Kotiautomaatio — tehokas tapa säästää sähköä (vanhassa) omakotitalossa

on

Kotiautomaatio tarkoittaa kodin toimintojen automatisoitua hallintaa, mikä on mahdollista myös vanhassa talossa yksilöllisesti räätälöidyn Raspberry Pi -tietokoneeseen pohjautuvan järjestelmän avulla. Iäkkäämmmästäkin talosta voi siis tehdä ”älykodin”, missä talon vanha, jo olemassa oleva, tekniikka yhdistyy moderneihin laitteisiin (wifi, älypuhelimet). Kotiautomaatio helpottaa arkea ja on meillä toiminut erityisen hyvänä apuna sähkön säästämisessä. Olisi tosi kiva, jos voisin ottaa tästä kaikesta kunnian itselleni, mutta mun taidot ei tällaisen systeemin asentamiseen todellakaan riitä. Mun mies on tehnyt kaiken, mä vaan nautin hänen työnsä hedelmistä.

Seinälle asennettu painikkeisto on yhdistetty Raspberry Pi -tietokoneeseen ja kaikkia toimintoja ohjaillaan wifin avulla ”raspiin” kaapeloiduista painikelaatikoista sekä tietokoneita ja puhelimia varten tehdyn web-selainkäyttöliittymän kautta. Ajastettuja ja säädettäviä toimintoja on jo paljon ja lisää on vielä tulossa.

Ilmavaihtoa voi helposti säätää esim. suihkussa käynnin ajaksi (tehopoisto 45 min. + ajastettu kylpyhuoneen lattialämmitys) tai takkaa syttyttäessä (poiston esto 10 min).

Talon useimpiin huoneisiin on asennettu lämpöanturit käyttäen hyväksi valmiina olleita puhelinkaapeleita ja -pistokkeita. Joitakin kaapelointeja on myös tehty erikseen esim. autotalliin ja lämpövaraajiin.

KotiRasPi-sivustolta näkee mm. huoneiden lämpötilat (ei kaikkien) ja ulkolämpötilan. Käyrät-sivulta voi seurata sähkön hintaa ja paikallista sääennustetta seuraavalle kahdelle vuorokaudelle. Sähkömittariin teipattu valoanturi laskee reaaliaikaisen sähkönkulutuksen merkkivalon vilkutuksesta. Sivustolta näkee tämän hetkisen sähkönkulutuksen ja kokonaishinnan (yhteenlaskettuna pörssisähkö, paikallisen sähköyhtiön siirtohinta ja marginaali) sekä kulutustahdin. Sivulta on helppo tarkistaa näyttääkö kaikki siltä miltä pitää ja voi seurata sitä, miten paljon rahaa sähköön kuluu tunnissa sen hetkisellä kulutuksella.

Sääkäyrä tulee nettirajapinnan kautta. Siitä näkee 48 tunnin paikallisen lämpötila-, sademäärä-, ja pilvisyysennusteen. Logiikka käyttää hyödykseen ennusteen tulevia lämpötiloja talon lämmityksen optimoinnissa. Lämpöä varataan etukäteen, jos on kylmää keliä luvassa ja sähkö on halpaa. Esim. lattialämmitys menee automaattisesti päälle, kun sähkön kokonaishinta laskee alle 10 snt/kWh. Algoritmi myös mm. pyrkii ehkäisemään kalliin sähkön kulutusta estämällä lattialämmityksen ja joidenkin patterien päälle menemisen. Raspberry Pi on kytketty myös ilmavesilämpöpumppuun ja käyttövesivaraajaan, jotka muuten toimivat oman automaationsa mukaisesti, mutta Raspberry Pi voi estää niiden toiminnan niinä tunteina, kun sähkö on kallista.

Kun sivuston kautta asettaa auton lähtöajan, laskee algoritmi lohkolämmittimen päälläoloajan ulkolämpötilan mukaan (30 min. – 2 h).

(Hälytysjärjestelmään liittyviä sutattu.)

Piha-, terassi- ja parvekevalot syttyvät auringonlaskuajan perusteella kaksivaiheisesti. Hämärän tullen (civil twilight) syttyy osa valoista ja pimeän tullen, kun aurinko laskee kuusi astetta horisontin alapuolelle (nautical twilight), syttyvät loputkin valot. Perinteisellä hämäräkytkimellä olisi vain on/off-mahdollisuus, mutta kun paikalliset auringonlaskuajat on laskettu, voi toimintoja säätää asteittain (Twilight – Wikipedia). Jos sähkön hinta on yli 50 snt/kWh, valot sammuvat (tai eivät syty). Valot on ajastettu menemään pois päältä kellonajan mukaan portaittain.

Hälytysjärjestelmä (mm. liiketunnistimia + kameroita sisällä ja ulkona) on myös kytketty automaatioon, mutten erittele niitä tässä turvallisuussyistä sen tarkemmin. Kun liiketunnistin tai kamera havaitsee liikettä tapahtuu erinäisiä toimintoja, kuten esim. ääni- ja valomerkkejä sekä tekstiviestien lähetys puhelimiin. Mä tykkään tosi paljon siitä, kun tiedon liikkeestä saa tontin reunamilta asti. Useimmiten näkyy metsäneläimiä vaeltelemassa, tiedänpähän olla kameran kanssa valmiina!

Kovin kalliiksi kotiautomaation teko ei ole tähän mennessä tullut, kun melkein kaikki on rakenneltu kierrätyskomponenteista ja Raspberry Pi saatiin joululahjaksi (hinta n. 100€). Vain kamerat on pitänyt ostaa uutena.

Mä olen ollut yllättynyt siitä, mitä kaikkea kotiautomaatio mahdollistaa ja miten iso rooli sillä on talon sähkönkulutuksessa. Säästöä on varmasti tullut tämän systeemin ansiosta.

Kuvat ©Amalian maailma-blogi 
Photos ©Amalian maailma blog
All Rights Reserved

6 Comments Lisää omasi

  1. Nadine G sanoo:

    Wow! Tässä oli itselleni paljon uutta tietoa. Olen toki kuullut kodin hallintojärjestelmistä, mutta uskoin niiden olevan aika kalliita, jotain tuhansia euroja. Yhden olen nähnyt omin silmin ja sen kustannusarvio oli 5000 €. Nykyisillä sähkön hinnoilla kannattaakin panostaa automatisoituun hallintaan, ja se maksaa itsensä nopeasti takaisin. 

    Liked by 1 henkilö

    1. Kyllä, todellakin kannattaa! Työtunteja mieheltä on tuohon tietysti kulunut, mutta kotiautomaatio on hänelle mieluinen harrastus😊

      Liked by 2 people

  2. Mielenkiintoinen artikkeli ja oli uutta tietoa, varmaan osin siksikin, että aika vapaasti olen antanut mieheni hoitaa talomme nämä asiat. Meillä ei valitettavasti mikään älykkäästi lakkaa toimimasta, jos sähkö on liian kallista. Manuaalisesti kurkitaan sähkönhintaa ja päätetään onko pyykkipäivä vai ei. Ilmanvaihtoa tulee kyllä säädettyä saunottelun jälkeen tehokkaammaksi. Fiksulta valinnalta tuo Raspberry järjestelmä kuulostaa!

    Liked by 1 henkilö

    1. Kiitos!😊 Joo, mä olen kyllä ollut tähän systeemiin tosi tyytyväinen ja tosiaan lisää toimintoja on vielä tulossa. Mulle on ollut mielenkiintosta ”opiskella” kotiautomaatiosta, kun ihan vieras juttu ollut itselle.

      Tykkää

  3. Mare Kinanen sanoo:

    Vau, ihailen järjestelmällisyyttä ja mahdollisuuksien käyttämistä. Tosi monipuolisesti voi automaatiota hyödyntää kun lahtee rakentamaan. Meillä on vain valoja vähän automatisoituna 😀

    Liked by 1 henkilö

    1. Joo, mut on tosiaan yllättänyt se, mitä kaikkia toimintoja siihen voi liittää. Tosi hyödyllinen systeemi!

      Tykkää

Jätä kommentti