Kesäkukkasuunnitelmia

on

Eipä uskoisi, että ollaan pian huhtikuun puolivälissä, kun ulos katsoo. Lunta on täällä vielä paksulti ja huomiselle on luvattu lisää. Mutta niin se vaan on, että kesäkukkasuunnitelmien aika on koittanut. Tai itse asiassa olen jo hieman myöhässä, mitä esikasvatukseen tulee.

Mä laitan taas parvekkeelle kahdeksan laatikollista petunioita, yhteensä kuusitoista tainta. Tai se on ainakin toiveissa. Aloin muutama viikko sitten tiedustelemaan paikallisista ja lähialueen puutarhamyymälöistä, josko haluamiani riippapetunioita olisi tulossa myyntiin tänä keväänä. Mun ykköstoiveena oli Tidal Wave Cherry -petuniat, mutta listasin myös useamman vaihtoehdon niille. Kaikki myymälät ilmoittivat, ettei mitään luettelemistani petunioista ole tulossa myyntiin, joten tuli kiire siemenkaupoille. Mä kasvatin kaksi vuotta sitten useampaa petunialajiketta siemenistä ja se oli sellaista hommaa ilman kasvivaloja, että olisin ollut valmis panostamaan valmiisiin taimiin. Mutta eipä tässä nyt muu auttanut, kuin laittaa siemenet pikaisesti multaan ja toivoa ripeää kasvua!

Tidal Wave Cherry -petunian siemeniä.

Mun piti ostaa kaksi pussillista siemeniä, jotta voisin saada koko parvekkeellisen taimia. Ihan halpoja nämä siemenet eivät ole, joten toivottavasti itävät hyvin!

Kylväessä pitää olla tarkkana, sillä petunian siemenet ovat tosi pieniä. Apuna voi käyttää pinsettejä.

Petuniakylvöt.

Kylvin siemenet 8.4., joten vielä ei näy mitään eloa. Toivottavasti ensi viikolla tilanne on toinen. Petuniat itävät valossa, joten siemenet vain painetaan hellävaraisesti mullan pintaan. Kylvöastiat leikkasin taas maitopurkeista ja tein pohjiin reiät, jotta ylimääräinen vesi pääsee pois. Kylvöjä kastellaan sumuttamalla ja kylvöastiat peitetään kelmulla. Kelmuun tehdään reikiä, jotta ilma pääsee kulkemaan. Mullan pitää pysyä kosteana koko ajan, jotta siemenet itävät.

Voi olla, että mä en esikasvata tänä keväänä muuta kuin nuo petuniat. Ne vievät kuitenkin aika paljon tilaa siinä vaiheessa, kun koulin (=siirrän) ne ruukkuihin. Vähän harkitsin myös tuoksuherneiden esikasvatusta, mutta luulenpa, että jäävät tällä kertaa suorakylvettäviksi. Viime vuodelta oli jäänyt Old Spice Mix -siemeniä ja ostin lisäksi Royal Rose -siemeniä. Mulla on molemmista kokemusta aiemmilta vuosilta ja tiedän, että kukkivat kyllä upeasti, jos vain löydän niille tarpeeksi aurinkoisen kasvupaikan. Pihan purkutyöt aiheuttavat hieman ongelmia, enkä taida saada tuoksuherneitä kasvamaan ihan parhaalle paikalle tänäkään vuonna. Suorakylvän myös viime vuodelta jääneet kehäkukan siemenet, Orange Flash ja Bulls Eye, sekä nyt ostamani Pacino-auringonkukan siemenet. Pacinoja olen kasvattanut monena vuonna peräkkäin, niiden kukat ovat tosi kauniita ja varret kasvavat sopivan korkuisiksi.

Suorakylvettävät.

Osan kesäkukista ostan valmiina taimena. Mulla oli viime vuonna kelloköynnös kasvamassa koristetikkaita pitkin ja se oli mun mielestä tosi nätti talon seinustalla. Niitä voisi hankkia taas taimena pari kappaletta. Mä olen kasvattanut kelloköynnöstä myös siemenestä ja se on helppo kasvatettava, mutta kukintaa ei välttämättä pääse ihastelemaan, jos käytössä ei ole kasvivaloja. Kellököynnöksen siemenet olisi hyvä saada kylvettyä niin aikaisin keväällä, ettei luonnonvalo vielä riitä kasvattamaan tanakoita taimia. Joinakin vuosina kasvattamani kelloköynnökset ovat kyllä ehtineet kukkiakin, vaikka olen kylvänyt siemenet vasta huhtikuun loppupuolella. Paljon riippuu tietysti säästä.

Kelloköynnös.

Tähtilobelia teki muhun lähtemättömän vaikutuksen toissakesänä. Sen kukat ovat herttaisen luonnonkukkamaisia ja mikä hurmaava tuoksu! Mä en yleensä välitä kukkien tuoksusta, esim. tuoksuherneitä en kasvata niiden tuoksun takia, mutta tähtilobelian tuoksu on aivan ihana.

Tähtilobelia.

Mulla oli yhtenä vuonna pari Calliope-pelargonia ja niitä tekisi taas mieli. Sen kirkkaan pinkit kukat näyttävät upeilta tummissa kukkavarsissa. Mä istutin ne ruukkuihin violettien tähtisilmien kanssa ja tykkäsin yhdistelmästä tosi paljon. Ehkä toistan saman tänä vuonna.

Calliope-pelargoni Dark Pink.

Tähtisilmät.

Olipas kiva laittaa ensimmäiset siemenet multaan ja selailla edellisten vuosien kesäkukkakuvia. Piha- ja puutarhasuunnittelu on ihan parasta keväässä💚

Kuvat ©Amalian maailma-blogi 
Photos ©Amalian maailma blog
All Rights Reserved

6 Comments Lisää omasi

 1. NG sanoo:

  Toivottavasti kesäkukkien istutukset onnistuvat hyvin. Olen täällä jo kieli pitkällä odottamassa kesäkuviasi 😁.

  Osa kukista on muuten samoja, mitä täällä etelässä kasvaa. Tähtisilmä on yksi sellainen.

  Liked by 1 henkilö

  1. Kiitos! Kiva kuulla💗 Mäkin odottelen sun kukkakuvia!😊

   Liked by 1 henkilö

 2. Melissa L sanoo:

  Itse en oikein tiedä vielä mitä laittaisin kasvamaan tuonne pihalle tänä vuonna. Odottelen hetken jos joku kukka lähtisikin nousemaan. Itsellä nimittäin muutama yksivuotinen kukka onkin lähtenyt parina vuonna kukkimaan…Hassuja kukkia.

  Liked by 1 henkilö

  1. Joo oon kuullu, että jotkut on saaneet yksvuotiset kasvamaan uudestaan. Ehkä munkin pitää kokeilla, niin ei tarvis aina ostaa uusia 🙂

   Tykkää

 3. Suvi H sanoo:

  Uusia kesäkukkasia odotellessa, mukavaa kevättä. 😊

  Liked by 1 henkilö

  1. Kiitos, samoin! 🙂

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s