Kukka-asetelma juhlapöytään

Blogiyhteistyö Huiskula Oy:n kanssa.

Meidän juhlapöytä on yleensä koristeltu joulunaikaan kynttilöillä ja muutamalla kuusenoksalla (muovisilla allergian takia), mutta nyt halusin vaihteeksi pöytään kukka-asetelman. En kuitenkaan halunnut ”joulun värisiä” kukkia. Punaista on ihan tarpeeksi takkahuoneessa, muualle taloon halusin juhlavuutta muissa väreissä. Valkoistakaan en paljoa käytä, mutta olohuoneen pöydälle olen parina vuonna hankkinut valkoisen amarylliksen, mistä tykkään tosi paljon. Vihreä on mun lempiväri sisustuksessa, joten sitä on kodissa esillä paljon ympäri vuoden.

Huiskulan valikoimasta löytyi aivan täydelliset leikot ja sain tehtyä niistä juuri sellaisen asetelman, minkä olin mielessäni visioinut. Kauhea kiire asetelman tekemisessä tuli, kun tein sen vasta jouluaattona. Mun oli alunperin tarkoitus sommitella leikkoja kaikessa rauhassa edellisenä päivänä, mutta sitten tajusin, että keittiössä saattaa olla niille liian lämmintä.

Tein asetelman matalaan suorakaiteen muotoiseen astiaan ja käytin kukkasientä. Kynttilän kiinnitin kukkasieneen tulitikkujen ja teipin avulla. Kiinnitin teippiin muutaman tulitikun pystysuoraan ja kiersin sitten teipin kynttilän ympärille, niin että tikuista tuli ”piikit”, jotka upotessaan kukkasieneen pitävät kynttilän tukevasti paikallaan. Youtubesta löysin joskus videon, missä floristi kiinnitti pöytäkynttilän sieneen hammastikuilla ja kukkateipillä ja päätin kokeilla samaa kikkaa vähän muunneltuna kruunukynttilän kanssa (tulitikut, maalarinteippi). Ihan tukevasti sain kynttilän aseteltua sieneen, mutta aina pitää tulen kanssa olla varovainen, eikä kynttilöitä pidä jättää palamaan ilman valvontaa. Myynnissä on myös juuri tämän tyyppiseen asetelmaan tarkoitettuja pidikkeitä kruunukynttilöille, mutta ne olisi pitänyt tajuta tilata hyvissä ajoin. Kukkasieni kannattaisi myös kiinnittää teipillä astiaan, itse en niin tehnyt, koska sieni oli juuri sopivan kokoinen ja jäi tukevasti astian reunoihin kiinni. Olisin voinut liittää tähän kuvia kokoamisvaiheista, mutta kun oli niin kiire! Teen jossain vaiheessa postauksen, mihin laitan kuvat vaihe vaiheelta.

Leikoiksi valitsin mäntyä, eukalyptusta, ruusunmarjoja, skimmiaa, japaninkellovaiveroa ja ruusuja. Kaikki värit sopivat kivasti yhteen ja lopputulos on mun mielestä kauniin harmoninen.

Alimmaiseksi asettelin männyn oksia, mitkä tuovat asetelmaan talvista tunnelmaa. En tiedä mitä mäntylajiketta oksat ovat, neulaset ovat pitkiä ja niin pehmeitä, että oksia on helppo käsitellä. Ne eivät myöskään tuoksu voimakkaasti.

Männynoksien päälle asettelin värjättyä eukalyptusta. Sen punertava sävy sopii just hyvin tähän asetelmaan ja suuret kauniinmuotoiset lehdet tuovat kivasti runsautta.

Ruusunmarjat ovat ihana lisä tämän ajan kukka-asetelmaan. Ne erottuvat sopivasti lämpimän oranssihtavan sävynsä ansiosta. Sen olen jo aiemmin huomannut, että ainakin nämä pienehköt ruusunmarjat saattavat kuivahtaa aika nopeasti, mutta se ei paljoa haittaa, koska ne eivät heti putoile ja pitävät kuitenkin värinsä pitkään.

Skimmiasta on tullut yksi mun suosikeista. Tykkään sen nuppujen väristä todella paljon ja se on superkestävä maljakossa. Sillä on myös kauniit syvän tummanvihreät, hieman kiiltäväpintaiset lehdet. Edelliset skimmiat kestivät mulla maljakossa viikkoja.

Kanervakasveihin kuuluva japaninkellovaivero tuo asetelmaan haluamaani luonnollisuutta ja metsäistä tunnelmaa. Sen rusehtavanliilat nuput ovat herkän suloisia ja lehdet juuri sopivan kokoisia ja muotoisia kynttilän juurelle aseteltaviksi. En tiedä avaavatko ne leikkoina nuppujaan, mutta se ei mua haittaa. Sama juttu skimmian kohdalla.

Ruusuiksi valikoitui hurmaava Rosa Cappuccino. Se on niin täydellinen! Nimi kertoo sen väristä, kuvissa näyttävät hieman punertavammilta kuin luonnossa. Uloimmissa terälehdissä on ripaus tummempaa oranssihtavaa pinkkiä, mikä toistaa kivasti ruusunmarjojen sävyä.

Tein asetelman tasan viikko sitten ja se koristaa pöytää edelleenkin. Lisäilen sille joka päivä vettä, eikä se ole vielä ruusuja ja ruusunmarjoja lukuun ottamatta kuivunut. Rosa Cappuccino on siitäkin mahtava ruusu, että se kuivuu kauniin väriseksi. Keittiössä on ollut tosi lämmintä ja asetelman ympärillä paljon kynttilöitä, joten ei ole mikään ihme, että ruusut ja marjat ovat viikon aikana kuivahtaneet.

Juhlapöydästä puheen ollen täytyy mainita tämä valoketju. Mahtava viime hetken viiden euron ale-löytö! Se on rautalangasta tehty, joten sitä voi näppärästi taivutella ja lamppujen valo on lämmin. Tätä tulee varmasti käytettyä muulloinkin kuin vain joulun aikaan.

Mä tykkäsin niin paljon tämän kukka-asetelman tekemisestä, etten malta odottaa milloin pääsen tekemään seuraavaa. Niin kuin olen täällä aiemminkin kertonut, en ole floristi, enkä itse asiassa ollut tehnyt tämän tyyppistä pöytäasetelmaa aiemmin. Ja vauhdillakin se piti vielä loihtia! Täydellinen lopputulos ei ole, mutta itse tykkään. Tämä kannustukseksi teille, joilla ei vielä ole kokemusta, mutta asetelmien teko kiinnostaisi. Ei muuta kuin luovuus irti ja rohkeasti kokeilemaan! Eihän epäonnistuminen ole edes mahdollista, kun kasvit ovat kauniita.

Vuosi on ihan juuri vaihtumassa, kun kirjoitan tätä, joten toivotan teille kaikille oikein onnellista uutta vuotta! Mä kiirehdin nyt juustolautasen tekoon ja sitten raketteja katselemaan✨

Kuvat ©Amalian maailma-blogi 
Photos ©Amalian maailma blog
All Rights Reserved

4 Comments Lisää omasi

 1. In Via sanoo:

  Hurmaava kukka-asetelma!
  Onnea uuteen vuoteen 2023 sinullekin!

  Liked by 1 henkilö

  1. Kiitos paljon!💛 Ja samoin!✨

   Tykkää

 2. Todella kaunis kukka-asetelma ja koko pöytä valoketjuineen ja kynttilöineen näyttää kauniilta. Aivan ihana tunnelma! Mukavaa vuotta 2023!

  Liked by 1 henkilö

  1. Kiitos paljon Kati!❤️ Kaikkea hyvää uudelle vuodelle! 🙂

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s