Esikasvatettujen kesäkukkataimien lannoittaminen

Kaupallinen yhteistyö Kekkilä Oy:n kanssa.

Kuten olen täällä blogissa aiemmin kertonut, kasvatan taas tänäkin vuonna petunioita siemenistä. Tällä kertaa valitsin lajikkeeksi Tidal Wave Red Velour -petunian. Olen aiemmin kasvattanut Tidal Wave Cherry -petunioita ja olen ollut niihin todella tyytyväinen, mutta halusin nyt kuitenkin vähän vaihtelua. Red Velour -petunioiden pitäisi muuten olla ihan samanlaisia kuin Cherry-petuniat, kukkien väri vain on lämpimämmän punainen. Odotan jo innolla ensimmäisiä nuppuja!

Viime vuoden Tidal Wave Cherry -petuniat.

Kylvin ensimmäisen satsin siemeniä 4.4. ja koulin taimet pari viikkoa sitten. Tarvitsen parvekkeelle 16 tainta ja yhdessä pussissa oli 10 siementä eli tarvitsin niitä kaksi pussillista. Mulle tuli joku oikosulku tilatessa ja ostinkin vain yhden pussillisen! Pari viikkoa siinä sitten meni, että sain loputkin siemenet postissa. Sen vuoksi puolet taimista ovat paljon pienempiä ja koulin ne vasta toissapäivänä omiin purkkeihinsa.

4.4. kylvetyt taimet ulkoilemassa.

Mä aloitan esikasvatettujen taimien lannoittamisen siinä vaiheessa, kun koulimisesta on parisen viikkoa ja alan karaista taimia pikkuhiljaa ulkoilmaan, yleensä toukokuun puolenvälin jälkeen. Kylvin siemenet suoraan viime vuodelta jääneeseen puutarhamultaan, joten taimet ovat kasvualustastaan saaneet jonkin verran ravinteita koko alkutaipaleensa ajan. Taimet ulkoilevat ensin vain noin 15-30 minuuttia (säästä riippuen) ja pidennän aikaa hiljalleen. En aseta niitä ensimmäisillä kerroilla suoraan auringonpaahteeseen, vaan annan niiden totutella ulkonaoloon varjoisammassa paikassa.

Myöhemmin kylvetyt ovat vasta näin pieniä.

Lannoitan taimia Kekkilän Kesäkukkaravinteella. Se on riittoisa jauhemainen lannoite, mikä annostellaan kasteluveteen. Annan lannoitetta aluksi noin joka toinen kastelukerta ja sitten, kun taimet ovat päässeet parvelaatikoihin kasvamaan, lannoitan jokaisella kastelukerralla. Mä olen antanut kesäkukilleni aina joko Kesäkukkaravinnetta tai Kekkilän Kastelulannoitetta, jos Kesäkukkaravinne on päässyt loppumaan.

Tänä vuonna kokeilen kesäkukille myös kanankakkaa. Se on erityisen hyvä maahan istutettaville kasveille, sillä eloperäisenä lannoitteena se vilkastuttaa maan pieneliötoimintaa ja tuo mukanaan tärkeitä orgaanisia aineksia. Kanankakkarakeet voi sekoittaa kasvualustaan, jolloin ravinteet vapautuvat kukkien käyttöön koko kasvukauden ajan tai sitä voi käyttää veteen liuotettuna. Jos mulle hyvin käy, niin saan enemmän kuin parvekkeelle tarvitsemani 16 tainta ja pääsen kokeilemaan, miten tämä petunialajike kasvaa maassa kanankakan avulla.

Jos haluat käyttää kesäkukille kanankakan tapaan koko puutarhalle sopivaa lannoitetta, on Kekkilän Kasviravinne kätevä vaihtoehto. Se on todella helppo annostella pumppupullosta kasteluveteen.

Lannoitteiden annostelussa on hyvä noudattaa pakkausten ohjeita. Jos käytät useampaa lannoitetta tulee kaikkien määriä vähentää, sillä ylilannoitus on haitaksi ympäristölle ja mahdollisesti myös kukille.

Tästä pääset tutustumaan Kekkilän lannoitteisiin tarkemmin.

Näillä eväillä siis mennään kesää kohti, toivottavasti siitä tulee kukkarikas! Mulle on tulossa paljon muitakin kesäkukkia, osa taimina ja osan suorakylvän. Lisää kesäkukkapostauksia siis tulossa pian!

Kuvat ©Amalian maailma-blogi 
Photos ©Amalian maailma blog
All Rights Reserved

10 Comments Lisää omasi

 1. jonna sanoo:

  Tilauskämmejä sattuu kaikille! Kiva että sait kaikki lopulta istutettua 🙂 Pitääkö niitä nyt sit hoitaa aina eri aikaan vai tasoittuuko se kasvu jotenkin? 😛

  Liked by 1 henkilö

  1. Eiköhän se kesän mittaan aika hyvin tasoitu 🙂 Istutan pienemmät taimet kohtiin, mihin paistaa hyvin aurinko, niin kasvavat vauhdikkaammin. Tällä hetkellä annan pienemmille vähän harvemmin lannoitetta ja pidän huolen, ettei pintamulta kuivu, kun niiden juuret ovat vielä niin pienet.

   Tykkää

 2. Mare Kinanen sanoo:

  Ehtivät varmasti hyvin kukoistukseensa. Kesäkukkia olen vähän itsekin laitellut piristämään parveketta.

  Liked by 1 henkilö

  1. Juu, kyllä ne ehtivät 🙂 Kukkivat vain vähän myöhemmin.

   Tykkää

 3. Ihan mahtavaa, kun jaksat kasvattaa kesäkukkaset huolella itse siemestä saakka. Kyllähän se tietysti palkitsee, kun pääsee nautimaan kukkaloistosta!

  Liked by 1 henkilö

  1. Joo, petunioiden kasvatus varsinkin on ollut aina tosi palkitsevaa🌸 Toivottavasti tänäkin vuonna! Mulle tulee kyllä kesäkukkia myös valmiina taimina ja suorakylvän niitä myös 🙂

   Tykkää

 4. Melissa L sanoo:

  Mä en oikeen ole koskaan osannut esikasvattaa, ne kuolee heti. Yleensä jos laitan suoraan maahan niin toivoa on…

  Liked by 1 henkilö

  1. Jotkin kukat on hankalampia kasvattaa kuin toiset. Esim. tuoksuherne on mun mielestä aika helppo 🙂
   Mäkin suorakylvän muut kesäkukkasiemenet, ei ole enempää tarpeeksi valoisia kasvupaikkoja sisätiloissa.

   Tykkää

 5. In Via sanoo:

  Mun pitää perehtyä asiaan paremmin. Vaikka mullat ovat uusia omissa laatikoissa, ehkä lannoitteella saisin omat kukkani pysymään paremmin hengissä.

  Liked by 1 henkilö

  1. Toivottavasti saat pysymään hengissä! 🙂 Liikalannoitusta kannattaa myös varoa.

   Liked by 1 henkilö

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s