Huonekasvini osa 4: Pesäraunioinen

Tämä pesäraunioinen on nyt ollut mulla lähes vuoden ja oon ollut siihen niin tyytyväinen, että päätin omistaa sille postauksen. Sen paikka on takkahuoneen hämyisellä ikkunalaudalla, missä se on pärjännyt yllättävän hyvin. Ikkuna on pohjoiseen päin metsään, joten valoa tulee niukasti, varsinkin talvi-aikaan. Sen lisäksi paikka on lähellä takkaa, jota lämmitetään talvella päivittäin ja huoneilma on hyvin kuivaa. Myös lämmönvaihtelut ovat suuria. Ja kaiken kukkuraksi lattiassa juuri ikkunalaudan edessä on ritilä, mistä tulee lämmintä ilmaa huoneeseen (talossa ilmalämpöjärjestelmä).

Pesäraunioinen, Asplenium nidus.

Pesäraunioinen on sademetsistä kotoisin oleva saniainen. Muiden saniaisten tavoin se viihtyy hajavalossa ja jopa varjoisassa paikassa, minkä vuoksi valitsin sen takkahuoneeseen. Valon määrän oletin siis riittävän sille, mutta sen kuivuuden sieto yllätti. Saniaiset tykkäävät yleensä kosteasta ilmasta, mutta tämä pesäraunioinen sietää näköjään hyvin vaihtelevia olosuhteita. Mun ei myöskään ole tullut suihkuteltua sitä ollenkaan, mistä se varmasti pitäisi. Parissa lehdessä oli hieman kuivumista lehtien kärjissä, mutta se saattoi myös johtua venähtäneestä kasteluvälistä.

Pesäraunioinen on ruusukemainen, sen uudet lehdet rullautuvat auki keskeltä kasvia. Lehdet ovat raikkaan vihreät, jäykät, hauskasti kippurat ja aaltoilevat. Ne voivat kasvaa yli puolimetrisiksi, mutta tämän mun pesäraunioisen kasvu on ollut hyvin maltillista, mikä on hyvä juttu, sillä ikkunalauta on aika kapea. Vanhojen lehtien alapinnoille pitäisi ilmestyä itiöpesäkkeitä, mutta tämän lehdissä niitä ei ole vielä näkynyt. Itiöitä tuottavat kasvit saattavat aiheuttaa joillekin allergiaa, mutten usko, että mulle tulee tämän kanssa ongelmaa.

Lehtien päällä olevat pölyt ja kasteluvedestä jääneet läikät voisi pyyhkiä, mutta ihan uusien lehtien kannattaa antaa olla rauhassa.

Pesäraunioisen kiiltävät lehdet aaltoilevat kauniisti.

Pesäraunioinen ei siis kaipaa paljoa valoa, eikä sitä kannatakaan laittaa suoraan auringonpaisteeseen. Mullan olisi hyvä olla kosteaa koko ajan, mutta seisovassa vedessä ruukku ei tietenkään saa pitkään olla. Mä kastelen pesäraunioistani useammin kuin muita huonekasvejani, koska pienessä ruukussa multa kuivuu nopeasti. Multana sillä on tavallista kukkamultaa. Nestemäistä kastelulannoitetta olen antanut sille noin kerran kuussa kasvukauden ajan.

Mä en ollut aiemmin kuullutkaan pesäraunioisesta, mitä nyt ihmettelen, sillä tämähän on aivan mahtava huonekasvi. Luulisi olevan supersuosittu!

Kuvat ©Amalian maailma-blogi 
Photos ©Amalian maailma blog
All Rights Reserved

12 Comments Lisää omasi

  1. Melissa L sanoo:

    Kaunis kasvi, katsoin ensin, että on muovia. Ei sitten olekaan.

    Liked by 1 henkilö

    1. Sen lehdet on kiiltävät, niin näyttää kyllä vähän muoviselta 🙂 Mutta ihan elävä on! 😀

      Tykkää

  2. finintirol sanoo:

    Mukava nimi ”pesäraunioinen” 🙂 Sanasta tulee mieleen pieni, hieman raunioitunut kotitalo.

    Eipä ole raunokaisella ollut kovin kummonen lapsuus, kun on näkymät suoraan pohjoisen puolen metsään ja yksin pitää hämärässä istuskella. No, mutta onneksi on lämmintä ja takkatuli 😀 On siitä kuitenkin kasvanut ihan näyttävä raunokainen.

    Liked by 1 henkilö

    1. Kiitos kommentista! 🙂 Joo hauska nimi sillä 🙂 ”Pesä” tulee varmastikin siitä, kun kasvaa ruusukemaisesti. Englanniksi sen nimi onkin Bird’s Nest Fern.

      Tämä viihtyy paremmin hämyisissä olosuhteissa kuin valossa, auringonpaisteessa ei varmaan selviäisi kauaa. Eikä ole lapsukainen sentään yksin joutunut ikkunalaudalle, sillä on monta kaveria! 😀

      Tykkää

  3. Jowi sanoo:

    Tää on hauska kasvi kun katon sitä aina ja mietin pitkään että onko se feikki vai ei 😀 sen verran muovisen näköinen 😄

    Liked by 1 henkilö

    1. Aito on! 🙂 Lehdet kun on kiiltävät ja aaltoilevat, niin näyttää kyllä vähän muoviselta 🙂

      Tykkää

  4. Suvi sanoo:

    Hauskan niminen tämä kasvi, en ole ennen tästä kuullutkaan

    Liked by 1 henkilö

    1. Joo on 🙂 Pesä tulee siitä, kun kasvaa ruusukemaisesti. Englanniks sen nimi on Bird’s Nest Fern.

      Tykkää

  5. EilaLokka sanoo:

    Onpa ihana kasvi! Pitäisi saada joku ei niin paljoa valoa vaativa hieno viherkasvi – ja se voisi olla pesäraunioinen 🙂

    Liked by 1 henkilö

    1. Suosittelen kyllä tätä! 🙂

      Tykkää

  6. pioni sanoo:

    Kiitos vinkistä, aloin heti suunnitella takan läheisyyteen kaapin päälle tällaista!

    Liked by 1 henkilö

    1. Suosittelen! Kyllä mä epäilin ensin, että miten pärjää niin haasteellisissa olosuhteissa, mutta on tosiaan melkein vuoden samalla paikalla ollut, eikä näytä kärsivältä. Toivottavasti sullakin pärjäis yhtä hyvin! 🙂

      Tykkää

Jätä kommentti