Mökkimuistoja ja ajatuksia suomalaisuudesta

Piipahdetaanpa vielä viime kesässä ja mökkimaisemissa. Syksy on mun lempivuodenaikani, mutta ihan pieni kesän kaipuu pääsi kuitenkin yllättämään näitä kuvia katsellessa. Ehkä se johtuu lähinnä siitä, että mökkeilykausi alkaa nyt olla ohi. Yksi reissu vielä tehdään piakkoin ja laitetaan paikka talviteloille.

Elokuun lämpimässä tuulessa.

Mä en ole kasvanut mökkeilyyn, vaan aloitin sen vasta mieheni myötä. Hänelle vesi on tosi tärkeä elementti, lapsuudenkotinsa on joen rannalla ja kesät on vietetty veneessä ja mökillä. Mä taas olen kasvanut aika kaukana vesistöistä, mutta vedessä pulikoimisesta olen aina tykännyt, vaikka olenkin aika surkea uimari. Ehkä vähän yllätyinkin siitä miten nopeasti kiinnyin järvimaisemaan ja miten paljon mökkeilystä nautin. Paikka todellakin vei sydämeni pikaisesti.

Kirkkaissa vesissä.

Anopin ahkeraliisat ❤

Mökillä tulee ihan supersuomalainen olo ja viime kesänä pohdiskelin syitä suomalaisten suureen mökkeilyintoon. Luontosuhde on varmastikin se ykkösjuttu, kaupunkilaiset haluavat luonnon rauhaan lomillaan. Ja Suomen luonto lukemattomine järvineen mahdollistaa laajamittaisen mökkeilyn. Mä asun metsässä, joten luontoon pääsen helposti kotoakin käsin. Järvellekään ei ole pitkä matka, mutta omaa rantaviivaa ei kotitontilla ole.

Männynrungon kilpikaarnaa.

Mökkipihaa koristavat vanhat männyt, joiden rungot ovat ajan myötä saaneet kilpikaarnaverhoilun. Ne ovat mun mielestäni ihan älyttömän kauniita! Luin jostain, että kilpikaarnainen mänty on vähintään 150-vuotias. Jos kilpikaarnaa on latvukseen asti voi mänty olla paljon iäkkäämpikin. Kun männynkäpy kopsahti mökkipolulla päähäni, mietin, että voikohan siitäkin vain suomalainen ilahtua? En todellakaan väitä, etteikö muualta maailmasta löytyisi luontoa rakastavia ihmisiä, mutta jotenkin tuntuu kuitenkin siltä, että suomalaisten suhtautumisessa luontoon on jotain erityistä.

Päähän kopsahti!

”Katajaisen kansan” mökkipihaan kuuluvat tietysti myös sitkeät katajat. Mökillä kasvavat katajat ovat paljon korkeampia kuin meidän kotipihalla. Suuret pylväskatajat ovat olleet rauhoitettuja, mutta ymmärtääkseni eivät ole enää. Kyllähän niiden rauhaa silti edelleenkin kunnioitetaan. Ehkä pari oksaa voi kotikaljaa varten napsaista.

Katajanmarjoja.

Mökin pihalta löytyvät ihanasti sammaloituneet kiviportaat ja ulkohuussin edessä on valtava kivenjärkäle. Tykkään tosi paljon siitä, ettei tontti ole liian siloteltu, vaan todellakin ollaan rouhean luonnon keskellä.

Juhannusaattona viirin tilalle nostetaan Suomen lippu mökkinaapurin soittaessa pasuunalla Lippulaulun tasan kello 18. Kyllä tulee ihan erityisen isänmaallinen olo, kun katselee siniristilipun liehuntaa järven helmeillessä taustalla keskikesän auringossa.

Mustikkaan mentiin mökillä auttamattomasti liian myöhään. Olivat jo suurin osa kuivahtaneita, mutta saatiin sentään saalista yhden piirakan verran. Se ei kuitenkaan tunnelmaa latistanut yhtään, kun kaasuteltiin sähköskoottereilla pitkin pikkuteitä ja pysähdeltiin katselemaan maisemia. Mä lähdin metsästämään auringonlaskua läheiselle sillalle, mutta paksut pilvet peittivät taivaan. Kaunis oli maisema silti.

Sillalla.

Mä vietän mökillä paljon aikaa laiturilla. Ihailen maisemia, seurailen ohi porskuttavia veneitä ja bongailen vesilintuja. Miten ihanaa onkaan, kun lämmin kesätuuli pyörittää hiuksia ja järviruokojen lehdet suhisevat. Tai kun elokuinen auringonlasku värjää taivaanrannan hehkuvan punaiseksi ennen kuin tähdet taas kesän jälkeen näyttäytyvät.

Venetsialaisviikonloppuna tunnelmoitiin kynttilöiden valossa verannalla ja syötiin jätskiä ja mustikkapiirakkaa. Kyllä nämä muistot niin lämmittävät nyt ilmojen viilentyessä💛

Kuvat ©Amalian maailma-blogi 
Photos ©Amalian maailma blog
All Rights Reserved

8 Comments Lisää omasi

 1. In Via sanoo:

  Nyt olen asiasta eri mieltä. Suomalaiset ovat yksi luonnosta erkaantunein kansa. Ihmisiä, jotka ymmärtävät luonnon kauneutta kaikissa sen ilmentymissä, on enää aika harvakseltaan. On kansoja, jotka ovat luontonsa kanssa yhtä. Niitä on mahtavaa ja vähän pelottavaakin seurata.

  Itsekin rakastan ja kunnioitan vesistöjä, koska niissä piilevä voima on käsittämättömän suuri.

  Tykkää

  1. Mielenkiintoista. Millä tavoin Suomen kansan luonnosta erkaantuminen tulee sun kokemuksen mukaan ilmi? Mun kokemus on niin erilainen, mutta ehkä elän omassa ”kuplassani”. On asiasta lähiaikoina tutkimuksiakin kyllä tehty, luin juuri Sitran teettämästä tutkimuksesta, minkä mukaan 87% suomalaisista pitää luontoa erittäin tai melko tärkeänä omassa elämässään ja luonnon antimet (marjat sienet jne.) olivat tärkeitä 56%:lle vastaajista (julkaisu löytyy netistä, en tutustunut sen tarkemmin).

   Tykkää

   1. In Via sanoo:

    Itse olen verrannut niihin tuloksiin, mitä sain luettua jostakin kyselystä, jossa tutkittiin suomalaisten erätaitoja ja tietoa kotimaan luonnosta (yritin epätoivoisesti löytää sen linkin uudestaan, mutta turhaan). Siitä kävi ilmi, ettei porukka oikein tiedä, mistä liha tulee kauppoihin, miten saa tulen syttymään, mistä saa vettä metsässä yms. Toki, sekin on jokin ääripää. Eihän normi elämässä kukaan erätaitoja tarvitse.

    Luonnolla on niin paljon erilaisia ilmenemismuotoja, että jokainen löytää itselleen sopivan. Ymmärrän hyvin, mitä tarkoitat. Ihminen kerää ympärilleen sellaisia asioita, joita hän rakastaa. Vaikka joskus se tuntuukin kuplana, se on oikeasti koko maailma, josta mikään ei puutu.

    Liked by 1 henkilö

   2. Kuulostaa jotenkin tutulta, voi olla, että mäkin oon joskus lukenut tuollaisesta tutkimuksesta. Kyllä mullakin on erätaidoissa vielä paljon opittavaa, mutta en ihan avuton sentään ole 🙂

    Tarkoitin ”kuplalla” ihmisiä ympärilläni, joista suurimmalle osalle luonto on merkityksellinen asia. Eli mun oma kuva suomalaisten luontosuhteesta saattaa sen takia olla hieman vääristynyt.

    Tykkää

 2. Jowi sanoo:

  Kauniisti olet sisäistänyt kesänlopun postaukseen. En myöskään ole mökkielämässä kasvanut mutta puolison ja ystävien kautta päässyt mökkeilemään ja siellä kyllä saa aina annoksen sitä luontoa ja rauhaa. Pian onneksi asunkin ihan lähempänä tätä kaikkea, poissa kaupungista niin eipä tarvi aina kulua loppuun ennekö varastot täyttyy taas!

  Liked by 1 henkilö

  1. Kiitos paljon! 🙂 Ihan mahtavaa, että olet löytänyt uuden kodin luonnon helmasta! Se on kyllä niin ihanaa, kun oma koti on paikassa, missä energiavarastot täyttyvät. Paljon onnea uuteen kotiin ja tsemppiä tulevaan! 🙂

   Tykkää

 3. Melissa L sanoo:

  Upeaita kuvia, Suomi on kyllä kaunis oli sitten mikä vuodenaika tahansa.

  Liked by 1 henkilö

  1. Kiitos paljon! 🙂 On kyllä!

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s