Onko voi vaarallista?

Jos olet lukenut mun leivontapostauksia, niin olet ehkä huomannut, että käytän leivonnassa aina voita. Margariinin käyttäminen ei tule edes mieleen. Tykkään voin mausta ja kun leivon, haluan että leivonnaiset maistuvat mahdollisimman herkullisilta. Terveysasioita en leivonnassa yleensä pahemmin mieti, kun ei täällä meillä leivonnaisia kuitenkaan joka päivä syödä. Leivontaresepteissäkään ei nykyään enää margariinista puhuta mitään. Kun selasin 1960-luvun reseptikirjaa huomasin, että voin tilalla luki aina margariini. Mulla on sellainen mielikuva, että vielä vuosituhannen alkupuolen resepteissä margariini mainittiin usein vaihtoehtona voille, mutta jossain vaiheessa noin 10-15 vuoden aikana se on tipahtanu lähes kokonaan pois leivontaresepteistä. Havahduin taas margariinin olemassaoloon, kun katsoin This Morning -ohjelman leivontaosiota, missä käytettiin yllättäen margariinia voin sijaan tuomaan taikinaan pehmeyttä ja keveyttä.

Mä aloin pohtia voin kulutusta, kun parina päivänä mulle iski kauhea voinhimo ja laitoin kaurapuuroihini oikein kunnon voisilmät. Mä annan tuollaiselle mieliteolle heti periksi. En kai näe tarpeeksi pätevää syytä kieltää voita itseltäni, varsinkin kun kokemuksesta tiedän, ettei ekstravoita tee montaa päivää putkeen mieli. Entä, jos kroppa kertoo, mitä se tarvitsee ja sitä pitää kuunnella? Ohimenevä suolanhimo voi myös joskus iskeä ja silloinkin kuuntelen kehoani. Mun mielestä on täysin järkeenkäypää, että keho viestittää vitamiinien ja kivennäisainden tarpeesta niin, että jotain ruokaa alkaa tehdä mieli. Siitäkin aiheesta löytyy tutkimustietoa puolesta ja vastaan niin kuin kaikesta muustakin ravitsemukseen liittyvästä.

Herkkukaurapuuro.

Innostuin päivittämään tietouttani rasvoista sen verran, että luin Harvard Public Health -lehden artikkelin Is Butter Really Back ja jatkoin sieltä ympäri maailmaa erilaisten tutkimustulosten sakeaan viidakkoon. Pari tuntia myöhemmin olo ei ollut kovinkaan paljoa valaistuneempi. Ristiriitaista tietoa löytyy paljon, joten olit mitä mieltä tahansa, niin löydät kyllä jostain tutkimuksia vahvistamaan käsityksiäsi.

Toinen sysäys tälle pohdinnalle tuli erään amerikkalaisen suurperheen äidin Youtube-kanavalta, missä hän kokkailee perheelleen eläinrasvoja kaihtamatta. Löysin hänen videonsa, kun etsin tietoa erilaisten leipien leivonnasta. Siellä isketään isoja voilohkareita pannuun ja hän käyttää paljon myös laardia ruuanlaitossa. Hän mainitsi parissa katsomassani videossa, miten terveellisiä hänen käyttämänsä rasvat ovat, mutta ei kertonut sen tarkemmin siitä, mihin hänen käsityksensä pohjautuu. Ehkä hän on valaissut yleisöään asiasta jo aiemmin. Mä jäin vähän ihmeissäni seuraamaan, miten paljon eläinrasvaa hänen kokkailuihinsa uppoaa. Mun voisilmät eivät ole mitään sen rinnalla!

Ruoka- ja terveystrendejä tulee ja menee. Eilisen pahis voikin tänään olla taas terveellistä syötävää uusien tutkimusten valossa. Niin taisi käydä esimerkiksi mun suurimmalle herkulle, perunalle. Mulla ei ole koskaan ollut mitään erityistä ruokavaliota, enkä jaksa aktiivisesti seurata alati muuttuvia ravitsemussuosituksia. Kyllä mua terveysasiat silti kiinnostaa ja olen tietoinen tarvittavista vitamiineista, erilaisista rasvahapoista jne., mutta eivät ne mun mielessä jokaisen suupalan kohdalla pyöri. Mä luotan aika pitkälle siihen, että suht monipuolisesta kotiruoasta saa lähestulkoon kaiken tarvittavan, eikä mitään haitallista tule syötyä liikaa. C-vitamiinia otan välillä purkista, kun en voi esim. sitrushedelmiä syödä ja D-vitamiiniakin yritin lisätä näin pimeään talviaikaan, mutta keho taisi sanoa ”ei kiitos”. Siitä ehkä myöhemmin lisää.

Miten sinä suhtaudut voihin? Pidätkö sitä vaarallisena?

Kuvat ©Amalian maailma-blogi 
Photos ©Amalian maailma blog
All Rights Reserved

10 Comments Lisää omasi

  1. Voi on hyvää ja erityisen hyvää puurossa. Ostan toisinaan leivontaan, mutta kun kaapissa on aina oivariinia, niin sitä päätyy usein myös leivonnaisiin. Jos syö kohtuudella, niin kaikkea voi syödä minun mielestäni. Toki iän myötä joutunee katsomaan tarkemmin mitä suuhunsa laittaa. Tähän asti on aika helpolla päässyt ja herkkuja saanut mutustella ilman, että arvot ovat lääkärillä käydessä paljoa heitellyt.

    Liked by 1 henkilö

    1. Oivariini on hyvää myös👍🏻 Niin mäkin ajattelen, etttä kohtuudella voi kaikkea syödä.

      Tykkää

  2. Via Per Aspera Ad Astra sanoo:

    Minä ratkaisen kaikki ongelmat sillain, etten leivo juuri koskaan. Meillä kun kukaan ei leivonnaisia syö. Vain jos on vieraita tulossa, niin heitä voi myrkyttää voilla tai margariinilla 😁.

    En syö kovin paljoa voita muissakaan ruoissa, joten en viitsi kiellä itseltäni sitä nautintoa, silloin kun kerrankin syön.

    Liked by 1 henkilö

    1. 😄 Juu, nautintoja pitää olla!

      Tykkää

  3. Mare Kinanen sanoo:

    Käytän ruuanlaitossa voita ja öljyä. Usein sekoitan ne niin on sellainen sekovalinta. Puuronpäälle kyllä se voi menee ihan sellaisenaan. Olen jo niin vanha että erilaiset ruokatrendit ovat kumonneet toinen toistaan vuosien saatossa. Ajattelen että sopiva combo ja maltillisuus minkä tahansa on ehkä se paras valinta.

    Liked by 1 henkilö

    1. Joo, mä olen ihan samaa mieltä. Mäkin käytän ruuanlaitossa myös öljyä, mutta leivonnassa aina voita😊

      Tykkää

  4. finintirol sanoo:

    Olen sitä mieltä, mitä sinäkin mainitsit, että elimistömme viestittää mitä tarvitsemme. Mikäli voin himo tulee, niin uskon sen tulevan siitä, että tarvitsemme sitä.

    Kannatan terveysohjelmaa nimeltään ”kaikkeia kohtuudella” 🙂 Mikään, no ehkä arsenikki, ei ole haitaksi sopivissa määrin.

    Trendit ja erilaiset lobbarit vaikuttavat siihen mitä tiedotetaan terveelliseksi. Aikanaan oli kananmunatkin lähes myrkkyä ja niistäkin on nykyään monenlaista tietoa.

    Lisäksi terveellisyys tiedot näyttävät olevan perin erilaisia eri maissa. Kaikkia ohjeita ja trendejä seuratessa tulee varmasti enemmän terveysongelmia kuin terveyttä.

    Ihmiset ovat myös erilaisia. Toisen ruumis tarvitsee lihaa ja toinen ei voi sitä syödä.

    Eikun voita leivonnaisiin 🙂

    Liked by 1 henkilö

    1. Erittäin hyvin sanottu!😊 Ihmisten yksilöllisistä tarpeista ravitsemussuosituksiin liittyen pitäisi ehkä puhua enemmän.

      Tykkää

  5. Melissa L sanoo:

    Itse joudun valitettavasti turvautumaan välillä margariiniinkin, mutta itse myös yleensä käytän voita. Ihan maunkin vuoksi. Hassua miten voistakin on tullut niin vihattu, kuten myös perunasta. Ruokakin kun on kemiaa ja paha muuttuu oikeilla valinnoilla hyväksi. Yksittäin mikään ei oikein ole hyvä. Ja nyt mä eksyin aiheesta…Sorry 😀

    Liked by 1 henkilö

    1. Niinhän se tosiaan on😊 Mäkin tykkään tosi paljon voin mausta. Öljyä käytän kyllä myös ruuanlaitossa, mutta leivonnassa aina voita😋

      Tykkää

Jätä kommentti