Huonekasvini osa 3: Kultaköynnös

Mulle on nyt on ehtinyt sen verran kokemusta kultaköynnöksistä karttua, että ajattelin jatkaa tätä postaussarjaa tällä aivan mahtavalla huonekasvilla. Olin kuullut kultaköynnöksen olevan helppohoitoinen ja vähäisemmässäkin valossa pärjäävä, mutta se pääsi silti yllättämään positiivisesti.

Kultaköynnös, Epipremnum aureum.

Mulla on kolme kultaköynnöstä, limenvihreä ja kaksi tummanvihreää. Sain limenvihreän viime syksynä ja laitoin sen olohuoneen vitriinin päälle paikkaan, johon tulee varsinkin talviaikaan hyvin vähän valoa. Epäilin sen pärjäämistä, mutta turhaan! Se pysyi loistavassa kunnossa talven yli ja on kasvanut nopeasti kevättalven ja kevään mittaan. Olin sen pärjäämisestä todella yllättynyt. Luulin, että lehdistö olisi pimeydestä edes hieman kärsinyt, mutta taisin koko talven aikana poistaa siitä vain yhden nuupahtaneen lehden.

Kaksi tummanvihreää kultaköynnöstä ovat olleet hieman valoisammissa olosuhteissa kuin limenvihreä, joten niiden puolesta en ollut niin huolissani.

Kultaköynnösten sanotaan olevan arkoja juurten märkyydelle, joten kastelen ne vasta, kun multa tuntuu kuivalta. Kasvualustana käytän tavallista kukkamultaa. Lannoitan niitä kastelulannoitteella kasvukauden ajan jokaisella kastelukerralla, jos vain muistan!

Kultaköynnöksen voi asetella kasvamaan ylöspäin tukea tai seinää vasten. Se on liaanimainen köynnöskasvi ja luonnossa se kiipeilisi puiden oksia pitkin. Jostain joskus luin, että se kasvaisi paremmin, jos se saa kivuta ylöspäin. Mä annan kuitenkin omani rönsyillä alaspäin. Ehkä joskus kokeilen, onko tuossa väitteessä perää. Kultaköynnöksen paikka kannattaa valita niin, etteivät lapset tai lemmikit pääse siihen käsiksi, sillä se on myrkyllinen.

Kultaköynnöksen lehdet voivat olla vihreitä tai monivärisiä.

Jos siis etsit näyttäväksi kasvavaa huonekasvia, mikä pärjää vähemmässäkin valossa ja talvehtii hyvin normaalissa huoneenlämmössä, suosittelen ehdottomasti!

P.S. Kultaköynnöstä voi lisätä helposti pistokkaista.

Kuvat ©Amalian maailma-blogi 
Photos ©Amalian maailma blog
All Rights Reserved

8 Comments Lisää omasi

 1. Tässä olisi kyllä näyttävä kasvi, mutta tosiaan ehkä vasta kun ollaan sellaisella kodissa missä kissat ei pääsisi käsiksi 😀 Nykyisessä miniluukussa on liian vähän vaihtoehtoja kukille mitä kissat ei saisi suuhunsa saada.

  Liked by 1 henkilö

  1. Joo niiden kanssa pitää kyllä olla varovainen! Kissoille turvallisia huonekasvejakin varmasti löytyy, mutta kultaköynnös on mun ymmärtääkseni tosiaan myrkyllinen ihmisille ja eläimille.

   Tykkää

 2. Nadine G sanoo:

  No nyt tiedän, mikä huonekasvi taisi selviytyä hengissä luonani 😍. Limenvihreäää on myös yksi lempiväristäni.

  Liked by 1 henkilö

  1. Nämä on kyllä kestäviä ja helppohoitoisia ja limenvihreä on tosiaan selvinnyt hyvin tosi vähällä valolla, sopii siis varjoisampaankin paikkaan 🙂

   Liked by 1 henkilö

 3. jarkksaa sanoo:

  Kultaköynnös on hauska nimi kasville, muutoin täytyy kyllä sanoa, että vieraaksi on muuten jäänyt tämä kasvi :).

  Liked by 1 henkilö

  1. Kannattaa tutustua, jos kaipaa helppohoitoista huonekasvia 🙂

   Tykkää

 4. Tiina sanoo:

  Täytyykin tutustua tähän. Vaikuttaa jopa sellaiselta, että selviäisi minullakin 🙂

  Liked by 1 henkilö

  1. Suosittelen! 🙂

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s