Joulun aika

Täällä ollaan ihan joulutunnelmissa vielä. Ainakin loppiaiseen asti saa kaikki joulujutut koristaa kotia. Yleensä siivoan joulun pois vasta Nuutinpäivänä. Ehkä joulu saisi lähteä täältäkin hieman aikaisemmin, jos se tulisi aikaisemmin. Mä vaan en kertakaikkiaan osaa! Mä olen nyt parina vuonna yrittänyt aloittaa joulun teon marraskuun lopulla tai heti joulukuun alussa, mutta se ei vaan onnistu. Ajattelin taas, että kuusen ja ainakin osan koristeluista voisi heti kuun vaihtuessa laittaa, jotta leipomisille jäisi enemmän aikaa. Mutta ehtiikö juhlatunnelma jo jouluksi laimeta, jos joulukoristeita on katseltu viikkoja ennen joulun pyhiä? Siinä on juttunsa, että esim. kuusi tulee vasta muutamaa päivää ennen aattoa, kun joulusiivous on tehty.

Joulukuusi rakennettiin tänä jouluna ihan samalla tavalla kuin kahtena viime vuonna. Sama tekokuusi ja ihan samat koristeet. Hieman harkitsin uuden kuusen hankintaa, kun tämä alkoi huojua uhkaavasti ja onhan se aika harvakin, mitä ei kyllä kovin hyvin tuon koristemäärän kanssa huomaa. Laitan pieniä palloja ihan lähelle runkoa, keskikokoiset keskivaiheille oksia ja suurimmat uloimmaksi. Sillä tavalla harvankin kuusen saa näyttämään runsaalta.

Ukkoseni ja minä. Hän on vastuussa valoketjuista ja mä olen ihan joulu!

Pikkukuusi poroineen on olohuoneen lipaston päällä niin kuin viime vuonnakin, enkä laittanut isoa joulukuusta olohuoneeseen edelleenkään, vaan kokosin taas köynnöksen palloineen ja ruusukkeineen kaiteelle roikkumaan. Ja kun lisäksi joka puolella on lyhtyjä ja kynttilöitä, en kaivannut nytkään kunnon joulukuusta olohuoneeseen.

LED-kynttilät ovat olleet tämän joulun juttu. LED-lämpökynttilöitä mulla on ollut jo vuosia ja viime vuonna pari pöytäkynttilääkin, mutta täksi jouluksi hankin lisää molempia (joululahjaksikin niitä tuli) ja ostin myös ensimmäiset LED-kruunukynttilät. Mä olen niin tyytyväinen niihin! Eihän ne tietenkään ihan aidoilta näytä, mutta hyvin lähelle päästään. Ne on tehty vahasta, ”liekkejä” pystyy taivuttamaan ja ne lepattavat hyvin aidon näköisesti. Ja mikä parasta, niitä ei tarvitse vahtia! Se on iso juttu varsinkin joulun aikaan, kun kynttilänvaloa haluaa joka puolelle taloa.

LED-kynttiläkruunu takkahuoneessa.

Pidemmät LED-kruunukynttilät olohuoneessa.

Aitoja lämpökynttilöitä käytän vielä sellaisissa turvallisissa paikoissa, missä LED-kynttilät eivät näyttäisi niin hyviltä. Keittiön pöydällä palavat edelleen aidot kruunukynttilät, sillä ne ovat niin tärkeä osa jouluaterian tunnelmaa. En myöskään löytänyt LED-kruunukynttilöitä vihreinä.

Myös takan reunalla on aidot lämpökynttilät ja samanlaiset havunvihreät kruunukynttilät kuin keittiössäkin.

Nätti seimikoriste multa vieläkin puuttuu. Ja vanhanaikainen himmeli olis hieno! Ehkä se pitäisi itse tehdä. Just muisteltiin miten joulukoristeet ovat vuosien saatossa muuttuneet. Lapsuuden jouluista tulee mieleen kartongista tehdyt tontut, haitari- ja olkikoristeet, Suomen lippuköynnökset kuusessa ja värilliset valoketjut ikkunanpielissä. Niin ja liian vauhdikkaasti pyörivät enkelikellot.

Tuntuu, että joulun aika alkoi ennen paljon myöhemmin. Tekokuuset eivät olleet lapsuudessani niin yleisiä kuin nyt ja aito kuusi tuotiin sisälle vasta aatonaattona. Ruokien tekeminen ja leipominen aloitettiin kyllä ajoissa, mutta isoimmat koristelut jätettiin jouluviikolle ja joululaulut raikasivat vasta joulukuussa. Jopa kaltaiseni jouluhullun mieleen tulee kysymys, juhlitaanko me joulu nykyään puhki jo ennen pyhiä? Ehkä onkin parempi, etten yritä aikaistaa joulunlaittoani yhtään enempää, ettei taika vain katoa!

Vielä on suklaatakin jäjellä, joulu jatkukoon!

Leppoista ja lämminhenkistä joulun ajan jatkoa ja kaikkea hyvää uudelle vuodelle!❤️

Kuvat ©Amalian maailma-blogi 
Photos ©Amalian maailma blog
All Rights Reserved

12 Comments Lisää omasi

  1. Anne sanoo:

    Minullakin joulu jatkuu nuutinpäivään saakka. Ja alkaa toden teolla vasta aatonaaton paikkeilla. Hyvää joulun aikaa Sinulle! Tätä kestää vielä
    👍

    Liked by 1 henkilö

    1. Kiitos samoin! Ihanaa joulun aikaa! ✨ Täällä on vielä pipareita ja haarukkaleipiäkin jäljellä, joten joulua on hyvä jatkaa 🙂

      Tykkää

  2. Nadine G sanoo:

    Jokaisella on oikeus nauttia omia lempijuhliaan niin kauan kun haluaa 🙂 Toisaalta Suomessa on tosi vähän sellaisia juhlia, joihin koti koristellaan. Pimeää myös riittää vielä pitkälle tammikuuhun, joten kynttilät ovat paikallaan.

    Hyvää joulun aikaa sinulle ja onnea uuteen vuoteen 2022!

    Liked by 1 henkilö

    1. Juu jokainen saa juhlia just niin kauan kuin haluaa 🙂 Mä koristelen kotia jonkin verran muinakin aikoina, mutta en niin runsaasti kuin jouluna.

      Kiitos samoin! Kaikkea hyvää uudelle vuodelle! 🙂

      Liked by 1 henkilö

  3. Jowi sanoo:

    Olen pohtinut samoja kysymyksiä ja vaikka oikeaa kuusta en kotiin ota kissojen takia, eikä lapsuudessani ollut lippuja kuusessa -paljon jouluun tuntuu ”kuuluvan” asioita kuten pahvitontut ikkunassa, kuusen tuoksu, joululaulut kokatessa ja glögi ❤

    Liked by 1 henkilö

    1. Joo kyllä joulu tosiaan on perinteiden juhlaa. Kuusen tuoksua vähän kaipaa, kun on tekokuusi, mutta on esim. eukalyptusta, missä on hieman havuinen tuoksu. Neilikka-appelsiineista saa myös ihanan jouluista tuoksua kotiin❤️

      Tykkää

  4. Melissa L sanoo:

    Led kynttilät on parhautta. Meillä ei voi polttaa oikeita kun ollaan allergisia, itse saan reaktioita vaikka kynttilä ei olisi edes sytytetty. Meillä on siis led kynttilät olleet käytössä jo muutamia vuosia, kun ensimmäiset tuli kauppoihin. Ihanan tunnelmallista siellä teillä 🙂

    Liked by 1 henkilö

    1. Kiitos paljon! ❤ Joo, LED-kynttilät on kyllä parhautta! Ja vaikuttaa siltä, että kruunu- ja pöytäkynttilöiden patteritkin kestää hyvin, lämpökynttilöiden joutuu useammin vaihtaan.

      Tykkää

  5. Oi miten ihanan tunnelmallisia kuvia. Ledvaloilla meilläkin mennään jouluna. Ne nyt vaan on niin helppoja, etenkin kun on taapero kiipeämässä joka paikkaan 😅

    Liked by 1 henkilö

    1. Kiitos paljon! ❤ Joo, niin turvallisia lasten kanssa ja mä saan ottaa rennosti, kun en haluais hetkekskään jättää kynttilöitä palaan huoneeseen niin, ettei ole ketään vahtimassa.

      Tykkää

  6. Upea toi kuusi!

    Mun mielestä juhlista menee vähän juhlan tuntu, jos juhlamenot aloitetaan liian aikaisin.

    Mä itse aloitan joulujutut aika myöhään, jopa viimetingassa ja taas toisesta päästä kaikki koristeet notkuu paikoillaan liiankin pitkään kun en saa aikaiseksi otettua pois:)

    Liked by 1 henkilö

    1. Kiitos paljon! ❤ Sama täällä! Kiire tulee aina ja saattaa noita koristeita löytyä vielä Nuutinpäivän jälkeenkin 😀

      Tykkää

Jätä kommentti