina.

  • Sipulikukkien istuttaminen. Nyt on oikea hetki tutkia kauppojen sipulivalikoimia, etsiä parhaat tarjoukset ja valita ihanimmat kukkaset kevättä koristamaan. Jos sulla ei ole mahdollisuutta tehdä pihaistutuksia, voi sipulit laittaa myös ruukkuun, kunhan ne voi säilyttää viileässä (lämpötila plussan puolella) paikassa talven yli.
  • Jooga kynttilänvalossa. Joogaa voi harrastaa kotonakin, jos ryhmätunneille lähteminen ei innosta ja/tai haluat säästää rahaa. Netti on pullollaan joogaohjeita aloittelijoille ja voit kotona luoda juuri sellaisen rentouttavan ympäristön kuin haluat.
  • Kutominen. Mä taidan itse taas innostua kutomisesta pitkästä aikaa. Kutominen voi olla todella helppoa ja ohjeita löytyy netistä. Mikä sen ihanampaa kuin kääriytyä talvella itse kudottuun muhkeaan kaulaliinaan. Ja kaulaliina on todella helppo tehdä! Siitä voi hyvin aloittaa kutomisharrastuksen. Jo lankojen valinta on oma kiva juttunsa.
  • Leipominen. Ilmojen viilentyessä on mukavampaa viettää aikaa leivontapuuhissa kuin kesän kuumuudessa. Mä odotan sitä hetkeä, kun syksyn ensimmäiset pikkuleivät tulevat uunista ja kardemumman ja kanelin tuoksu leviää taloon. Toivottavasti sähkön hinta ei kipua pilviin!
  • Tähtien katselu. Pimeydessä on se mahtava puoli, että pääsee ihailemaan tähtitaivasta. Ehkä innostut astronomiasta enemmänkin. Mm. Ursan sivuilta löytyy tietoa ja puhelimeen löytyy ilmaisiakin tähtitaivassovelluksia.
  • Koristevalot. Asettele sisätiloihinkin koristevaloja. Kauniit valosarjat tuovat ihanaa syystunnelmaa kotiin ja lämpöistä valoa pimeyteen. Mä käytän myös led-kynttilöitä, tuikkuja ja kruunukynttilöitä. Oikeita kynttilöitä tulee tietysti syksyllä poltettua paljon, mutta tykkään myös näistä turvallisemmista vaihtoehdoista.
  • Herkuttelu. Kohtuudella tietysti ja omat terveydelliset seikat huomioon ottaen. Mun mielestä pienet herkutteluhetket ovat tärkeä osa nautinnollista elämää. Jos syksyn tulo innostaa leipomaan, niin pitäähän niitä leivonnaisia saada syödäkin. Mä tarvitsen joka ilta kuuman juoman kanssa pienen määrän jotain makeaa. Jos olen leiponut, niin syön esim. pari pikkuleipää. Jos leivonnaisia ei ole tarjolla (usein ei ole, koska en yleensä syö kaupasta ostettuja kotona), niin sitten otan muutaman palan tummaa suklaata.
  • Syyssarja. Etsi itsellesi uusi syyssarja katseltavaksi tai aloita vanha lempparisarja uudelleen. Mulla on nyt uusi kotoisa hyvän mielen sarja etsinnässä, vinkkejä otetaan vastaan! Tai sitten aloitan Gilmoren tytöt alusta ties monennenko kerran.

Lämminhenkistä syksyä ihan kaikille ja paljon tsemppiä kevät- ja kesäihmisille! Toivottavasti jokainen teistä löytää ilon aiheita tästä ajasta 🍂🧡

Kuvat ©Amalian maailma-blogi 
Photos ©Amalian maailma blog
All Rights Reserved

8 Comments Lisää omasi

  1. Ihania vinkkejä. Syksy ei ole mun aikaa ja vähän tuntuu, että lamaantuu. Pitäisi noita sipulikukkia kyllä istuttaa just nyt, puutarhan loisto on vähän kärsinyt kun entisistä kukki keväällä enää 1/3..

    Liked by 1 henkilö

    1. Kiitos!😊 Se on harmi, kun kaikki sipulikukat ei kuki useampana vuonna. Mulla on kanssa just sipulien mietintä menossa🌷 Paljon tsemppiä syksyyn!🧡

      Tykkää

  2. pioni sanoo:

    Syksy antaa luvan käpertyä sohvannurkaan hyvän kirjan tai kutimien kanssa. Vielä glogiä ja takkatulta niin alkaa olla hyggeilyt kohdillaan:)

    Liked by 1 henkilö

    1. Todellakin!💛

      Tykkää

  3. Mare Kinanen sanoo:

    Syksy on usein kiehtovaa aikaa, vaikka tunnistaudunkin täydelliseksi kesän lapseksi. Kuulas, kaunis syyspäivä on ihan parasta:)

    Liked by 1 henkilö

    1. Mä tykkään jopa sateesta, kunhan ei ole ihan jatkuvaa. Sateen ropinaa on ihana kuunnella😊

      Tykkää

  4. In Via sanoo:

    Etelästä takaisin Pohjolaan muuttaminen vaatii aika paljon tottumista.
    Olin niin innoissani sun kirjoituksesta, että kirjoitin vastineenkin. Hieman eri näkökulmasta tosin 😀(Miksi suomalaiset inhoavat syksyä? Ja vähän talveakin).

    Herkuttelu on aika vaarallista puuhaa täällä päin (kaikki jää vyötärölle) ja telkkarin ohjelmista ei saa mitään selvää, kun ne kaikki on liettuan kielellä 😂 Kutoa en osaa enkä leivo, mutta koristevaloja on jo laitettu.
    Meinataan kokeilla ainakin kukkien istuttamista (amarylliksen jouluksi vaikkapa) ja sitten keväällä vielä istutetaan siemenistä. Katsotaan, jokos kasvaa mitään. Siemeniä meillä on jo 🙂.

    Inspiroivaa syksyä sinulle!

    Liked by 1 henkilö

    1. Kuulostaa kivoilta kukkasuunnitelmilta! Käyn lukeen sun vastineen😊 Kiitos samoin, iloa ja inspiraatiota syksyyn!

      Tykkää

Jätä kommentti