Värinokkonen eli isokirjopeippi – kesäkukasta huonekasviksi

Mun piti kirjoitella tällä kertaa ihan muuta, mutta sitten huomasinkin, että nythän on juuri oikea aika värinokkospostaukselle. Hallayöt uhkaavat piakkoin ja värinokkonen on hyvin arka kylmälle, joten nyt on aika toimia, mikäli haluat säästää ulkona kasvattamasi värinokkoset. Värinokkoset ovat mun kesäkukistani ne, jotka nuupahtavat ensimmäisten joukossa öiden viiletessä, joten ei kannata jäädä pakkasta odottelemaan.

Värinokkonen eli isokirjopeippi on yksi mun lempikasveista, niin ulkona kuin sisälläkin. Ne ovat helppohoitoisia ja niitä on saatavilla lukemattomissa eri väreissä ja väriyhdistelmissä.

Tässä omia värinokkosiani. Värejä ja väriyhdistelmiä on paljon enemmän kuin nämä tässä. Saman kasvin värit myös vaihtelevat valon määrän mukaan. On myös olemassa värinokkosia, joiden lehtien muoto poikkeaa tästä ”perinteisestä”. Valinnanvaraa siis riittää!

Saman värinokkosen lehdet voivat olla hyvin erivärisiä riippuen valon määrästä. Mitä enemmän värinokkonen saa valoa, sitä enemmän lehtiin tulee väriä.

Sama värinokkonen talvella, keväällä ja kesällä. Kevään korvalla lehtien valkoisiin osiin alkoi ilmaantua vaaleaa pinkkiä ja kesällä (ulkona) väriä tuli roimasti lisää.

Tässä toinen esimerkki. Vasemmalta oikealle: talvi, kevät, kesä.

Jos sinulla on nyt ulkona kesäkukkana kaunis värinokkonen, jonka haluat säilyttää, voit siirtää sen sellaisenaan sisätiloihin tai voit ottaa siitä pistokkaita. Valoa värinokkonen tarvitsee kukoistaakseen, joten sen olisi hyvä päästä eteläikkunalle. Varsinkin, jos siirrät sisälle koko kasvin, joka on tottunut saamaan ulkona reippaasti valoa. Olen nähnyt muilla upeita värinokkosia, jotka ovat ulkoilleet kesän ja talveksi siirtyneet sisälle tarpeeksi valoisaan paikkaan. Hieman ovat saattaneet talven aikana ränsistyä, mutta ovat sitten heti keväällä taas piristyneet. Itse en ole koko kasvin talvettamisessa sisällä kovin hyvin onnistunut, sillä kasvatan värinokkosia pohjoisen puolen ikkunalla. Parhaiten vähäisemmässä valossa talven yli säilyvät ne, jotka ovat kasvaneet ulkona puolivarjossa, eivätkä ole siten tottuneet suureen valon määrään. Itse säilytän värinokkoset ottamalla niistä pistokkaita. Jos minulla siis on ulkona kesäkukkana upean värinen värinokkonen, josta haluan huonekasvin ja kesäkukkia seuraavallekin kesälle, otan siitä pistokkaita ja kasvatan niistä uusia värinokkosia.

Värinokkosen lisääminen pistokkaista on todella helppoa. Leikkaa emokasvista latvoja, joissa on 3-4 lehtiparia ja irrota alimmat lehdet, sillä värinokkonen alkaa usein kasvattamaan juuria niistä varren kohdista, mistä lehdet on irrotettu. Laita pistokkaat juurtumaan veteen tai tökkää ne suoraan multaan. Jos laitat ne suoraan multaan, voit tehdä esim. kynällä niille sopivat kolot. Olen lisännyt värinokkosta kummallakin tavalla useita kertoja ja kumpikin keino on toiminut yhtä hyvin. Emokasvin on hyvä olla kunnolla kasteltu, kun otat pistokkaat, niin ne ovat valmiiksi hyvässä nestejännityksessä. Jos laitat pistokkaat suoraan multaan, muista huolehtia kastelusta. Multa täytyy pitää koko ajan kosteana pistokkaan juurtuessa. Multana olen käyttänyt tavallista kukkamultaa, ulkona kesäkukkamultaa.

Voit juurruttaa pistokkaat vedessä tai laittaa suoraan multaan. Ihan noin suurilehtisiä pistokkaita en suosittele laittamaan kuin mitä itse olen kuvassa ruukkuun laittanut. Hyvin kuitenkin juurtuivat ja lähtivät kasvuun.

Ei emokasviakaan kannata heittää menemään, jos sinulla on sille valoisa paikka ja tarpeeksi tilaa. Kun otat emokasvista pistokkaan, kasvaa latvomiskohdan alapuolella olevasta lehtihangasta kaksi uutta haaraa. Värinokkosta kannattaa siis latvoa muutenkin, sisällä ja ulkona, jotta se tuuheutuu.

Katkaisukohdan alapuolella olevasta lehtihangasta kasvaa kaksi uutta haaraa.

Kasteluohjeita on aina hankala antaa, koska kastelun tarve riippuu niin paljon olosuhteista. Itse kastelen värinokkoseni kunnolla, kun pintamulta on kuivahtanut (noin kerran viikossa). Annan vettä kerralla niin paljon, että sitä valuu hieman aluslautaselle. Jos värinokkonen on jäänyt liian vähälle vedelle ja lehdet hieman roikkuvat, piristyy se kyllä, kunhan annat sille reippaasti vettä. Kasvukaudella lannoitan sisätiloissa olevia värinokkosia tavallisella nestemäisellä huonekasvilannoitteella. Ulkona kasvaville värinokkosille annan kesäkukkalannoitetta samalla tavalla kuin muillekin kesäkukille.

Värinokkosta kasvatetaan niiden upeiden lehtien, ei yleensä kukkien takia. Annoin aikoinaan ensimmäisen värinokkoseni kukkia, kun halusin nähdä millainen sen kukinto on. Aika vaatimattoman näköisiä kukinnot olivat ja ne kannattaakin katkoa pois, jotta lehdistö jatkaa kukoistustaan.

Ostin ensimmäiset kaksi värinokkostani taimina, mutta niille kävi köpelösti ennen kuin ehdin ottaa niistä pistokkaat. Ne unohtuivat muutttohötäkässä ulos yöksi ja halla vei ne. Sen jälkeen olen kasvattanut kaikki värinokkoseni siemenistä.

Siemenistä taimiksi. Pikkutaimien pitää saada hyvin valoa, jotta ne kasvavat mahdollisimman tanakoiksi ja helpommin käsiteltäviksi. Nuo mun taimeni olisivat kaivanneet hieman enemmän valoa, mutta hyvin kasvoivat kuitenkin.

Värinokkosen kasvattaminen siemenistä on aika helppoa. Siemenpusseissa on yleensä hyvä ohjeet, joiden mukaan onnistuu kyllä. Esikasvatus kannattaa aloittaa ajoissa, sillä aika hidaskasvuisia ne aluksi ovat, mutta ulos päästyään kasvavat vauhdilla. Pikkutaimet ovat todella hentoja, joten ne vaativat hellää hoitoa. Kastella pitää varovasti, etteivät pienet taimet katkea ja koulimisessakin on oltava helläkätinen. Mutta ei se minusta vaikeaa ole, suosittelen kokeilemaan. Olen itse ostanut siemenpusseja, joissa on eriväristen värinokkosten siemeniä. Niistä kasvatettujen tainten kehittymistä onkin ollut hauska seurata, kun ei etukäteen tiedä minkä värisiä niistä tulee. Hiukan pettynyt olen kyllä ollut siihen, että suurin osa on ollut kokonaan vihreälehtisiä, kun väriloistoa oli luvattu. Sen takia en todennäköisesti osta enää lajitelmapusseja.

Värinokkonen sopii kaikenlaisiin kesäkukkaistutuksiin. Sen vedentarve ei mun kokemukseni mukaan poikkea merkittävästi muista kasvattamistani (yleisistä) kesäkukista ja se viihtyy auringossa tai puolivarjossa niin kuin muutkin kesäkukat. Mä istutin värinokkosta tänä kesänä mm. verbenan ja loistosalvian seuraksi.

10 Comments Lisää omasi

 1. Elisa sanoo:

  Ihanan näköisiä kasveja! Olisiko sinulla antaa minulle vinkkiä, että mikä kasvi voisi olla sopiva kylpyhuoneeseen? Mikä kasvi sopisi pesuallastasolle tilaan, mihin on yksi pieni ikkuna ja sekin pohjoispuolella… Vai onko sellaista olemassakaan 😁

  Liked by 1 henkilö

  1. Kiitos kommentista! 🙂 Esim. pitsilehti voisi pärjätä, ei tarvitse paljoa valoa ja viihtyy kosteassa ja lämpimässä tilassa. Todella kauniskin on! Myös hiussaniainen voisi hyvinkin viihtyä 🙂

   Tykkää

 2. FinInTirol sanoo:

  No näillä ohjeilla onnistuu varmasti! Muista lapsuudestani, jotta mummalla taisi olla näitä. Eivät polttaneet kuten nokkoset 🙂
  Jaan tämän hyvän artikkelin Facekavereille muistutukseksi ottaa värinokkoset sisälle josko heillä näitä on tai sitten ihan uuden kokeiluksi.

  Liked by 1 henkilö

  1. Kiitos paljon kommentista ja Facebook-jaosta! 🙂 Nämä taisivat olla joskus 80-90-luvuilla jonkinlainen trendikasvi. Mullekin tosi nostalginen, kun äidin kummitädillä oli aina näitä ja hän antoi niistä pistokkaita. Mulla ei vielä ole just sitä samaa väriä, mitä hänellä oli, mutta etsinnän alla on 🙂

   Tykkää

 3. Miten onnistut tuossa kaikessa? Itselläni täysi työ pitää kaktukset ja muutama muu kukkakaveri hengissä.:)

  Liked by 1 henkilö

  1. En mä kaikessa onnistukaan! 🙂 Esim. tuoksuherneitä en saanut edelleenkään tällä tontilla kukkimaan. Tulee onnistumisia ja epäonnistumisia, se kuuluu tähän hommaan. Näiden värinokkosten kasvattaminen pistokkaasta on kyllä tosi helppoa, kun ei tarvitse muuta tehdä kuin tökätä pistokas multaan (tai juurruttaa vedessä), asettaa valoisaan paikkaan, kastella ja lannoittaa kasvukaudella 🙂

   Tykkää

 4. merkelannmarie sanoo:

  Upeita kasveja! Oi mulla olisikin mieleytömästi kysymyksiä liittyen ksveihin, haalin niitä mutta ne ei oikein kukoista 🤨😅

  Liked by 1 henkilö

  1. Kiitos! ❤ Kysy pois! Vastaan mielelläni, jos osaan 🙂 Mä pidän itseeni aika aloittelijana vasta ja tulee mullekin epäonnistumisia, kai se melkein kaikilla niin menee 🙂

   Tykkää

 5. Tiina sanoo:

  On niin ihania! Ihailen todellakin kaikkia, jotka osaavat viherpeukalona toimia 🙂

  Liked by 1 henkilö

  1. Kiitos paljon! ❤

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s