Neitsytkylvöt

Mä nyt päätin syysihmisenä ottaa kevään haltuun ja ostin elämäni ensimmäiset siemenet, tuoksuhernettä ja kelloköynnöstä. Kylvin kelloköynnöksen siemenet 27.4. eli ilmeisesti aivan liian myöhään, tulkoot mitä tulee. Pakko oli päästä kokeilemaan! Eilen huomasin jo yhden siemenen itäneen. Viime vuonna kelloköynnös ostettiin taimina heinäkuun puolella eli aivan liian myöhään. Myöhäinen ajankohta johtui siitä, että kehikot saatiin vasta tuolloin ja myöskin siitä, etten vain tajunnut asiaa. Köynnökset eivät ehtineet kukkia ja joku kävi napsimassa niitä poikki muutamaan otteeseen, epäilen jänistä. Maistuukohan sille kelloköynnös? Lehdet olivat viininpunaiset, vain hieman vihertävät. Pidin kitukasvuisista köynnöksistäni kuitenkin niin paljon, että tänä vuonna on samaa lajiketta saatava. Jos en onnistu taimikasvatuksessa, on sorruttava valmiisiin taimiin. Ja nyt olen ajoissa, taimet multaan kesäkuun alussa.

076

Liotin kelloköynnöksen siemeniä ensin haaleassa vedessä 1,5-2 tuntia. Sitten pesin niistä liman pois. Jouduin melkeinpä repimään sitä irti siemenistä. Istutin ne taimimultaan n. 1 cm:n syvyyteen. Kylvöastioina käytin mitä kaapeista sattui löytymään, maitopurkkeja, raejuustopurkkeja, kertakäyttöisiä cocktailmukeja jne. Leikkasin purkit sopivan kokosiksi, huuhtelin kunnolla puhtaiksi ja tein pohjiin reikiä. Painelin mullan kevyesti tasaiseksi ja kostutin sen. Tein sormella siemenille kolot ja sujautin ne koloihin vaakatasossa. Multaa päälle ja lisää vettä suihkepullosta. Luin jostain myöhemmin, että siemenet olisi kannattanut asettaa multaan toisin päin, mene ja tiedä. Kylvöksen päälle asetin rei’itetyn muovikelmun ja teippasin sitä hieman kulmista maalarinteipillä kiinni. Liian tiukasti ei kannata teipata, sillä kylvös on pidettävä tasaisen kosteana. Olen kastellut kylvöksiä pari kertaa vuorokaudessa. Epäilin, että tapoin ne heti kärkeen, kun päätin pestä suihkepulloksi vanhan pesuainepullon. Kasteluvesi haisi selkeästi sitruunalle!

077

Tuoksuherne on mulle ihan uusi tuttavuus, innolla odotan mitä tuleman pitää! Kylvin siemenet 28.4. ja jo 3.5. huomasin yhden itävän.

091

Nyt, kaksi päivää myöhemmin, lähes joka purkissa itää! Liotin siemeniä n. 1,5 vuorokautta ennen kylvöä. Kylvin ne tiheämpään kuin kelloköynnöksen siemenet, n. 2 cm:n syvyyteen. Myöhemmin luin, että siemenet olisi pitänyt asettaa multaan kasvuviiva ylöspäin. Muuten samat jutut kuin kelloköynnöksen siementen kanssa.

094

Esikasvatuspuuhat vaikuttavat olevan melkoista salatiedettä, en löytänyt mistään selkeitä ohjeita. Yhdistelin tietoja sieltä täältä. Valon ja lämmön tarve jäivät mysteereiksi, löysin kovin ristiriitaisia ohjeita. Nämä ovat itäneet ikkunan läheisyydessä (ei suoraa auringonpaistetta), lämpötila n. 20°C.

Tuu jakaan kylvökokemuksia, vinkkejä jne.! Vastailen myös kysymyksiin mielelläni!

One Comment Lisää omasi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s