Ruusujuttuja

Kaupallinen yhteistyö Viherviisikko Oy:n kanssa.

 

Edellisen kotini puutarhassa oli ihan valtaisat juhannusruusupensaat ja olen jäänyt hieman niitä kaipailemaan. Otin muutossa mukaani juhannusruusun juurivesan, mikä istutettiin hätäisesti muuttokaaoksen keskellä ihan väärään paikkaan. Se törrötti hassusti keskellä laajempaa nurmialuetta ja aivan liian varjoisassa paikassa. Eipä siinä kiireessä tullut kaikkea ihan loppuun asti mietittyä. Totuus valkeni vasta myöhemmin keväällä, kun puihin tuli lehdet ja piha ja sen valo-olosuhteet alkoivat hahmottua selkeämmin. Lehdet se parka teki, muttei ainoatakaan nuppua. Alkukesästä kaivettiin se ylös ja siirrettiin aurinkoisempaan paikkaan, mutta eipä sillä vieläkään hyvin mene. Nyt se on sitten joutunut tuholaisten hyökkäyksen kohteeksi, mahdollisesti vihannespunkkien. Huuhtelen sen nyt ensialkuun huolellisesti vedellä ja mietin sitten myrkkyjuttuja. Olen taistellut vihannespunkkien kanssa aiemminkin, kun kävivät olohuoneen kiinanruusun kimppuun ja voi että ne olivat viheliäsiä hävitettäviä!

Vihannespunkit imevät kasvin nesteitä ja kutovat kehruuseittejä. Tarkemman tutkinnan jälkeen saan toivottavasti selville ovatko ne tekemässä tässä ruusussa tuhojaan vai onko kyse jostain muusta ja voin sitten alkaa oikeanlaisiin pelastustoimiin.

Kunpa saisin juhannusruusun kukoistamaan täälläkin! Se on niin kaunis ja nostalginen! Jos istutettu juurivesa ei selviä ja lähde kasvuun, on kokeiltava uudestaan ostotaimien kanssa.

043_2
Juhannusruusuja edellisen kodin puutarhassa.

Ainoa ruusu, mikä tämän talon pihassa oli valmiina, on tämä tunnistamaton tapaus. Aniliininpunaiset kukat koittivat aueta heinäkuun alkupuolella, kun sade piiskasi nuppuja päivästä toiseen. Yhden kukinnon sentään ehdin kuvata jokseenkin kunnossa olevana.

IMG_4844 (3)

IMG_5243 (2)

IMG_5239 (2)

Lajiketta en siis tiedä, mutta haitallinen kurtturuusu se ei ainakaan ole. Senkään kasvupaikka ei ole paras mahdollinen. Keskipäivän aurinkoa se saa ihan mukavasti, mutta on puristuksissa kahden angervon välissä. Siirrettäväksi se on liian suuri, joten angervoja olisi hyvä sen lähettyviltä hieman karsia, jotta ruusu saisi enemmän tilaa.

IMG_4843 (3)

Sain tänä kesänä Viherviisikolta upean ruusupenkin ja istutin sen päätyihin köynnösruusun taimet. Taimet ehtivät odotella pikkupurkeissaan hieman pidemmän tovin, mutta eivät näköjään siitä pahastuneet, vaan tekivät runsaasti nuppuja. Ainakin seuraavalle parille viikolle luvataan mukavan poutaista säätä, joten elättelen toiveita siitä, että näkisin syksyyn mennessä kukkiakin. Lajike on nimeltään New Dawn ja sen pitäisi olla hyvin kestävä köynnösruusu. Pitkää kukinta-aikaakin luvataan, heinäkuusta syksyyn.

IMG_5911 (2)
Istutushommat meneillään. Tämä kohta pihasta on vasta työn alla, oli ihanaa saada sinne sinne ensimmäinen puutarhakaluste. Tästä on hyvä jatkaa suunnittelua!

Molemmissa taimissa on runsaasti nuppuja, kunpa ehtisivät vielä kukkaan! New Dawnin lehdistökin on kauniin tummanvihreä.

IMG_5916 (3)
Ruusupenkki, kuten muutkin tänä kesänä esittelemäni Viherviisikon puutarhakalusteet ovat kotimaisesta puusta tehtyjä avainlipputuotteita.

En ole ennen köynnösruusua istuttanut, joten seurasin ohjelappusen neuvoja ja googleteltuakin tuli. Toivottavasti ne viihtyisivät paikoillaan ja alkaisivat ensi vuonna täyttää ruusupenkin kehikkoja vauhdilla. En malta odottaa!

Ruusupenkin ja kaikenlaista muuta kaunista löydät Viherviisikon verkkokaupasta täältä.
Koodilla AMALIANMAAILMA saat 10% alennusta verkkokaupan kukista ja ruukuista syyskuun loppuun saakka.

8 Comments Lisää omasi

 1. Veli sanoo:

  Tuosta ruusupenkistä tulee vielä mahtava paikka istuskella kesäpäivää ja vaikka kirjoittaa tätä mukavaa blogia

  Liked by 1 henkilö

  1. Kiitos kommentista! 🙂 Saa nähdä miten ruusujen kanssa käy, olis kyllä niin ihanaa, jos lähtisivät hyvään kasvuun!

   Tykkää

 2. jowi sanoo:

  Olin juuri tulossa olemattomalla kasvitiedollani sanomaan että ehkä tuo punainen on se mitä kasvanut lapsena kaikkien takapihalla – mutta kerkesit ensin 😀 Opinpa että sen ruusun nimi on kurtturuusu. Mukava kirjoitus ja nyt tiedän minäkin vähän lisää ruusuisya =)

  Liked by 1 henkilö

  1. Kiitos! 🙂 Mä luulen tosiaan, että tuo mun ruusu ei ole kurtturuusua, kun lehdet näyttää erilaisilta. Mutta voi hyvinkin olla samaa, mitä olet lapsena joka puolella nähnyt. Tuo voi hyvinkin olla tosi yleinen ruusu, en vain varmaksi tiedä minkä niminen 🙂

   Tykkää

 3. Ruusut ovat lempi kukkiani, noista vaaleanpunaisista tulee ihan lapsuus mieleen! Tällä hetkellä mulla ei oo mahdollisuutta puutarhaan, kuin kuuman parvekkeen, palmujen ja kaktusten muodossa, mutta mukavaa kun voi ihastella puutarha juttuja sun blogissa ja instassa😊👍

  Liked by 1 henkilö

  1. Kiitos kommentista! Siellä vois saada kivan parvekepuutarhan aikaan 🙂

   Tykkää

 4. Seregi sanoo:

  Mulla ei ole yhtään viherpeukaloa. Parvekkeellakin kasvit ovat muovia. Mutta on tosi kiva seurata sinun puutarhatouhujasi etänä 🙂

  Liked by 1 henkilö

  1. Kiitos kommentista! 🙂 Nykyään on saatavilla tosi hienoja ja aidonnäköisiä tekokasveja, vihreää tuovat kivasti nekin 🙂

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s